Säg upp dig och få 200 000 kronor. Det erbjudandet har tjänstemännen på Scania nyligen fått. Akademikerföreningen hoppas att det, tillsammans med en rad andra frivilliga lösningar, ska räcka för att slippa uppsägningar.
Sedan Scania i våras meddelade att 1000 tjänstemannatjänster i Södertälje måste bort har 600 konsulter lämnat. För den övertalighet som återstår har lokala facken diskuterat möjliga frivilliga lösningar med ledningen.
Måndagen den 31 augusti kunde företaget äntligen presentera ett paket med en rad olika erbjudanden. Ett som vänder sig till alla tjänstemän innebär att de som frivilligt slutar får 200 000 kronor men pengarna måste beskattas.
För tjänstemän som är 64 år och äldre finns också pensionserbjudanden. Ett flertal som är 64 år erbjuds avtalspension och en del mellan 65 och 68 år kommer att erbjudas ett avgångsvederlag för att frivilligt avsluta sin anställning.
Lisa Lorentzon, ordförande för Akademikerföreningen på Scania säger att hon är nöjd med de lösningar som fack och ledning har enats om.
– Vi har velat hitta möjligheter där alla känner en trygghet i sin anställning. Ingen ska känna sig uppmanad att sluta och de som inte tackar ja ska inte känna att de är en belastning. Vi vill hitta dem som ändå är på väg bort från företaget, säger hon.
För Akademikerföreningen har det också varit viktigt att få breda lösningar som inte bara vänder sig till de medarbetare som närmar sig sin pension. För dem som har ett annat jobb på gång eller andra konkreta planer kan ett avgångsvederlag på 200 000 kronor bli det som gör att man tar steget.
– Det kan låta som en stor summa pengar men efter skatt täcker det ändå inte många månadslöner. Var och en måste grunda sitt beslut på sina egna förutsättningar och nu är det viktigt att alla medlemmar sätter sig in i vad som passar deras livssituation, säger Lisa Lorentzon.
Tjänstledighet på deltid
Vid sidan om olika erbjudanden för att minska övertaligheten får tjänstemännen på Scania också större möjligheter att vara tjänstlediga, på heltid eller deltid.
Tjänstledighet på deltid innebär 80 procent arbete och 80 procent lön. Tjänstledighet på heltid är en möjlighet för dem som vill vara ledig eller testa ett annat arbete, så länge det inte är inom konkurrerande verksamhet. Den som vill komma tillbaka till företaget är inte garanterad den tjänst man lämnade utan matchas i första hand mot sin kompetens.
– Generösare regler kring tjänstledighet har medlemmarna efterfrågat länge och jag är nöjd att vi äntligen har enats i denna fråga. Det finns många skäl till att vilja vara tjänstledig, man kan ha sjuka föräldrar, barn med särskilda behov eller en fritidsaktivitet som man vill lägga mer tid på, säger Lisa Lorentzon.
Hon påpekar också att möjligheten att var tjänstledig på deltid också gäller för chefer.
– Tidigare har Scania bedömt det som olämpligt att vara chef på deltid men permitteringarna har visat att det fungerar. Det är en positiv erfarenhet som öppnar upp möjligheten för fler.
De fackliga förhandlingarna på Scania har också handlat om behovet av kompetensutveckling och en omfattande kompetensinventering pågår just nu. Alla tjänstemän lämnar uppgifter om sin formella kompetens men får också berätta inom vilka områden man vill arbeta i framtiden. Är man exempelvis intresserad av autonoma fordon eller elektrifiering så har man chansen att tala om det.
– Det här har vi pratat om länge eftersom vi vill att våra medlemmars kunskaper, potential och intressen värnas när företaget ställer om för framtiden, säger Lisa Lorentzon.
Karin Virgin
Frivilliga erbjudanden till alla på Scania
Avgångsvederlag på 200 000 kronor
Uppsägningstid 1-3 månader beroende på anställningstid. Scania kan avslå ansökan om medarbetaren har ett verksamhetskritiskt uppdrag eller om extern rekrytering skulle krävas för att ersätta medarbetaren.
Större möjlighet till tjänstledighet
Deltid innebär 80 procent arbete och 80 procent lön. Tjänstledighet kan beviljas för 2-24 månader. Med två månades varsel har man rätt att återgå till heltid, men man är inte garanterad sin tidigare tjänst.
Fyra pensionslösningar
Avgångsvederlag vid 65-68 år. Chefer kan erbjuda tjänstemän avgångsvederlag som en engångsutbetalning som motsvarar 25 procent av lönen till 68 års ålder.
Avgångspension vid 64 år
Chefer kan erbjuda tjänstemän som fyller 64 år i år en avgångspension. Scania betalar 70 procent av lönen fram till den månad man fyller 65 år.
62-plussare
Veckoarbetstiden kortas med 20 procent och Scania betslar 90 procent av lönen och fortsätter inbetalningarna till tjänstepensionen motsvarande heltid.
Deltidspension
Kollektivavtalet ger sedan tidigare möjlighet att gå i deltidspension från den månad man fyller 60 år. För dem med ITP2 fortsätter Scania betala in till tjänstepension motsvarande heltidsarbete.
4 kommentarer
Så ca 4 månadslöner istället för 3 som är standard enligt kollektivavtal (ibland fler månader än så), beroende på månadslön. Låter bättre än det är. 6-12 månadslöner hade varit mer rimligt.
Scania betalar ut avgångsvederlaget på 200 000 kronor utöver den lön som man har under uppsägningstiden. Den är som alltid beroende av anställningstid. Att tacka ja till avgångsvederlaget innebär att man man säger upp sig själv. I normala fall får man inget avgångsvederlag när man säger upp sig själv. /Redaktionen
Erbjudandet ersätter ju att Scania säger upp de anställda så jämförelsen som Kim gör är relevant. Antingen väntar man på att bli uppsagd och får tre månadslöner, eller så säger man upp sig själv och får fyra. För den som ändå står i begrepp att lämna är det förstås fina pengar, men ur Scanias synvinkel har de inte sockrat erbjudandet särskilt mycket. Det kostar ju alltid att göra sig av med folk.
Som du skriver och Lisa Lorentzon på Scania också säger, hoppas man nå de medarbetare som ändå vill sluta. Normalt får man ingen ersättning när man säger upp sig själv. Men du har helt rätt i att den ekonomiska skillnaden för Scania är liten. Däremot skapar det en större trygghet för de anställda att slippa varsel och uppsägningar. /Redaktionen