Sverige kan tvingas lagstifta om minimilöner

Nu ska fackförbund på EU-nivå ta ställning till om det behövs en europeisk minimilön. De nordiska facken spjärnar emot. Foto: Mostphotos.

Trots protester från de nordiska länderna går EU-kommissionen vidare med planerna på att införa lagstadgade minimilöner i medlemsländerna. Svenska fack och arbetsgivare är mycket kritiska och oroade för att den svenska modellen med kollektivavtal kan hotas.

Lagstadgade minimilöner finns redan i de flesta av EU:s medlemsländer men skillnaderna är stora. I vissa länder är minimilönen så låg att den inte går att leva på.

När Ursula von der Leyen i somras valdes som ny ordförande för EU-kommissionen lovade hon att varje arbetstagare i EU, inom 100 dagar, skulle få en skälig minimilön. Det här skapade genast en stor oro hos de nordiska EU-parlamentarikerna liksom hos fackförbund och arbetsgivare i Norden där löner regleras i kollektivavtal och inte genom lagstiftning.

Fakta om minimilöner

I dag har 22 av EU:s medlemsländer en lagstadgad minimilön. Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Cypern och Italien har det inte.

Minimilönen varierar mellan olika länder. Den lägsta som är drygt 3 000 kronor har Bulgarien och den högsta på knappt 22 000 kronor har Luxemburg.


Parterna ska ta ställning

Nu har EU-kommissionen tagit ett första steg närmare lagstadgade minimilöner och har gett fack- och arbetsgivarorganisationer på EU-nivå sex veckor på sig att ta ställning till frågan om lagstadgade minimilöner behövs. Om stödet finns kommer kommissionen presentera ett förslag som går ut på en remissrunda och ambitionen är att fatta ett beslut redan i mars.

Hur nivån på minimilönerna ska sättas blir en fråga längre fram om kommissionen får grönt ljus att utforma ett konkret förslag. En nivå som har nämnts är 60 procent av medianlönen före skatt för en person som jobbar heltid. I dag har var sjätte arbetstagare inom EU en lön som ligger under denna gräns.

I Sverige finns det ingen lagstadgad minimilön utan lägstalönerna varierar mellan olika kollektivavtal. De flesta ligger omkring 20 000 kronor i månaden för personer som är 20 år eller äldre. Många kollektivavtal för akademiker saknar en angiven lägstalön.

För Sverige skulle en minimilön som är 60 procent av medianlönen hamna på drygt 18 000 kronor.

Sverige kan undantas

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit har flera gånger under hösten och även i dagarna försökt lugna de nordiska länderna som vill behålla modellen med kollektivavtal istället för lagstiftning om lön. Han har lovat att förslaget ska utformas på ett sätt som skyddar systemet med kollektivavtal. Det kan innebära att EU-gör ett undantag för de nordiska länderna men Jenny Grensman, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer, varnar för att det inte skulle räcka till.

Jenny Grensman, internationell sekreterare på Sveriges Ingenjörer

– En av våra invändningar är ju att lönebildning är något som medlemsländerna enligt fördraget själva har hand om. Även vid ett undantag för Norden ser vi att ett direktiv skulle kunna luckra upp var gränsen går för EU:s och medlemmarnas kompetens.

På vilket sätt kan lagstadgade minimilöner påverka lönerna för medlemmarna i Sveriges Ingenjörer?

– Det är svårt att säga innan vi har något skarpt förslag. Det vi främst oroar oss för är en försvagning av parternas autonomi, alltså att vår rätt att reglera arbetsmarknaden med avtal urholkas.

Sveriges Ingenjörer och övriga svenska fackförbund stöder kommissionens ambition att fler européer ska kunna leva på sina löner men Jenny Grensman har svårt att se att det här verkligen skulle leda till det.

– Enligt vårt sätt att tänka borde man istället satsa stort på att stödja facklig verksamhet så att fler fick fungerande partssamverkan och kollektivavtalstäckning.

1 kommentar

  • Christer Cederlöf

    Vad skulle hända om man lagstadgade kollektivavtal liksom A-kassa och Tjänstepension ? Vidare skulle man kunna lagstifta i kollektivavtalet med uppräkning enligt KPI och vidare skulle den anställde kunna förhandla om sin lön utöver kollektivavtalet.

    08 juni 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.