Klimatkrisen i världen kan gynna svensk industri

Kina är en stor konsument av kol och olja som har undertecknat Parisavtalet. Det kräver stora omställningar och här kan många svenska företag bidra med lösningar inom miljöteknik och samhällsplanering. Foto: Getty Images.

Omställningen mot mer hållbara samhällen i Kina och Indien kan ge svensk industri ett rejält lyft. Smarta elnät, energieffektivisering, vatten och avlopp, återvinning och hållbara transporter är några områden där flera svenska storföretag kan öka sin export.

Förra året stod Kina för ungefär 28 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Som jämförelse var USA:s del av de globala utsläppen cirka 15 procent och EU-ländernas 10 procent.

– Kina och Indien kommer att spela en avgörande roll för att den globala klimatomställningen ska lyckas, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och ledamot i Industrins Ekonomiska Råd, som i en ny rapport bland annat tar upp hur klimatfrågan kan påverka svensk industri.

Städerna i Kina och Indien växer i rekordfart och det skapar flera akuta behov. Indiens städer beräknas öka sin golvyta lika mycket som hela Chicagos bostads- och kommersiella golvyta varje år fram till 2030. Kina kommer att uppleva mer än dubbelt så stor ökning varje år fram till 2025.

Flera studier visar att både Kina och Indien behöver investera mer i sina städer för att klara de grundläggande behoven. Enligt en prognos av Bloomberg New Energy Finance kommer Kina och Indien att behöva investera 4,3 biljoner dollar i elproduktion i fram till 2050. McKinsey hävdar i en rapport från förra året att flera kinesiska och indiska städer kommer att lida av akut vattenbrist redan 2030.

Svenska företag kan öka exporten

I omställningen till en mer hållbar utveckling i både Kina och Indien kan svensk industri bidra med lösningar inom teknik och samhällsplanering menar Industrins ekonomiska råd i rapporten. Trots att Kina själv är en stor producent av miljöteknik är många svenska företag konkurrenskraftiga.

Ericsson, Electrolux och ABB är exempel på företag som är verksamma inom smarta elnät, Alfal Laval, Ericsson och Volvo arbetar med energieffektiviseringar. Flera svenska storföretag erbjuder lösningar inom vatten- och avloppssystem, återvinning, hållbara transporter och förnybar energi.

Framför allt när det gäller smarta elnät ser exportmöjligheterna lovande ut. Fyra kinesiska storstäder planerar stora investeringar i avancerade elnät.

När det gäller lösningar för att minska koldioxidutsläppen är behovet stort i både Kina och Indien. Kina har skrivit på Parisavtalet och har en uttalad strategi för att minska utsläppen av koldioxid. Men utmaningen är stor eftersom 64 procent av elproduktionen kommer från kol.

Anna Breman från Industrins Ekonomiska Råd ser flera faktorer som gör att Sverige har bra förutsättningar att exportera klimatsmarta lösningar till Kina och Indien och andra växande globala marknader.

– Dels har vi flera konkurrenskraftiga svenska företag, dels finns etablerade handelskontakter med både Kina och Indien. Men något som också har betydelse är att svensk industri redan genomfört stora omställningar i sin egen produktion.

Det största enskilda orosmolnet  för Sveriges möjligheter att exportera mer miljöteknik är en upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina. Handelshindren har bidragit till att den globala handeln saktar in. Om konflikten trappas upp kan det få allvarliga konsekvenser för både svensk och europeisk ekonomi, skriver Industrins Ekonomiska Råd i rapporten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Komplext ämne blir barnbok: ”Det är häftigt med elektricitet”

Var kommer elektricitet ifrån? Med sin nya bok vill VA-ingenjören Ellen Hall väcka nyfikenhet kring hur elektricitet fungerar – hos barn, och kanske även deras föräldrar.
Fler artiklar