Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemForskning & utbildning"Kan mitt extrajobb vara ett problem för min arbetsgivare?"

”Kan mitt extrajobb vara ett problem för min arbetsgivare?”

Det är inte ovanligt att anställda på högskola och universitet tjänar pengar på sin kompetens vid sidan av sin anställning. Men är du säker på att detta är ok för din arbetsgivare? 

Alexander Bergfriedt Andersson och Sam Najafian är båda ombudsmän på Sveriges Ingenjörer med inriktning på högskolan. De får ibland frågan om bisysslor, där medlemmar är osäkra på vad som egentligen gäller.

– Högskolan är speciell eftersom det är vanligt att anställda har bisysslor. Om du arbetar på ett företag är det oftast ingen tvekan om du startar en verksamhet som blir en konkurrent till din arbetsgivare. Inom högskolan är det inte alls lika glasklart, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

På vilket sätt är högskolan speciell i detta fall?

– Högskolan är en myndighet, men det som skiljer högskolan från andra myndigheter är att det även kan ingå uppdragsverksamhet i regleringsbrevet, att de exempelvis ska erbjuda kurser och utbildningar utanför högskolan. Om så är fallet kan det innebära att en anställd på högskolan som bedriver verksamhet vid sidan av sin anställning har en konkurrerande bisyssla, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Varför kan det bli problem?

– Vi tycker det är bra att denna fråga kommer upp, för många tänker nog inte på att det kan vara ett problem. En bisyssla får inte vara konkurrerande eller förtroendeskadlig för din arbetsgivare. Om lärosätet säljer liknande tjänster eller om du har en bisyssla som riskerar att skada förtroendet för lärosätet, då finns det en risk att lärosätet inte godkänner din bisyssla och då måste du upphöra med den, säger Sam Najafian.

När kan en bisyssla vara konkurrerande?

– Du kanske har en tjänst inom matematik på 50 procent på högskolan och resten av tiden driver ett eget företag där du erbjuder kompetensutveckling till ingenjörer. Men om högskolan också säljer sådana tjänster så kan det innebära att du konkurrerar med din arbetsgivare, förklarar Sam Najafian.

Vad ska jag göra om jag vill starta en bisyssla?

– Prata med din arbetsgivare och gör en anmälan om att du avser att starta en bisyssla. Det kan finnas blanketter som du fyller i och skickar in till din arbetsgivare, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Och om jag redan har en bisyssla?

– Om du redan har en bisyssla och är osäker på om den är godkänd av din arbetsgivare, ta då kontakt med din lokalfackliga Saco-S-förening. De kan hjälpa dig att föra samtalet vidare med din arbetsgivare, säger Sam Najafian.

Fråga Facket

Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.

Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.

Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.

Vad kan hända om min bisyssla inte är godkänd?

– Det är svårt att ge ett generellt svar på. Men vårt råd är då att avbryta bisysslan och ta kontakt med din lokala Saco-S förening eller ditt förbund för att få hjälp i diskussionerna med arbetsgivaren, säger Alexander Bergfriedt Andersson.

Vilket råd vill ni ge till de som har eller planerar att starta en bisyssla?

– Kör med öppna kort, var tydlig med din arbetsgivare och berätta om dina planer, ”det här har jag tänkt göra”. Ta gärna kontakt med din lokala Saco-S förening eller ditt förbund om du behöver hjälp, säger Sam Najafian och Alexander Bergfriedt Andersson.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.