Långa avstånd och mycket skog i distrikt Sydost

Per-Inge Bäck, ordförande Sveriges Ingenjörers distrikt Sydost
Per-Inge Bäck är ordförande för Sveriges Ingenjörers distrikt Sydost som omfattar Kronoberg, Kalmar och Blekinge län. Bakgrundsfoto: Sten-Åke Stenberg/ Mostphotos

Sveriges Ingenjörers distrikt Sydost sträcker sig över tre län – med mycket skog och långa avstånd. Men distriktsordförande Per-Inge Bäck välkomnar initiativ på aktiviteter och tycker att distriktet är viktigt för nätverkande mellan ingenjörer. 

Per-Inge Bäck, du har valts om som ordförande för ytterligare ett år. Hur känns det?

– Det känns bra. Det är kul att arbeta i distrikt. Jag är också avdelningsordförande på Region Blekinge där förhandlingsverksamheten är en del av vardagen. Då är distriktsverksamheten helt annorlunda, det är roligare att bygga nätverk i stället för att bråka med en arbetsgivare.

Distrikt Sydost

Styrelse:
Per-Inge Bäck
, ordförande, Region Blekinge
Sara Azhmi, Region Blekinge
Per-Philip Sollin, Pitch Technologies
Walter Rydström, egen konsult
Helene Keijser, Sigma
Jan Malmström

Antal medlemmar i distriktet: 4213
23 procent kvinnor, 77 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Husqvarna AB Huskvarna
  • Ericsson AB Karlskrona
  • IKEA of Sweden AB Älmhult
  • Okg AB
  • Volvo Construction Equipment AB Braås

Så, för dem som inte känner dig: vem är du?

– Jag jobbar i Region Blekinge med bland annat fastighetstekniska datasystem. Jag kom med i distriktet när vi, Ingenjörsförbundet, skulle gå samman med CF. Jag satt med i den interimsstyrelse som bildades och har sedan suttit med i styrelsen. Jag valdes till ordförande 2014 och har haft den posten sedan dess.

Hur är det med blandningen i styrelsen?

– Vi ska vara tre ledamöter per län men har svårt att fylla det. Vi har nu två ledamöter för Kalmar län, två för Kronoberg och två för Blekinge län. Vi är glada att ha två kvinnor med i styrelsen. Vi har som målsättning att få balans i könsfördelningen och att fylla de tomma platserna.

Vad händer i distriktet under 2019?

– Vi har en planeringsträff på gång för att mer i detalj ta fram ett program för de tre länen och gemensamma event. Ingen åker från Blekinge till Kalmar, eller från Kronoberg till Karlskrona och jag förstår det, så vi har aktiviteter i alla län. Vi försöker också genomföra förtroendemannaträffar i varje län. På årsmötet pratade vi om satsningar på familjearrangemang, där vi har erfarenhet av att de är välbesökta och så ska vi göra ett omtag på frågor som rör de medlemmar som är chefer.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Det var när Christina Mellner pratade om ”Gränshantering, livsbalans och hälsa i ett gränslöst arbete” i Karlskrona i maj. Mest glädjande var att medlemmar från Oskarshamn hörde av sig och ville ha någon verksamhet där. Så vi hade en träff där i höstas. Så vill jag att det går till. Att medlemmar hör av sig.

Hur gör ni för att engagera teknologer?

– Vi har ”öppna platser” för dem i vår styrelse, det vill säga att vill teknologer vara med så är det bara att höra av sig.

Vad tycker du är distriktets roll?

– Vi vill skapa nätverk bland våra medlemmar. Vi vill hitta de ”vita fläckarna” i distriktet, där det finns medlemmar men saknas klubbar, eller där enskilda medlemmar jobbar, för att ge dem en känsla av gemenskap. Men GDPR ställer till det för oss. Det är svårt eller omöjligt att få ut listor där vi kan få en bild av hur det ser ut i distriktet.

Vad skulle du vilja hälsa till medlemmarna?

– Kom på våra event. Skriv till oss och kom med förslag på aktiviteter.

1 kommentar

  • Jan Malmström

    Detta är verkligheten i distriktet
    svårt att hålla kontakt med medlemmarna när medlemsförtäckningen är borttagen
    Jan

    26 mars 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar