OKG i Oskarshamn varslar 30 – men har också fått positivt besked

OKG som äger Oskarshamns kärnkraftverk har varslat 30 personer om uppsägning. Men strax före jul kom det positiva beskedet att nedmonteringen av reaktor 1 och 2 ska starta. Det skapar jobb i Oskarshamn många år framöver. Foto: Anna Simonsson.

Kärnkraftverket i Oskarshamn, som ägs av OKG AB, har varslat 30 anställda om uppsägning.
– Det är tråkigt men inte oväntat och faktiskt drabbar det färre än vi hade räknat med, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen.

2015 beslutades att reaktorerna O1 och O2 vid Oskarshamns kärnkraftverk skulle tas ur drift. Ett större varsel lades hösten 2016 som omfattade 280 anställda. Nu kom beskedet om ett nytt varsel om 30 personer.

Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på OKG i Oskarshamn. Foto: Anna Simonsson.

– Det är förstås tråkigt men inte oväntat. Hur många ingenjörer och andra akademiker som kommer att beröras är oklart men jag räknar inte med att det blir så många. Ännu har förhandlingarna inte startat, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på företaget. Akademikerföreningen har för närvarande omkring 125 medlemmar.

Anledningen till att varslet blev mindre är väntat är det positiva besked från OKG som kom den 20 december. Då tog företaget beslutet att starta rivningen av de två avstängda reaktorerna i Oskarshamn. Arbetet kommer att ske i samarbete med Barsebäck.

– Beslutet att inleda rivningen har faktiskt blivit en nytändning för de anställda. Det blir ett omfattande arbete att montera ner reaktorerna, dessutom krävs det mycket pappersarbete. Det kommer att behövas en hel del ingenjörer under många år innan man så småningom kan riva byggnaderna.

I samband med det stora varslet 2016 valde många på OKG i Oskarshamn att sluta frivilligt och Magnus Nicklasson misstänker att så kan bli fallet även denna gång. Dessutom kommer företaget fortsätta att rekrytera.

– Det finns redan nu tjänster som är vakanta och det kommer säkert uppstå fler vakanser framöver. En del av dem som väljer att sluta måste trots allt ersättas både för att klara avvecklingen och driften av den reaktor som vi har kvar, säger Magnus Nicklasson.

I den reaktor som fortfarande är i drift, O3, pågår just nu stora investeringar för att klara högre säkerhetskrav efter 2020.

2 kommentarer

  • Erik Brändström

    Vansinne att lägga ner fungerade reaktorer. Vad Sverige behöver är MER kärnkraft, inte mindre.

    28 mars 2019
    • Lars-G. Pettersson

      Bra att man lägger ner en föråldrad anläggning istället för att plöja ner en massa miljoner i en upprustning av oekonomisk teknik!

      28 mars 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.