Civilingenjören Elin Lütz saknade tydlig grafik över antalet smittade och döda i covid-19 i Sverige. Lösningen blev att utveckla den själv. Nu har coronakartan.se över 50 000 besökare om dagen.
För snart två år sedan blev Elin Lütz färdig med utbildningen till civilingenjör i industriell ekonomi med en master i datateknik på KTH. Första jobbet blev att utveckla en digital rådgivare för en mindre startup. I februari i år slutade hon för att satsa på att frilansa som utvecklare.
Det var vid den tiden som de första rapporterna kom om spridningen av ett nytt coronavirus i Kina. Enstaka fall började dyka upp i andra länder.
När Folkhälsomyndigheten rapporterade om de första fallen i Sverige började Elin ägna kvällar och helger åt utveckla en karta över smittspridningen i landet. Den första versionen som var väldigt enkel mejlade hon till några vänner.
– Jag hade aldrig byggt en karttjänst tidigare men ville lära mig. Det blev en kul utmaning att fundera på hur statistiken skulle presenteras på ett tydligt sätt.
Snabb spridning på nätet
I slutet av februari, när läget i Sverige började bli allvarligare, startade hon sajten coronakartan.se och delade den på Facebook där den fick snabb spridning. För att få input från andra utvecklare la hon också ut projektet på GitHub, en plats på nätet där utvecklare kan samarbeta kring kod i open source-projekt.
– Andra utvecklare som har förslag på förbättringar kan öppna en ”gren” och erbjuda projektägaren att väva samman grenen med originalfilerna. Det är så många riktigt bra projekt utvecklas. Några förslag fick jag ganska snabbt, säger Elin.
250 000 unika besökare
I dag har coronakartan.se ungefär 50 000 besökare om dagen och sajten har haft omkring en kvarts miljon unika besökare. På kartan över Sverige visas antal smittade, antal på sjukhus och antal döda i varje region. Diagram i olika format visar antalet bekräftat smittade personer och dödsfall dag för dag och totalt.
Elin utgår från de uppgifter som landets 23 regioner meddelar vid olika tidpunkter under dagen. Hon har lagt in bevakningar och får pushnotiser när nya uppgifter rapporteras.
– Jag har varit väldigt noga med transparensen och har länkar till alla mina källor. Det känns viktigt för trovärdigheten säger Elin.
En del undrar varför antalet smittade och döda är högre på coronakartan.se än de uppgifter som Folkhälsomyndigheten släpper klockan 14.00 varje dag.
– Myndigheten informerar om de fall som rapporterats fram till klockan 11.30 samma dag. Regionerna släpper sina uppgifter vid olika tidpunkter och jag gör uppdateringar på morgonen, strax efter klockan 14.00 och på kvällen. Därför blir kartan närmare realtid, säger Elin.
När regionerna inte rapporterar nya siffror använder hon Folkhälsomyndighetens statistik.
Tydlighet är a och o
Den största utmaningen tycker Elin har varit alla avvägningar som hon måste göra för att grafiken ska bli avskalad, tydlig och användarvänlig. Det har också varit svårt att automatisera inhämtningen av data.
– Regionerna bygger om sina hemsidor, hur de rapporterar och när nya siffror presenteras. Därför lägger jag in alla uppgifter manuellt i ett ark som uppdaterar grafiken. Just nu bygger jag en databas men den kommer att fungera på samma sätt.
Elin Lütz lägger ner ungefär 1-2 timmar om dagen på att uppdatera och utveckla coronakartan.se men det ger henne också mycket tillbaka.
– Jag känner mig väldigt motiverad och har fått mycket positiv feedback säger Elin och berättar att privatpersoner har mejlat och tackat och erbjudit sig att donera pengar till serverkostnaderna. Men det har hon avböjt.
Det är också många ingenjörer som har mejlat förslag på hur hon kan göra graferna mer avancerade och listan med idéer är lång. Nästa nyhet på sajten blir en visualisering av fördubblingstakten av antalet smittade och döda.
– Det tror jag är viktigt att förstå nu när spridningen är så stor, säger hon. Utmaningen blir att göra det tydligt och begripligt.
3 kommentarer
Firefox utfärdar följande varning när jag försöker gå till coronakartan.se.
—-
Warning: Potential Security Risk Ahead
Firefox detected a potential security threat and did not continue to http://www.coronakartan.se. If you visit this site, attackers could try to steal information like your passwords, emails, or credit card details.
What can you do about it?
The issue is most likely with the website, and there is nothing you can do to resolve it.
If you are on a corporate network or using anti-virus software, you can reach out to the support teams for assistance. You can also notify the website’s administrator about the problem.
Hej Majid. Vi har kontaktat Elin Lütz och hon svarar att hon nu har gjort en justering som bör vara lösningen på problemet. Pröva gärna länken igen. /Redaktionen
lägg upp ett diagram som visar antalet döda varje dad, jag söker brytpunkten när det avtar. det regeringen och smittskyddsinstitutet beskriver men inte visar
tommy