Event med öltillverkning och besök i skyddsrummen under Karlskrona drog många medlemmar i Sveriges Ingenjörer i distrikt Sydost det gångna året. Nu laddar man för fler aktiviteter där ingenjörer får träffas – även om coronaviruset gör att man nu ställer in.
Per-Inge Bäck, du har valts om som ordförande för distriktet. Vad händer nu?
– På grund av coronaviruset har vi ställt in tre aktiviteter som vi skulle ha haft. Två av dem var med SKB. Dels skulle vi ha ett studiebesök hos dem i Oskarshamn. Dels skulle de ha kommit till Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona och berätta samma sak, men då skulle det inte vara ett studiebesök, men de skulle komma för att medlemmar skulle slippa långa resor, att de skulle ha det både i norra och södra delen av distriktet.
– Det tredje som ställs in är att Anders Hallgren skulle komma till BTH och prata om att starta eget.
– Vi hade ambitionen att göra det här, men nu avvaktar vi framtiden.
Distrikt Sydost
Styrelse:
Per-Inge Bäck, ordförande, Region Blekinge
Hans Wendel
Per-Philip Sollin, Pitch Technologies
Walter Rydström, egen konsult
Helene Keijser, Sigma
Jan Malmström
Arbetsgivarna där flest medlemmar jobbar:
- Ericsson AB Karlskrona
- NKT HV Cables AB Lyckeby
- Saab Kockums AB Karlskrona
- Okg AB
- Volvo Construction Equipment AB Braås
Så vad händer framöver?
– Vi får se. I maj har vi en familjedag i Ebbamåla inplanerad och vi får se vad som händer med det. Ebbamåla är en fabriksmiljö där vi varit förut och då var många. Man grillar korv och ser industrimuseet. Vi har också planer på att titta på biogasanläggningen i Växjö, vilket skulle ha varit nu men blivit framflyttat.
Flera av de planer ni hade skulle vara på BTH, hur kommer det sig?
– Det var två teknologer som hörde av sig och ville ha aktiviteter där. De är på plats på högskolan, är påhittiga och har dragit in 60–70 medlemmar. Så vi kommer att ha två aktiviteter där – och de vänder sig både till yrkesverksamma och studenter, så det är ingen skillnad.
– Vi har ju högskola och universitet i Växjö och Kalmar också och vill gärna ha teknologer där också som engagerar sig.
Vilken aktivitet lockade flest det gångna året?
– Vi hade ett arrangemang, Om ryssen kom, där vi gick ner i skyddsrummen under Karlskrona. Det var ett av de mest populära arrangemangen av alla i distrikten i Sverige. Och så var årets årsmöte väldigt välbesökt, när vi var på Ängöls öltillverkning i Kalmar.
Är det några förändringar av vilka som sitter i styrelsen?
– Sara Azhmi slutade för att hon inte har tid. Hon är själv chef och skulle ha kontakt med chefer och arbetsledare. Men hon hjälper gärna till och jag hoppas att hon kommer tillbaka.
– Men vi har en ny styrelseledamot, ja egentligen en nygammal, Hans Wendel som kom tillbaka, som varit styrelsemedlem tidigare. Det känns bra.
– Valberedarna har det rätt tufft. Distriktet består ju av tre län och vi skulle behöva tre valberedare, men det blev inte så vid förra årsmötet. Men vi fick en styrelse.
Vilka frågor är viktigast just nu för ingenjörerna?
– För distriktet är det nätverkande som är vår roll. Att skapa så mycket event som möjligt så att ingenjörer får träffas. På distriktskonferensen tog man upp att event med tekniskt innehåll drar mest. Vi får arbeta mot detta mål.
– I avdelningsverksamheten på min arbetsplats är det mycket löner och arbetsmiljö som är viktigt. Det har blivit stressigare på jobben överlag, så det får vi bevaka med föreläsningar med mera som lägger tonvikt på detta.
Vad vill du hälsa till medlemmarna?
– Att de får höra av sig och komma med idéer till event och föreläsningar. Till exempel har vi ett gäng i Oskarshamn som jagar på oss om att ha event där. Det är just sådana initiativ vi vill få till oss.
Karin Thorsell