Medlemsrådgivningen bemannas med ersättare, kartläggning av rutiner på alla kritiska funktioner och en FAQ för medlemmarna uppdateras dagligen. Sveriges Ingenjörer har kontroll på situationen för att medlemmarna får bra service även om trycket på förbundet ökar och många kanslianställda skulle bli sjuka.
Vad innebär det slopade karensavdraget? Kan jag själv bestämma att arbeta hemma för att inte bli smittad? Många medlemsfrågor till förbundets rådgivning handlar nu om smittspridningen av det nya coronaviruset.
På förhandlingsavdelningen sammanställs alla frågor och svar och kommunikationsavdelningen publicerar dem på webben. Nya frågor dyker upp varje dag.
– Att söka där först kan ge snabbare svar än att kontakta rådgivningen. Men självklart ska du ringa eller mejla om du inte hittar svaret på webben, säger Camilla Frankelius, chef för förhandlingsavdelningen.
Bra beredskap
Ännu har smittan inte drabbat anställda på Sveriges Ingenjörers kansli men det finns en beredskap för att medlemmarna ska få bra stöd även om kanslianställda blir sjuka. I dagsläget arbetar majoriteten av kanslipersonalen hemifrån, något som inte påverkar verksamheten i större utsträckning.
Viktigt att ha koll på
Årsmöten i föreningar och distrikt
Eftersom smittspridningen gör det svårt för lokalföreningar och distrikt att genomföra årsmötet i enlighet med sin stadga har förbundet beslutat att lokalföreningar och distrikt får göra avsteg från normalstadgan i den delen om när årsmöte ska genomföras och skjuta på årsmötet till senare del under år 2020.
Inställda arrangemang
Alla Sveriges Ingenjörers utbildningar för fackligt förtroendevalda är inställda under våren. Även föreläsningar, seminarier och andra event som förbundet arrangerar är inställda, i första hand till 13 april.
Vad är korttidspermittering?
Arbetsgivarens lönekostnader minskar kraftigt genom att staten står för en större kostnad. Arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen. Detta tillämpas från och med 16 mars men träder i kraft den 7 april och ska gälla hela 2020. Nu har förbundet tecknat ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete.
Håll koll på webben
På Sveriges Ingenjörers webbplats finns en FAQ med frågor och svar på många frågor kring corona och arbete. Den uppdateras dagligen.
Camilla Frankelius upplever inte att trycket på rådgivningen har ökat dramatiskt men det ställs krav på rådgivarna att hålla sig uppdaterade om de nya regler som regeringen beslutar om.
– Förändringar i arbetsrätten har historiskt varit en långsam process men den senaste veckan har det skett fler förändringar än det gjort på tio år. Men alla i rådgivningen har koll på de nya reglerna, säger Camilla Frankelius.
Hittills handlar de flesta frågor om rättigheter och skyldigheter för anställda och arbetsgivare kopplat till smittspridningen. Någon oro inför varsel märkts inte än bland medlemmarna. Däremot kommer det många frågor som rör regeringens beslut om korttidspermittering som tillämpas från och med 16 mars men träder i kraft den 7 april.
–Jag sitter varje dag i samtal med arbetsgivarna som är extremt angelägna att komma igång, framför allt i de sektorer som redan är hård drabbade, främst transportsektorn.
Nu har Sveriges Ingenjörer också tecknat ett centralt kollektivavtal om korttidsarbete.
Nyckelfunktioner måste fungera
Förutom rådgivningen finns det andra arbetsuppgifter på kansliet som måste fungera och redan för tre veckor sedan startades en inventering av alla funktioner för att skapa en bra beredskap.
– Vi har identifierat de mest verksamhetskritiska funktionerna, de som måste fungera även om anställda bli sjuka, säger Susanna Reinholdsson, chef för verksamhetsutveckling och uppföljning, som leder krisarbetet på kansliet.
För dessa kritiska funktioner, där bland annat rådgivning och stöd till medlemmar finns med, finns det nu back-upp och vissa rutiner har förändrats för att arbetsuppgifter ska kunna skötas hemifrån.
– Jag arbetar nu heltid med krisberedskapen och försöker hela tiden ligga steget före. Den krisgrupp som jag leder på kansliet har skypemöten varje dag. Det är viktigt att ha en plan för vilka åtgärder som blir nödvändiga att införa när förutsättningarna förändras, säger Susanna Reinholdsson.
En nyckelfunktion utanför kansliet är också förbundets drygt 5 000 förtroendevalda som nu får extra stöd och information om de förändringar som regeringen beslutar om. På så vis kan många medlemmar få svar direkt av sina fackliga företrädare på arbetsplatserna.
– Medlemmarna ska veta att det finns ett lugn och trygghet på kansliet. Alla känner att vi har koll på läget. Nu måste vi acceptera att omvärlden hela tiden förändras och hitta lösningar på de problem som uppstår, säger Susanna Reinholdsson.