Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKlimatkrisen i världen kan gynna svensk industri

Klimatkrisen i världen kan gynna svensk industri

Omställningen mot mer hållbara samhällen i Kina och Indien kan ge svensk industri ett rejält lyft. Smarta elnät, energieffektivisering, vatten och avlopp, återvinning och hållbara transporter är några områden där flera svenska storföretag kan öka sin export.

Förra året stod Kina för ungefär 28 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Som jämförelse var USA:s del av de globala utsläppen cirka 15 procent och EU-ländernas 10 procent.

– Kina och Indien kommer att spela en avgörande roll för att den globala klimatomställningen ska lyckas, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och ledamot i Industrins Ekonomiska Råd, som i en ny rapport bland annat tar upp hur klimatfrågan kan påverka svensk industri.

Städerna i Kina och Indien växer i rekordfart och det skapar flera akuta behov. Indiens städer beräknas öka sin golvyta lika mycket som hela Chicagos bostads- och kommersiella golvyta varje år fram till 2030. Kina kommer att uppleva mer än dubbelt så stor ökning varje år fram till 2025.

Flera studier visar att både Kina och Indien behöver investera mer i sina städer för att klara de grundläggande behoven. Enligt en prognos av Bloomberg New Energy Finance kommer Kina och Indien att behöva investera 4,3 biljoner dollar i elproduktion i fram till 2050. McKinsey hävdar i en rapport från förra året att flera kinesiska och indiska städer kommer att lida av akut vattenbrist redan 2030.

Svenska företag kan öka exporten

I omställningen till en mer hållbar utveckling i både Kina och Indien kan svensk industri bidra med lösningar inom teknik och samhällsplanering menar Industrins ekonomiska råd i rapporten. Trots att Kina själv är en stor producent av miljöteknik är många svenska företag konkurrenskraftiga.

Ericsson, Electrolux och ABB är exempel på företag som är verksamma inom smarta elnät, Alfal Laval, Ericsson och Volvo arbetar med energieffektiviseringar. Flera svenska storföretag erbjuder lösningar inom vatten- och avloppssystem, återvinning, hållbara transporter och förnybar energi.

Framför allt när det gäller smarta elnät ser exportmöjligheterna lovande ut. Fyra kinesiska storstäder planerar stora investeringar i avancerade elnät.

När det gäller lösningar för att minska koldioxidutsläppen är behovet stort i både Kina och Indien. Kina har skrivit på Parisavtalet och har en uttalad strategi för att minska utsläppen av koldioxid. Men utmaningen är stor eftersom 64 procent av elproduktionen kommer från kol.

Anna Breman från Industrins Ekonomiska Råd ser flera faktorer som gör att Sverige har bra förutsättningar att exportera klimatsmarta lösningar till Kina och Indien och andra växande globala marknader.

– Dels har vi flera konkurrenskraftiga svenska företag, dels finns etablerade handelskontakter med både Kina och Indien. Men något som också har betydelse är att svensk industri redan genomfört stora omställningar i sin egen produktion.

Det största enskilda orosmolnet  för Sveriges möjligheter att exportera mer miljöteknik är en upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina. Handelshindren har bidragit till att den globala handeln saktar in. Om konflikten trappas upp kan det få allvarliga konsekvenser för både svensk och europeisk ekonomi, skriver Industrins Ekonomiska Råd i rapporten.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

0
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

0
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

0
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

Huvudskyddsombudet ”Många känner stress av att aldrig bli färdig”

0
Huvudskyddsombudet Jan Åkesson vid Siemens har prisats för sitt arbetsmiljöarbete. Fokus är på att halvera antalet anställda i riskzonen för  utmattning.
Camilla Frankelius

Snart avgörs löneökningarna – vill ha maximal höjning utan att driva inflation

10
Nu går förhandlingarna om industriavtalet in på upploppet. Sveriges Ingenjörers inställning är att anställda ska få del av de vinster som företagen faktiskt gör.  

Så ger du feedback till chefen

0
Att ge feedback till sin chef kan vara både känsligt och riskabelt. Här är några tips på vad du bör tänka på för att din feedback ska falla i god jord.

Omställningsstudiestödet – så ökar du chansen att få del av pengarna

0
Planerar du att skicka in en ansökan om omställningsstudiestöd för hösten? Se då till att du undviker de vanligaste misstagen. 

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.