”Det finns jobb. Ingenjörer är klart en efterfrågad kategori”

Lennart Hedström, vd för TRR
Lennart Hedström, vd för TRR. Foto: Torbjörn Persson

Antalet varsel och uppsägningar är långt högre än för ett år sedan. Ändå ser trygghetsrådet TRR att många som blir av med jobbet ganska snabbt får ett nytt. Och det gäller inte minst ingenjörer. “Ingenjörer är klart en efterfrågad kategori”, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

I mars varslades 16 625 privatanställda tjänstemän i Sverige. I vanliga fall brukar 40 procent av dem som varslas också bli uppsagda, men nu närmar sig siffran 50 procent, visar statistik från TRR. Och sedan mars skrivs 100 tjänstemän fler per dag in på TRR jämfört med förra året.

– Prognosen när vi vägt in fördröjningen av uppsägningar och andra faktorer är att 29 500 tjänstemän kommer att bli av med jobbet och skrivas in hos oss. Det är i linje med finanskrisen och jag känner mig trygg med att vi kommer att kunna möta den anstormningen, säger TRR:s vd Lennart Hedström.

Positiv lösning för 90 procent

Nu avslutas provanställningar och visstidsanställningar i förtid. Och flest varslade är det i storstadsområdena: Stockholm, Västra Götaland och Skåne, följt av Halland (som berörs av fordonsindustrins kris), Östergötland och Uppsala. Men trots det här är man positiva på TRR.

– Det finns jobb, säger Lennart Hedström.

TRR lyckas i vanliga fall hjälpa ganska precis 90 procent av dem som skrivs in. 80 procent får nytt jobb, 3 procent går till utbildning och 7 procent startar eget.

– Och så länge vi har en hyfsat välfungerande arbetsmarknad så ligger vi kvar på de siffrorna. Trots att vi fått en fördubbling av hur många som kommer in till oss sedan årsskiftet, så är det bara 200–300 färre som fått en lösning, säger Lennart Hedström.

Ingenjörer kommer ut snabbt

På grund av GDPR kan TRR inte se fackförbundstillhörighet. Men när de gör en sökning utifrån hur de som är inskrivna själva beskriver sig i fritext så uppger 174 nyinskrivna från 1 mars till 31 maj att de är ingenjörer. Dessutom kom ytterligare 75 ingenjörer som tidigare varit inskrivna på TRR tillbaka från visstidsanställningar.

– Det positiva är att 65 av dem redan har hittat en lösning och i snitt tog det 47 dagar, så det är klart att det här är en efterfrågad kategori, säger Lennart Hedström.

Sveriges Ingenjörer har sett att fler ingenjörer sägs upp under den här krisen i förhållande till arbetare, jämfört med tidigare kriser. Men den utvecklingen känner inte Lennart Hedström igen.

– Det kan ju bli så framöver, men än så länge är det inget vi kan se. Tjänsteföretag har utnyttjat stöd vid korttidsarbete i större omfattning, men om det inte räcker kan det så klart bli fler arbetslösa.

Ljusare än man tror

Men Lennart Hedström framhåller ändå att arbetsmarknadsläget är ljusare än man kanske får intryck av.

– Det finns fortfarande en stor bredd av branscher som rekryterar. Den största delen är offentlig sektor, med myndigheter, kommuner och regioner, men också läkemedelsbranschen bland annat.

Det viktiga, framhåller han, är att vara aktiv i att söka jobb. Det finns de som hoppas få komma tillbaka till det företag de jobbade tidigare och det gör att de inte är så aktiva, och då är risken också större att inte få jobb.

Lennart Hedströms uppmaning är att inte bara titta efter drömjobbet just nu.

– Det kan vara idé att övervintra på ett tidsbegränsat jobb tills arbetsmarknaden blir lite bättre. Fundera på vad du är beredd att göra: vänta på det jobb du vill ha eller ta något som breddar dig och där du kan lära något nytt.

Till den som söker jobb har han några råd:

  • Uppdatera ditt cv och din Linkedin-profil.
  • Skjut inte brett utan rikta in dig på arbetsgivare du är intresserad av. Finns det en bransch och ett företag som passar för dig – ta reda på hur de rekryterar och använd dig av det.
  • Använd också ditt nätverk.

– 50 procent får jobb via sitt nätverk och 35 procent via sociala medier som Linkedin. Begränsa dig inte och tänk att “jag känner ju bara den och den”. De du känner, de känner i sin tur andra. En massa jobb exponeras aldrig. Identifiera vad du har för nätverk. Kanske känner du någon som känner någon och sedan är du på intervju.

Lennart Hedström säger att man inte behöver låtsas att det här inte är en tuff period, men genom att vara aktiv och inte fastna i negativa tankar så går det att hitta ett nytt jobb.

– En kris gör också att det skapas nya möjligheter. Folk blir kreativa.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Här är de tio vanligaste CV-lögnerna

Att folk ljuger, överdriver eller tänjer på sanningen sitt CV för att göra ett bättre intryck är inget nytt. Här är listan över de tio vanligaste CV-lögnerna.
Fler artiklar