Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenKlimatkrisen i världen kan gynna svensk industri

Klimatkrisen i världen kan gynna svensk industri

Omställningen mot mer hållbara samhällen i Kina och Indien kan ge svensk industri ett rejält lyft. Smarta elnät, energieffektivisering, vatten och avlopp, återvinning och hållbara transporter är några områden där flera svenska storföretag kan öka sin export.

Förra året stod Kina för ungefär 28 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Som jämförelse var USA:s del av de globala utsläppen cirka 15 procent och EU-ländernas 10 procent.

– Kina och Indien kommer att spela en avgörande roll för att den globala klimatomställningen ska lyckas, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank och ledamot i Industrins Ekonomiska Råd, som i en ny rapport bland annat tar upp hur klimatfrågan kan påverka svensk industri.

Städerna i Kina och Indien växer i rekordfart och det skapar flera akuta behov. Indiens städer beräknas öka sin golvyta lika mycket som hela Chicagos bostads- och kommersiella golvyta varje år fram till 2030. Kina kommer att uppleva mer än dubbelt så stor ökning varje år fram till 2025.

Flera studier visar att både Kina och Indien behöver investera mer i sina städer för att klara de grundläggande behoven. Enligt en prognos av Bloomberg New Energy Finance kommer Kina och Indien att behöva investera 4,3 biljoner dollar i elproduktion i fram till 2050. McKinsey hävdar i en rapport från förra året att flera kinesiska och indiska städer kommer att lida av akut vattenbrist redan 2030.

Svenska företag kan öka exporten

I omställningen till en mer hållbar utveckling i både Kina och Indien kan svensk industri bidra med lösningar inom teknik och samhällsplanering menar Industrins ekonomiska råd i rapporten. Trots att Kina själv är en stor producent av miljöteknik är många svenska företag konkurrenskraftiga.

Ericsson, Electrolux och ABB är exempel på företag som är verksamma inom smarta elnät, Alfal Laval, Ericsson och Volvo arbetar med energieffektiviseringar. Flera svenska storföretag erbjuder lösningar inom vatten- och avloppssystem, återvinning, hållbara transporter och förnybar energi.

Framför allt när det gäller smarta elnät ser exportmöjligheterna lovande ut. Fyra kinesiska storstäder planerar stora investeringar i avancerade elnät.

När det gäller lösningar för att minska koldioxidutsläppen är behovet stort i både Kina och Indien. Kina har skrivit på Parisavtalet och har en uttalad strategi för att minska utsläppen av koldioxid. Men utmaningen är stor eftersom 64 procent av elproduktionen kommer från kol.

Anna Breman från Industrins Ekonomiska Råd ser flera faktorer som gör att Sverige har bra förutsättningar att exportera klimatsmarta lösningar till Kina och Indien och andra växande globala marknader.

– Dels har vi flera konkurrenskraftiga svenska företag, dels finns etablerade handelskontakter med både Kina och Indien. Men något som också har betydelse är att svensk industri redan genomfört stora omställningar i sin egen produktion.

Det största enskilda orosmolnet  för Sveriges möjligheter att exportera mer miljöteknik är en upptrappning av handelskriget mellan USA och Kina. Handelshindren har bidragit till att den globala handeln saktar in. Om konflikten trappas upp kan det få allvarliga konsekvenser för både svensk och europeisk ekonomi, skriver Industrins Ekonomiska Råd i rapporten.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.