Sveriges Ingenjörers demokratiöversyn går nu in i ett slutskede. Över sommaren arbetar förbundsstyrelsen fram ett inriktningsförslag som presenteras för ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige i höst – inför beslut om förändringarna på fullmäktige i november.
Det var på Ingenjörsfullmäktige i november 2017 som Sveriges Ingenjörer tillsatte en demokratiutredning. Den skulle se över hur fler medlemmarna ska engageras i att vara med och påverka förbundet – bland annat mot bakgrund av att bara 6 procent av medlemmarna röstade i senaste valet till Ingenjörsfullmäktige, det organ som beslutar om vad förbundet ska jobba med.
Det händer nu
- Fram till september – förbundsstyrelsen, FS, arbetar på sitt förslag till inriktning.
- 2–3 september – FS-sammanträde när ett förslag till inriktning slås fast.
- Mitten av september – förslaget skickas till ledamöterna av Ingenjörs-fullmäktige, Fum.
- 1 oktober – möte där FS presenterar förslaget och vad man vill och Fum-ledamöterna ger synpunkter på det.
- 22–23 oktober – FS beslutar om vilken proposition man ska lägga fram.
- Senast 1 november – propositionen skickas till Fum-ledamöterna och finns tillgänglig för medlemmarna.
- 17–19 november – Fum fattar beslut om propositionen.
– Målet är att engagera fler medlemmar. Och så har vi också framtidsutmaningen – att arbetsmarknaden förändras. Tidigare fanns medlemmarna mest i industrin och på stora arbetsplatser. Nu är fler egenföretagare eller jobbar på en mindre arbetsplats och det kräver nya lösningar för hur man jobbar fackligt, säger förbundssekreterare Elisabeth Arbin.
Förslagen som demokratiutredningen tog fram gick på remiss i våras. Bland annat föreslogs att Ingenjörsfullmäktige ska hållas vart tredje år i stället för varje, men att det däremellan bland annat ska ordnas ett ”ingenjörernas Davos” dit många medlemmar ska kunna komma. Man föreslog också olika alternativ för att välja ledamöter till Ingenjörsfullmäktige.
Därefter har remissvaren sammanställts i en slutrapport till Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse.
– Nu pågår ett skrivarbete och tanken från min sida är att fortsätta att diskutera på förbundsstyrelsen 2–3 september, säger förbundssekreterare Elisabeth Arbin.
Förbundsstyrelsens förslag skickas sedan tillsammans med demokratiutredningens slutrapport till alla fullmäktigeledamöter i mitten av september. Och den 1 oktober träffar förbundsstyrelsen representanter för alla valkorporationer (motsvarande partier som är invalda i Ingenjörsfullmäktige). Då kommer representanter för valkorporationerna, men förhoppningen är att alla ledamöter ska involveras och att valkorporationerna hinner ha möten eller diskutera på andra sätt före.
– Då presenterar förbundsstyrelsen inriktningen och vilka effekter man vill att förändringen ska bidra till. Och så vill man ha input från ledamöterna på det, säger Elisabeth Arbin.
Först därefter spikar förbundsstyrelsen sin proposition som skickas ut till fullmäktigeledamöterna senast den 1 november. Den finns också tillgänglig för alla medlemmar att läsa om de loggar in på den låsta delen av sverigesingenjorer.se.
Fullmäktige hålls 17–19 november. Elisabeth Arbin håller med om att det inte är så lång tid efter att propositionen skickas ut, men menar att ledamöterna får information i september och är med på diskussionerna i oktober vilket ger gott om tid att fundera och resonera.
Att förändra demokratiorganisationen kan kräva stadgeändringar vilket kräver flera beslut i fullmäktige. Hur mycket som kommer att hinna beslutas på Ingenjörsfullmäktige i november vet Elisabeth Arbin inte.