Klarar du dig om du blir arbetslös?

Vad händer med ekonomin om du blir arbetslös? Gör en riskanalys och testa hur bra din ekonomi håller för ett krisläge, är två bra tips från Länsförsäkringars expert.

Att bli arbetslös kan vara tufft för ekonomin. Men hur tufft? Gör en riskanalys, se över din budget och testa kriståligheten för just din ekonomi. Det är tre bra tips för att slippa känna oro.

Se till att du har koll på din ekonomi och vad en eventuell arbetslöshet innebär. Det är det första och viktigaste rådet som Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, har att ge till den som oroar sig för en eventuell arbetslöshet.

– Se till att du har siffrorna. Det är lätt att invaggas i en falsk trygghet om man inte har siffrorna svart på vitt. En arbetslöshet påverkar hela familjen, särskilt om det är den med högst inkomst som blir arbetslös, poängterar hon.

Testa att leva som arbetslös

Som medlem i Sveriges Ingenjörer har du en inkomstförsäkring, förutsatt att du är med i Akademikernas a-kassa. Det innebär att den fyller på a-kassan så att du får 80 procent av lönen de första 150 dagarna. Från och med dag 151 får du enbart ersättning från A-kassan. 

LÖN 30 000 kr 45 000 kr 60 000 kr
Dag 1-150 24 000 kr 36 000 kr 48 000 kr
Dag 151-300 22 000 kr 22 000 kr 22 000 kr

Emma Persson, Länsförsäkringar. Foto: Adrian Leopoldson

– Med hög inkomst följer ofta stora utgifter, man kanske både har sommarstuga och båt. Vad händer med båten och stugan om inkomsten förändras? Här behöver man ha en plan för hur man klarar sig om en blir arbetslös, säger Emma Persson.

Bästa sättet att få koll är förstås att göra en budget utifrån ett sådant scenario. Vilka utgifter har du idag, vilka är nödvändiga och vilka skulle du kunna prioritera bort? Och hur mycket pengar behöver ni som familj för att klara er under en period av arbetslöshet?

Emma Persson tipsar om att det finns många bra appar för att göra budget, bland annat har de flesta banker egna appar för det. Men att göra en budget i teorin är en sak, att faktiskt leva på det sättet kan vara mycket svårare. Prova att leva en månad eller två utifrån den tänkta budgeten – det är ett bra tips för att testa kriståligheten i sin ekonomi och ta reda på hur det fungerar i praktiken.

Räcker din buffert?

I en riskanalys tycker Emma Persson att det även kan vara bra ta in andra aspekter än lön. Hur lätt eller svårt är det för dig att få nytt jobb, hur lång arbetslöshet kan det bli frågan om och har du den kompetens som krävs för att vara anställningsbar? Inkomstförsäkringen som du har via Sveriges Ingenjörer räcker exempelvis i 150 dagar. Därefter är det a-kassans maxtak på 22 000 kronor i månaden som gäller.

Tre tips för att slippa oro

  1. Synliggör pengarna. Avsätt tid tillsammans med eventuell partner och räkna på ett scenario där en av er blir arbetslös. Hur mycket mindre pengar får ni att röra er med? 
  2. Bygg en buffert. Räkna ut hur mycket du och din familj behöver för att klara de nödvändiga utgifterna under en period av arbetslöshet. Räcker den buffert ni har eller behöver den utökas? 
  3. Gör en budget. Se över era utgifter – vilka är nödvändiga och vilka kan prioriteras bort? Förhandla om avtal och hitta utrymmet för ökat sparande.

Oavsett om arbetslösheten blir kort eller lång så är kriskassa och budgetutrymme två bra knep för att slippa känna oro.

– Nu under pandemin har oron för det egna sparandet ökat kraftigt. Många upplever att de inte har den buffert de skulle vilja ha. Mitt råd är att prioritera sparande så att du kan sätta av minst 10 procent av din inkomst till en buffert, säger hon.

Tufft ämne för fredagsmyset

För att hitta utrymmet för ett ökat sparande tipsar Emma Persson om att se över avtal för exempelvis el, telefoni och försäkringar, men även att identifiera utgifter som du kan dra ner på vid behov, som exempelvis streamingtjänster. Ta även reda på om det kan vara smart för er att teckna låneskyddsförsäkringar som träder in och betalar bolånet om en av er blir arbetslös.

– Och om du gör en analys för arbetslöshet tycker jag även att du bör titta på andra saker som sjukdom, dödsfall eller skilsmässa. Jag vet, det är kanske inte ett samtal som bidrar till fredagsmyset, men den dagen det händer något är det så värdefullt att veta att man har koll. Att man inte behöver oroa sig för ekonomin också, förklarar Emma Persson.

Anna Nyström

Villkor för a-kassa

Reglerna för a-kassan är tillfälligt förändrade. I budgetpropositionen för 2021 föreslår regeringen att flera av de förändringar som gjordes i a-kassan under våren 2020 förlängs i ytterligare två år till och med 2022. Läs mer här.

  • Det krävs tre månaders medlemskap i en a-kassa under perioden mars till december 2020 för att få ersättning. Tidigare var det tolv. 
  • Arbetsvillkoret har sänkts. Under 2020 krävs det att du har jobbat minst  60 timmar per månad under sex av de senaste tolv månaderna.
  • Den högsta ersättningen per dag i a-kassan är 1 200 kronor per arbetsdag de 100 första dagarna, därefter 1 000 kronor per dag.
  • De sex karensdagarna är slopade under 2020.

Villkor för inkomstförsäkringen

Försäkringen ger 80 procent av månadslönen i 150 dagar. Gäller löner upp till 100 000 kronor. Läs mer om inkomstförsäkringen på Sveriges Ingenjörer webbsida.

  • Du måste ha varit medlem i Sveriges Ingenjörer i minst 12 månader och medlem i Akademikernas a-kassa. 
  • Du måste ha arbetat minst 12 av de senaste 18 månaderna för att få ersättning. Försäkringen upphör månadsskiftet före du fyller 65 år

 

TRR för den som är över 40 år

Om ditt företag är anslutet till TRR kan du i vissa fall även få ersättning därifrån.
Läs mer om reglerna här.

 

 

 

1 kommentar

  • Bob

    Arbetslöshetsersättningen ges som dagersättning (må-fr). Det gör att månadsinkomsten varierar. Arbetslösa får inget jobbskatteavdrag. Nettoinkomsten blir därför lägre än den hade varit annars.
    A-kassan har höjts tillfälligt. Kan någon förklara varför?

    19 oktober 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt