Distrikt Stockholm planerar spännande aktiviteter 2020

Marcus Suurküla är ordförande för Sveriges Ingenjörers största distrikt –Stockholm.

Under 2020 planerar Sveriges Ingenjörers Stockholmsdistrikt både studiebesök och föredrag som handlar om hur det går till när Stockholm växer. Det kan också bli medlemskvällar om klimat och miljö, pensioner och entreprenörskap.  

Marcus Suurküla, du blev omvald som ordförande, berätta om Stockholmsdistriktets planer för nästa år.

– Redan i januari har vi bjudit in den ideella organisationen Union to Union som ska berätta hur de arbetar med att bilda och stötta fackförbund i andra länder. Ett event där vi räknar med många deltagare blir en kväll om Stockholmsförhandlingarna. Då ska vi få lyssna till några experter som berättar om planeringen av de tusentals bostäder som ska byggas utmed de nya sträckorna på tunnelbanan.

– Vi kommer självklart också ordna fler medlemskvällar om pensioner eftersom de är extremt uppskattade. Det behövs minst tre föreläsningar för att täcka in alla medlemmar eftersom villkoren är olika om man är anställd i ett privat företag, i en kommun eller i staten. Entreprenörskap blir säkert temat för någon medlemskväll och vi har också tagit kontakt med nätverket Ingenjörer för miljön för att ordna något på temat klimat och miljö.

Distrikt Stockholm

Ordförande: Marcus Suurküla, FMV. Har varit ledamot i Ingenjörsfullmäktige sedan 1998 och ordförande för CF-klubben på FMV. Sedan mer än 20 år tillbaka ledamot i Sacorådets styrelse på FMV och distriktsordförande i Stockholm sedan 2010. Ledamot i förbundsstyrelsen sedan november 2016 och har suttit i förbundets medlemsråd.

Övriga i distriktsstyrelsen:
Alex Hanna Elias, Scania AB, Carolina Gómez Lagerlöf, PRV, Björn de Maré, Stockholms stad, Stadsbyggnadskontoret, Jeanette Pahlén, ägare till PDD Solutions AB, Pouriya Parsanezhad, Skolfastigheter i Stockholm AB, Essan Ijadi, WSP, Edward RingborgDiwo Group AB, Arezou Taghizadeh, PTK, Rebecca Nibelius, student på KTH

Arbetsplatserna där flest medlemmar jobbar:
Ericsson AB, Kista
Scania CV AB, Södertälje
Kungliga tekniska högskolan, Stockholm
Försvarets Materielverk, Stockholm
Saab AB Surveillance, Järfälla

Blir det några studiebesök?

– Det kommer det absolut att bli men exakt vad har vi inte bestämt. Jag vill väldigt gärna arrangera något på KTH men vad det blir har vi inte planerat. Varje år försöker vi arrangera en visning av ett samhällsutvecklingsprojekt i Stockholm och det kommer vi även göra nästa år. Vi har flera samhällsbyggare i styrelsen med ett stort kontaktnät. Det finns också planer på att ordna ett besök på Norvik i Nynäshamn, den nya containerhamnen som ska invigas under 2020.

Vilket av 2019 års event hade flest deltagare?

– Till föreläsningen om AI med Göran Lindsjö, som vi hade i Polhemssalen i Ingenjörshuset, kom omkring 160 personer. Vi hade också flera populära rymdevent under året, bland annat ett i mars med Christer Fuglesang och rymdingenjören Ella Carlsson Sjöberg som intervjuades av programledaren Pekka Heino. Då kom omkring 160 personer och intervjun sändes dessutom till 5–6 biografer i landet där distrikten bjöd in till visningar.

Hur många event har distriktet ordnat i år?

– Mellan 25 och 30, beroende på hur man räknar. Några aktiviteter har vi inte arrangerat helt själva.

Har det skett några förändringar i styrelsen inför kommande år?

– Två ledamöter har lämnat men vi är väldigt glada att vi har lyckats få in en teknolog i styrelsen, det har länge varit en hög prioritet. Hon heter Rebecca Nibelius och läser på KTH.

Vad är framgångsfaktorn för att få arbetet i styrelsen att fungera bra?

– Det är viktigt att låta människor jobba med det som man brinner för. Då tycker alla att arbetet är roligare, man gör ett bättre jobb och det ger mer glädje till andra. Det är stor konkurrens om uppmärksamheten i Stockholm där utbudet av aktiviteter är så stort men förbundet har också många medlemmar här.

Vilka frågor är just nu viktigast för ingenjörerna?

– På första plats kommer lön, utan tvekan, men på andra plats varierar nog svaret beroende på var man arbetar och var man är i livet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

Mest läst 2024: Lön, antagningspoäng och CV-lögner

De 30 mest lästa artiklarna på Ingenjören.se 2024 handlar bland annat om lön per bransch, lön för egenföretagare, vad man gör när jobbet inte känns kul längre och ingenjörer som krävs på skadestånd.
Fler artiklar