Om din chef uttrycker missnöje kan det vara läge att lyssna. Det är rådet från Susanne Högström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer som ofta möter medlemmar som hamnat i knepiga situationer med sin chef.
Min chef uttrycker missnöje med mina arbetsinsatser, vad ska jag göra?
– Vår erfarenhet är att om man har en löpande dialog och avstämning med sin chef är risken mindre att det uppstår missförstånd om vad som förväntas av dig som medarbetare. Se därför till att ni pratar med varandra. Varje situation är unik. Ibland kan det handla om att du och din chef uppfattar ditt uppdrag på olika sätt. Kanske har verksamheten och även inriktningen på din befattning ändrats, utan att du och din chef har talat om detta.
– Om missnöjet handlar om konkreta mål, leveranser eller prestationer är det något som ni behöver diskutera och din del i detta kan vara att komma med konstruktiva förslag på hur saken kan förbättras. Om missnöje rör problem som är att hänföra till dig personligen som till exempel att du inte passar tider eller är svår att samarbeta med kan det vara klokt att be om ett nytt möte vid vilket du har med dig en facklig representant.
Jag har blivit kallad till ett samtal, hur kan jag förbereda mig?
– Om du blir kallad till ett möte och har en känsla av att det inte är något vanligt medarbetarsamtal så bör du först och främst ta reda på vad samtalet ska handla om. Fråga vad mötet gäller och hur du kan förbereda dig. Rannsaka också dig själv och fundera över din egen insats. Har det hänt något som kan vara upprinnelsen till att chefen vill ta detta samtal med dig just nu?
– När du kommer till mötet, var ödmjuk inför synpunkterna chefen tar upp, och lyssna. I många fall handlar det inte om missnöje utan om konstruktiv feedback rörande ditt arbete. Om du lyssnar och funderar samt använder informationen kan det leda till en positiv utveckling för dig personligen. Undvik att gå i försvar. Var beredd att ändra ditt beteende – såvida det inte är helt orimliga krav som chefen ställer, men då bör du prata med din chef om detta.
Vad innebär en skriftlig varning?
– Det är en disciplinär åtgärd, en skarp tillrättavisning om att du behöver ändra ditt beteende, annars riskerar du din anställning. Det finns regler i LAS som beskriver när en chef kan utfärda en skriftlig varning. Bland annat måste förseelsen ha inträffat max två månader bakåt i tiden. Om din chef inte kan visa att ni haft samtal kring problemet inom den här tiden så har den skriftliga varningen ingen juridisk betydelse.
– En vanlig orsak till skriftliga varningar är att man inte håller tiderna. Om din chef påpekat detta, se då till att ändra ditt beteende direkt. Att inte hålla arbetstiderna kan vara en grund för uppsägning.
Finns det risk för att jag blir uppsagd?
– Om din chef har haft samtal med dig om att du inte sköter ditt arbete och även lämnat en skriftlig varning så kan du bli uppsagd av personliga skäl om du inte ändrat ditt beteende. När någon blir uppsagd av personliga skäl handlar det vanligtvis om svåra samarbetsproblem – att man inte svarar på mejl och telefon, undviker möten, motarbetar verksamheten eller att du beter dig hotfullt, våldsamt eller aggressivt. Rena oegentligheter, exempelvis stöld från företaget eller sexuella trakasserier kan också vara grund för uppsägning – eller avsked, vilket kan innebära att man får gå direkt.
Vad händer om jag blir uppsagd på grund av personliga skäl, vilka konsekvenser kan det få?
– Du drabbas på samma sätt som om du säger upp dig själv – du får en förlängd karenstid innan du kan ta ut A-kassa och du förlorar dessutom din inkomstförsäkring.
Vilket stöd kan jag få från facket?
– Det kan se lite olika ut, men innan du skiljs från din anställning har du rätt till överläggningar med stöd från facket. Skriv därför inte på någonting, utan ta kontakt med facket först.
Vilka är dina bästa råd till mig för att jag inte ska riskera att bli uppsagd?
Fråga facket
Under temat ”Fråga facket” tar vi upp utvalda frågor som medlemmar ställer till Sveriges Ingenjörers rådgivning.
Har du en fråga? Här finns kontaktuppgifter till rådgivningen.
Här hittar du alla frågor vi skrivit om hittills.
– Var transparent, se till att ha ett pågående samtal med din chef där ni pratar om förväntningar på dig och ditt uppdrag. Om din chef är dålig på att ha medarbetarsamtal, se då till att själv göra chefen uppmärksam på att det är dags att träffas.
– Var lite självkritisk. Finns det fog för din chefs missnöje? Se till att ändra ditt beteende om din chef påtalar problem.
– Bli inte kvar i missnöjet. Det är lätt att hamna i en negativ spiral där man enbart fokuserar på fel och det kan leda till depression och sjukskrivningar. Om du känner att du inte är uppskattad, stanna inte utan sök ett annat jobb där du kan utvecklas i en mer positiv riktning.
– Ta hjälp av rådgivningen på Sveriges Ingenjörer, berätta hur din situation ser ut. Ibland är det bra att få prata med någon utomstående som kan hjälpa dig att se problemet och hur du kan gå vidare.