Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivOKG i Oskarshamn varslar 30 - men har också fått positivt besked

OKG i Oskarshamn varslar 30 – men har också fått positivt besked

Kärnkraftverket i Oskarshamn, som ägs av OKG AB, har varslat 30 anställda om uppsägning.
– Det är tråkigt men inte oväntat och faktiskt drabbar det färre än vi hade räknat med, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen.

2015 beslutades att reaktorerna O1 och O2 vid Oskarshamns kärnkraftverk skulle tas ur drift. Ett större varsel lades hösten 2016 som omfattade 280 anställda. Nu kom beskedet om ett nytt varsel om 30 personer.

Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på OKG i Oskarshamn. Foto: Anna Simonsson.

– Det är förstås tråkigt men inte oväntat. Hur många ingenjörer och andra akademiker som kommer att beröras är oklart men jag räknar inte med att det blir så många. Ännu har förhandlingarna inte startat, säger Magnus Nicklasson, ordförande för Akademikerföreningen på företaget. Akademikerföreningen har för närvarande omkring 125 medlemmar.

Anledningen till att varslet blev mindre är väntat är det positiva besked från OKG som kom den 20 december. Då tog företaget beslutet att starta rivningen av de två avstängda reaktorerna i Oskarshamn. Arbetet kommer att ske i samarbete med Barsebäck.

– Beslutet att inleda rivningen har faktiskt blivit en nytändning för de anställda. Det blir ett omfattande arbete att montera ner reaktorerna, dessutom krävs det mycket pappersarbete. Det kommer att behövas en hel del ingenjörer under många år innan man så småningom kan riva byggnaderna.

I samband med det stora varslet 2016 valde många på OKG i Oskarshamn att sluta frivilligt och Magnus Nicklasson misstänker att så kan bli fallet även denna gång. Dessutom kommer företaget fortsätta att rekrytera.

– Det finns redan nu tjänster som är vakanta och det kommer säkert uppstå fler vakanser framöver. En del av dem som väljer att sluta måste trots allt ersättas både för att klara avvecklingen och driften av den reaktor som vi har kvar, säger Magnus Nicklasson.

I den reaktor som fortfarande är i drift, O3, pågår just nu stora investeringar för att klara högre säkerhetskrav efter 2020.

Karin Virgin

2 KOMMENTARER

  1. Vansinne att lägga ner fungerade reaktorer. Vad Sverige behöver är MER kärnkraft, inte mindre.

    • Bra att man lägger ner en föråldrad anläggning istället för att plöja ner en massa miljoner i en upprustning av oekonomisk teknik!

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.