Christer Fuglesang: Sverige borde satsa mer på rymden

Den 20 juli är Christer Fuglesang med och skålar för en av mänsklighetens största framgångar tillsammans med Sveriges Ingenjörer. Foto: NASA

Den 20 juli är 50 år sedan Apollo 11 tog de första människorna till månen. Christer Fuglesang, Sveriges första och hittills enda astronaut som varit i rymden, är med och firar detta tillsammans med Sveriges Ingenjörer och vänföreningen Fuglesang Space Center i Stockholm. Biljetter och mer information här.

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang, på vilket sätt ska du medverka på jubileumsdagen?

– Jag kommer närvara och säga några ord, antar jag. Inget annat är bestämt. Och skåla för en av mänsklighetens största framgångar!

Förutom månlandningen är det även 100 år sedan Svenska Astronomiska Sällskapet bildades. Vad innebär Rymdåret 2019 för din personliga del?

– Det kommer säkert att bli en hel del spännande runt 50-årsjubileet av Apollo 11 och den första månlandningen. Men jag har också ett personligt 10-årsjubileum eftersom den nu är tio år sedan jag gjorde min andra och förmodligen sista rymdresa, i alla fall som astronaut.

Vad händer under året?

20 juli, Jubileumsfest – Månlandningen 50 år
Observatorielunden, Stockholm

Spana in fler aktiviteter, föreläsningar och viktiga rymdhändelser på rymdåret.se

– Jag ser även fram emot två stora konferenser i USA i oktober som jag ska åka på, astronautkonferensen i Houston och den årliga rymdkonferensen i Washington.

Vänföreningen Christer Fuglesang Space Center satsar under året på en rad aktiviteter och evenemang runt om i landet som ska inspirera och väcka uppmärksamhet kring rymden. Vad hoppas du att den uppmärksamheten ska ge?

– Jag tycker det är jättebra att kunskap och intresse kring rymden får spridning. Rymden är viktig. Den är en allt större del av vår vardag och bidrar till samhällsutvecklingen. Dessutom är det en inspirerande faktor som bidrar till teknikutveckling och innovation.

Vilka aktiviteter eller händelser vill du tipsa om?

–  Om man är i Stockholm i augusti så kan man gå på Stockholms kulturfestival som i år har rymden som tema eller på Tekniska museet som bland annat har en liten utställning med mina egna rymdsaker. I Norrköping visar man en rymdfilm i 3D på Visualiseringscentret som är väldigt spektakulär, men om man är intresserad av rymden kan jag även tipsa om Astronomisk ungdom som är en ideell förening som vill främja intresset för astronomi och rymdfart bland unga i Sverige.

Rymdåret 2019

Christer Fuglesang Space Center, CFSC, har tagit initiativet till Rymdåret 2019 för att bland annat uppmärksamma 50 årsjubileet av månlandningen. Föreningen utvecklar och driver ett koncept för utbildning, upplevelse, forskning, företagsamhet och kunskap om rymden. Projektet leds med stöd av Sveriges Ingenjörer, Rymdstyrelsen, Astronomisk Ungdom, Vetenskapens Hus, Tekniska Museet, Visualiseringscenter C och Internationella Astronomiska Unionens arbetsgrupp i Sverige.

– Åker man utomlands är Space Expo vid ESAs teknologiska centers ESTEC i Noordwijk i Nederländerna ett bra tips eller Nasas aktivitetsparker vid Kennedy Space Center i USA.

Vilka är de stora utmaningarna inom rymdforskningen idag?

– Den stora utmaningen är fortfarande att kunna skicka upp saker i rymden billigt och säkert. Och att få ner dem också, det gäller förstås särskilt människor.

– För svensk del skulle jag önska att staten skulle inse möjligheterna med att investera i Esrange. Vi har goda möjligheter att bygga upp en rymdbas i Kiruna som skulle vara till stor nytta för hela Europa och vara ett viktigt bidrag till svensk rymdverksamhet. Dessutom skulle det skapa en hel del affärer kring en sådan satsning som Sverige skulle kunna dra nytta av. Här har vi en chans att vara unika i Europa och jag tycker att det är synd att regeringen inte inser det.

2 kommentarer

  • Jari Lehtilae

    Jag tror att vi når mars och vi åker vidare i rymden jag är övertygad att det sker.

    01 juli 2020
  • LUKE

    Häftigt område man definitivt skulle vilja att det satsades mer på. Fler jobb inom detta skulle nog vara uppskattat bland ingenjörer

    04 juli 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar