Studiebesök lockar många ingenjörer i distrikt Halland

Klas Falkvall, ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Halland
Klas Falkvall har valts om som ordförande för Sveriges Ingenjörer i distrikt Halland och vill gärna att medlemmarna hör av sig och önskar aktiviteter. Foto: Per Martinsson

Sveriges Ingenjörer i distrikt Halland hade fyra studiebesök förra året och alla var fullbokade. Till årsmötet kom färre. ”Jag tror att de är rädda att bli valda till styrelsen, men vi tvingar ingen”, säger Klas Falkvall som är ordförande för distriktet.

Klas Falkvall, hur känns det att ha valts om som ordförande?

– Det är en lite kul fritidssysselsättning, även om det är tråkigt att det inte är större uppslutning på en del av träffarna och till styrelsen. Det roliga är att komma ut och se andra företag och vi har haft intressanta föredrag. När man sitter i styrelsen har man möjlighet att välja vad vi ska göra.

Distrikt Halland

Styrelse:
Klas Falkvall, ordförande, forskningsingenjör på Albany International AB
Nichlas Berg, konsult på Sweco inom VVS/El/Energi-frågor
Lars Martinsson, laboratotorieingenjör på Stora Enso Hylte Bruk
Johanna Yunusova, pluggar till utvecklingsingenjör på Högskolan i Halmstad och söker jobb

Antal medlemmar i distriktet: 2439
27 procent kvinnor, 73 procent män.

Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:

  • Ringhals AB Ringhals kärnkraftverk
  • Halmstads Kommun
  • HMS Industrial Networks AB
  • Kungsbacka Kommun
  • Högskolan i Halmstad

Vad tycker du är distriktets roll?

– Att medlemmarna ska få nätverka, se andra jobb och utvecklas för sin egen skull. Att ge medlemmarna pay-back – att få något, nya insikter, träffa nytt folk. Vi har alltid fikapaus när vi träffas och då kan man prata och knyta kontakter.

Vad händer i distriktet under 2019?

– Vi ska snart ha ett studiebesök på Phonak som gör hörhjälpmedel. Det är ett high tech-företag som inte bara gör hörapparater utan annat också för att underlätta hörandet. Vi har funderingar på ett studiebesök på Stora Enso, pappersbruket i Hylte, på en cykelfabrik och på Ringhals. Vi ska eventuellt ha föreläsningar om psykisk ohälsa och om pensionsfrågor.

– Vi har också funderat på att ordna något för förtroendevalda och gör det kanske till hösten.

Vilken aktivitet lockade flest under 2018?

– Studiebesöken drar mest. Vi hade fyra förra året och de var lika populära allihop. Vi har begränsat antal eftersom företagen inte kan ta emot en för stor grupp, så alla var fulltecknade. Men på årsmötet i år kom inte så många trots att vi hade ett intressant föredrag. Jag tror att många är rädda att komma för att de inte vill bli valda till styrelsen. Men vi väljer ju ingen på sittande möte om de inte själva är väldigt intresserade. Vi ställer frågan om någon vill komma med i styrelsen, men vi tvingar ingen. Man löper ingen risk.

För dem som inte känner dig: vem är du?

– Jag är forskningsingenjör på ett av Halmstads största företag, ett amerikanskägt bolag som heter Albany International. Det bildades 1905 som Nordiskafilt och tillverkar produkter till pappersmaskiner. Jag har varit fackligt aktiv i olika omgångar, var ordförande för fackklubben på jobbet på 90-talet och är det nu igen. Dessutom sitter jag i Tekos avtalsdelegation och är med och tar fram avtalskrav där.

Hur är blandningen bland er som sitter i styrelsen?

– Vi har en laboratorieingenjör på Stora Enso, Lars Martinson, en konsult på Sweco inom VVS, el och energi, Nichlas Berg, och Johanna Yunusova som är i slutet av sin utbildning. Hon bor i Varberg vilket är bra – vi är annars väldigt Halmstads-tunga. Vi har trivsamma möten i styrelsen, det är kul att ha folk med lite olika bakgrund.

Hur gör ni för att engagera teknologer?

– Vi har ett samarbete med studentmarknadsförarna. De är med på styrelsemötena och berättar vad de gör. Vi använder deras kontakter och hade också årsmötet på högskolan i Halmstad. En studentmarknadsförare som är med på styrelsemöten är William Brenner och det var han som kom med idén om en föreläsning om psykisk ohälsa. Vi har haft riktade event också – ”Vad gör en ingenjör?” – dit olika ingenjörer kommer och berättar vad de jobbar med.

Vilka frågor är viktiga för medlemmarna hos er?

– Vi har gjort en mentometerundersökning och medlemmarna är intresserade av innovation och framtidsgrejer. Vi hade årsmötet 2018 på Digitalt Laborativt Center på högskolan. Det var intressant. Och Phonak är också framtidsgrejer.

Vad skulle du vilja hälsa till medlemmarna?

– Att de kan höra av sig till oss i styrelsen om de har idéer. Det är kul att göra arrangemang som medlemmarna själva är intresserade av, så hör av er!

Karin Thorsell 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar