Så söker du de dolda jobben

Det finns många vägar till ett nytt jobb. Ett sätt är att skicka en spontanansökan.

Längtar du efter ett nytt jobb? Vänta inte på att den rätta annonsen ska dyka upp, det finns massor av dolda jobb som du kan söka redan nu.

De dolda jobben är de du inte hittar på det traditionella sättet, på platsbanker och i tidningar. Det kan vara jobb som tillsätts via rekryterare eller rekommendationer. Som arbetssökande kan du komma åt dem genom att leta på andra sätt, via vänner och bekanta, i artiklar i tidningar eller genom att vara aktiv i sociala medier.

Priya Eklund, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Hitta de dolda jobben

  1. Håll ögon och öron öppna. Läs nyheter om företag i tidningar, följ personer och grupper på Linkedin, ta reda på vilka arbetsplatser det finns i din närhet där du skulle kunna jobba.
  2. Uppdatera din Linkedinprofil. Se till att använda relevanta sökord så att rekryterare eller andra i ditt nätverk hittar dig och får en bild av vad du kan.
  3. Dra nytta av dina nätverk. Berätta för vänner och bekanta att du är öppen för nya jobb. Var kärnfull om vem du är, vad du vill och vilken hjälp du vill ha av ditt nätverk. Berätta vad du kan och vilka jobb du söker.
  4. Skicka spontanansökningar till företag du sökt till tidigare, eller företag du vill jobba på. 

– En riktigt bra Linkedinprofil är en bra start. Den kan underlätta för rekryterare att hitta dig när de går ut och letar kandidater. Var de dolda jobben finns ser väldigt olika ut i olika branscher. Inom IT-branschen är det väldigt vanligt att man blir uppsökt på det sättet, säger Priya Eklund, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

Dolda jobb kan också dyka upp via kontakter. Här kan du dra nytta av ditt nätverk genom att berätta om att du är öppen för ett nytt jobb. Men se till att också berätta vad du är bra på, vilken erfarenhet du har och vilka typer av jobb du söker.

– Många gör misstaget att tro att ens nätverk vet vad man kan och vill. Att hitta jobb via kontakter är inte helt enkelt. Det kräver att du själv är aktiv och tydlig med vad du vill så att ditt nätverk förstår hur de kan hjälpa dig vidare.

Andra tips är att läsa i tidningar och hålla ögonen öppna för vilka företag det finns där din kompetens skulle kunna komma till sin rätt.

– Läser du i tidningen att ett nytt företag ska etablera sig, eller har fått en stororder så kan det vara en signal om att de kommer att behöva anställa, tipsar Priya Eklund.

Priya Eklund poängterar att det är viktigt att själv tänka igenom vad som är viktigt för dig i ditt kommande jobb för att kunna leta på ett strukturerat sätt. Vilka är dina kärnvärderingar, vilka arbetsuppgifter gillar du och hur kan du bidra med din kunskap och kompetens?

Kanske kan det leda till att du hittar det superdolda jobbet.

– Det är jobbet som du skapar själv genom att visa för arbetsgivaren hur du med din kompetens kan fylla ett behov som de själva ännu inte formulerat. Visst ska du söka via de vanliga kanalerna, men våga ta de oväntade kontakterna också, säger Priya Eklund.

Eva Cederholm-Forsberg, rådgivare på TRR.

Eva Cederholm-Forsberg, rådgivare på TRR. Foto: Anna Nyström

Eva Cederholm-Forslund är rådgivare på TRR. Hon berättar att majoriteten av deras jobbsökande, mellan 60 och 70 procent, hittar nytt jobb på andra sätt än via annons. Att göra en spontanansökan är ett sätt. Eftersom det ofta tar tid från det att ett behov uppstår till dess att en annons kommer ut så kan du ha tur och kontakta ett företag som precis står inför att rekrytera. Men en annan fördel är att du som arbetssökande kan lyfta fram dina styrkor på ett mer naturligt sätt och visa hur din profil passar in i företagets.

– Du kommer åt bredden i din kompetens. Du och din roll hamnar i fokus istället för specifika krav på utbildning och erfarenhet. Jag har mött flera som fått jobb via spontanansökan som senare berättat att de förmodligen inte ens hade sökt jobbet om det kommit ut på annons, säger Eva Cederholm-Forslund.

Att göra en spontanansökan skiljer sig lite från en traditionell ansökan, eftersom du inte har några ledtrådar om vad företaget har behov av. Gör därför en ordentlig research av företaget innan du kontaktar dem och förbered dig på hur du ska formulera dig. Här gäller det att väcka intresset för dig som person samtidigt som du bör visa ett genuint intresse för företaget du kontaktar.

Spontanansökan – tänk på det här

  1. Gör research om det företag du ska kontakta. Googla, läs dagstidningar och företagets hemsida, hör dig för bland vänner. Ta också reda på vem på företaget som är bäst att kontakta med en spontanansökan.
  2. Ta kontakt. Mejla eller ring och berätta kort vem du är och att du vill boka ett möte. Skicka ditt CV. Se till att behålla initiativförmågan i samtalet och ta ansvar för att följa upp det.
  3. Följ upp din ansökan. Var lyhörd för om det inte är läge att träffas just nu. Kom överens om när det passar bättre att du återkommer.
  4. Var ödmjuk. Ha inte för höga krav på att arbetsgivaren ska ha ett jobb till dig på en gång. Håll relationen öppen och kom ihåg att det kan ta tid innan det rätta tillfället infinner sig.

– Ett misstag du kan göra är att fråga ”Har ni något jobb”. Då gör du det lätt för den du pratar med att säga nej. Försök istället hålla samtalet öppet och ha som mål att få skicka ditt CV och senare boka in ett möte där ni får möjlighet att träffas.

Ett bra tips för den första kontakten är att visa varför du är intresserad av företaget, vad som väckt din nyfikenhet. Berätta att du gärna vill höra mer om dem och få möjlighet att berätta hur du tror att du kan vara rätt för dem. Föreslå en tid då ni kan träffas.

– Förbered dig noga så att du vet exakt vad du vill säga. Tänk också på att vara drivande i processen och ta ansvaret för att hålla kontakten vid liv.

Syftet med att boka in ett möte är att båda parter där får möjlighet att lära känna varandra – du får möjlighet att presentera dig själv och företaget får berätta om vilka de är. Ställ sedan frågan ”Skulle ni ha nytta av min kompetens?”. Kanske tycker de att du är intressant, men att det inte finns någon öppning nu.

Men misströsta inte om du skulle få ett nej.

– Ett nej behöver inte vara ett misslyckat möte. Följ upp och fråga om de kan tipsa om andra som har behov av din kompetens. Ett möte lämnar alltid ringar på vattnet och du får vara beredd på att det kan ta tid innan du hittar jobbet.

Eva Cederholm-Forslund ger också rådet att föra loggbok över kontakterna så att du har koll på vem du ringt när, och vad ni kommit överens om. Om du sagt att du ska återkomma om en månad så är det viktigt att du också följer upp med ett nytt samtal.

– Men tänk på att vara ödmjuk och undvik att ställa krav. Inse att du just nu inte är prio ett för företaget och att det kan ta tid innan en spontanansökan ger resultat, säger Eva Cederholm-Forslund.

Anna Nyström

Vill du få fler tips om att söka jobb? Här hittar du fler av våra artiklar om det.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar