Tvärnit i ekonomin har inneburit kris i många företag, men även tid att jobba med förändring. Det konstaterar David Andersson, ingenjör och förändringskonsult, som nu har mer att göra än någonsin.
David Andersson är civilingenjör inom produktion och logistik. Han har lång erfarenhet av att utveckla företag, bland annat inom Produktionslyftet, och driver sedan drygt ett år tillbaka konsultbyrån Borand som har sin bas i Tenhult i Småland.
Parallellt med sitt företag är han även engagerad i Den första ingenjören där han hjälper företag som ser behov av att satsa på ingenjörskompetens.
Nu är läget akut
Precis som många andra konsulter och småföretagare drabbades han i våras av corona-effekten, och såg kalendern tömmas på bokningar.
– Allt försvann i almanackan, det blev helt tomt och jag blev förstås orolig för hur det skulle gå. Men jag hade lite tur och kunde dra igång ett projekt som var planerat till hösten redan nu och sedan har fler uppdrag trillat in, berättar han.
De som hör av sig nu är företag som han kontaktat tidigare, som varit intresserade men som då hade fullt upp i produktion och inte tid att göra några större utvecklingsprojekt. Nu är läget dock ett helt annat.
– Det handlar både om att de har tid, men framför allt om att läget är akut, konstaterar han.
Behöver jobba smartare
Både i sitt arbete inom Produktionslyftet och Den första ingenjören har David Andersson fokus på företagsutveckling – att hjälpa företag att se hur de kan utveckla sina strategier och arbetssätt så att de kan jobba smartare och möta nya kundkrav. Många verksamheter som växer snabbt kommer ofta till en gräns då de behöver tänka nytt kring organisation och arbetssätt. Det är inte ovanligt att vd:n, som ofta är ägaren, är involverad i stora delar av verksamheten.
För att komma vidare behöver man organisera sig smartare, styra upp sina processer, fördela ansvar och kanske ta in ny kompetens. I vissa fall handlar det om att se över flödet i verksamheten, ta bort onödigt arbete, dubbelarbete och flaskhalsar så att man kan frigöra resurser för att utveckla företaget.
Just nu kan det till exempel handla om att hitta nya kunder.
– Många saknar säljvana, de har ingen säljorganisation eller marknadsavdelning utan har haft en trogen kundkrets som de levererat till. Men nu måste de ut och sälja för att få in nya kunder. Då kan inte vd:n vara produktionschef och truckförare samtidigt.
Redo för distanslösningar
Restriktioner kring resande och möten innebär förstås en utmaning när man arbetar som konsult. David Andersson konstaterar att det är viktigt att träffa företag på plats för att lära känna verksamheten och själv bilda sig en uppfattning av hur arbetet fungerar i praktiken, men i dagsläget åker han enbart ut för att träffa nya företag.
I vanliga fall brukar David Andersson även planera in heldagar med workshops för alla anställda, men nu har han fått tänka till hur man kan göra detta mer på distans.
– Det blir ett annat upplägg med kortare digitala möten för utbildning och frågor, och mer arbete mellan träffarna. Tekniken har ju funnits tidigare också, men nu är företag mer mottagliga för distanslösningar och det funkar väldigt bra, förklarar han.
Gör något bra av krisen
David Andersson konstaterar att många har behövt göra denna resa tidigare, men att krisen ställt allt på sin spets. För många blir det ett tillfälle att stanna upp och fundera över vad man vill ha ut av sin verksamhet, vad man som ägare eller vd egentligen brinner för och bör fokusera på.
– Jag har ju haft en hel del tur att uppdragen trillat in, säger David Andersson. Men jag tror att den mentala inställningen är viktig – att se till att vända krisen till något positivt och hitta strategier för att göra något bra av den.