Besvikelse på Metso
”Beslutet är obegripligt”

Metso lägger ned produktionen i Ersmark för att flytta den utomlands. Totalt har Metso 14000 anställda i cirka 50 olika länder. Foto: Pauliina Tiainen/Metso Corporation

I december kom chockbeskedet – Metso lägger ned all produktion i Ersmark, trots fackets protester. Totalt berörs 155 personer av nedläggningen. ”Vi ställer oss väldigt frågande till beslutet” säger Mattias Andersson, facklig representant för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer. 

Metso i Ersmark utanför Skellefteå tillverkar slitdelar av gummi och kombinationer mellan gummi och metall som kvarnfoder och pumpinfodringar för gruvindustrin. De största kunderna finns i Sverige, Finland och Ryssland. Sedan 2001 har företaget ägts av industrikoncernen Metso, men produktionen startade redan 1932 och har djupa rötter i bygden.

Tog in oberoende konsult

Redan i september fick medarbetarna information om koncernens avsikt att lägga ned tillverkningen för att flytta den utomlands. Anledningen uppges vara att Metso vill stärka sin konkurrenskraft och lönsamhet. Facket valde då att ta in en oberoende arbetstagarkonsult som fick i uppdrag att syna verksamheten och företagsledningens argument.

Mattias Andersson, Metso Ersmark

– Vi hade en hel del invändningar, både när det gäller affärsrisker, kvalitetssäkring, tidplan och inte minst miljöaspekterna, något som även konsulten bekräftade i sin analys, säger Mattias Andersson, facklig representant för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer.

Han konstaterar att produktionen i Ersmark är lönsam och det finns även starka miljöargument som talar för Ersmark.

– Vi finns nära våra största kunder och verksamheten drivs med 100 procent förnyelsebar energi. Vi använder också kylvatten från Kågeälven som går utanför fabriken. Man har dessutom ett erkänt bra arbetssätt i Ersmark som koncernen säger sig vilja implementera på övriga produktionsenheter runt om i världen.

Beskedet kom som en chock

När beskedet om nedläggningsbeslutet kom i förra veckan blev det därför en chock för många anställda.

– Företagsledningen väljer att helt och hållet bortse från våra argument och många ställer sig väldigt frågande till beslutet, säger Mattias Andersson.

Nu väntar förhandlingar om uppsägningar. Totalt berörs 155 personer varav ett tjugotal är tjänstemän.

– Arbetsmarknaden i närområdet ser trots allt ganska bra ut, men det är ett hårt slag för bygden och nedläggningen drabbar även många underleverantörer. Det är en anrik fabrik som får stänga med ganska svaga argument. Med den försvinner en bit industrihistoria, konstaterar Mattias Andersson.

1 kommentar

  • Anders Larsson

    Ge inte upp Kämpa på Det kanske går att göra en rekonstruktion. Det kanske finns någon annan som vill vara chef/ägare. Köpte precis aktier Hade en kompis som hade jobbat på Skega men det var 30 år sedan. Visst inte att Metso fanns i Ersmark. Är från Burträsk men bor i Västerås. Är arbetslös men studerar Energiteknik på Mälardalens högskola. Var Datateknik civil ingenjör utom AI för 30 år sedan men har 26 år på ABB. Även om Gruvnäringen är miljöförstörande och det finns väldigt gott om bilar. Så kommer omställningen till elbilar att kräva mycket metaller. Frågan är vad som är bäst den gamla ottomotorn med biobränslen eller elbilar med komplicerad elektronik. Har en kompis som har elbil ska fråga honom hur elbilen funkat. God Jul ändå

    23 december 2019

Lämna en kommentar

Senaste nytt