”Vi behöver innovera oss själva”

För att hänga med i förändringstempot behöver vi hitta fler vägar till lärande och få in det som en naturlig del i arbetsvardagen, mer lustfyllt och effektivt. Foto: Getty Images

Kompetensutveckling är viktigare än någonsin. Men hur får vi tid och utrymme för det livslånga lärandet i vår redan pressade arbetsvardag? ”Se till att ha ett bra vardagslärande och gå gärna en digital kurs tillsammans med en kollega” säger Pär Lager, expert på lärande och utveckling i arbetslivet.

Många har redan insett att kompetens är en konkurrensfaktor. Det gäller att hänga med i förändringstempot och den snabba tekniska utvecklingen för att vara relevant. Men det kräver också något nytt av oss i hur vi ser på kompetensutveckling. Kunskap kan inte längre vara något vi skaffar oss på en kursgård vart tredje år eller enstaka digitala kurser som vi får via företagets intranät.

– Förmågan att lära sig nya saker är den viktigaste egenskapen för att lyckas, både som individ och som organisation. Men om vi ska ha tid att lära oss nya saker i den takt som krävs så måste vi också bli mer effektiva i vårt lärande, konstaterar Pär Lager, föreläsare, författare och rådgivare inom lärande och utveckling i arbetslivet.

Fler vägar till lärande

Vi behöver innovera vårt sätt att lära, menar han. Det innebär att vi behöver hitta fler vägar till lärande och få in det som en naturlig del i arbetsvardagen, mer lustfyllt och effektivt. Men det betyder även att vi behöver lära oss mer om oss själva, hur och i vilka situationer vi bäst tar till oss ny kunskap.

För att bli effektiv i vårt lärande måste vi fundera över två saker – vad ska vi lära oss, och hur?

– Det största problemet är att vi inte vet vad vi behöver lära oss eller vad kunskapen ska leda till. Det blir lite learning by coincidence.

– Om man är kreativ och har koll på hur man kan jobba smart med kompetensutveckling kan man göra det oerhört effektivt. Men man måste prioritera frågan, säger Pär Lager. Foto: Carl-Magnus Fagerholm

Här behöver vi bli bättre på att ställa krav. Ta reda på vilken kunskap och kompetens som krävs framöver. Var är ni som företag om tre år? Och vad behöver du då lära dig?

– Det är du som är närmast verksamheten som bäst ser vad du behöver lära dig. Men det måste ske i dialog med din chef som kan hjälpa dig att fokusera, prioritera och se till att din kunskap kommer till användning och nytta, säger Pär Lager.

När är det roligt?

Men lika viktigt som att ta fram en färdplan för ditt lärande är att hitta de metoder för lärande som fungerar bäst för dig. Pär Lager tipsar om att regelbundet reflektera över sitt eget lärande. I vilka situationer har du lärt dig nya saker? När är det roligt att lära sig saker? Och vilken typ av lärande funkar bäst för dig?

– Se till att ha ett bra vardagslärande där du drar nytta av dina egna favoritsätt att lära dig saker. Det kanske är via poddar eller studiebesök, att gå bredvid en kollega eller att gå en kurs online. Gör mer av det, tipsar han.

Fyra steg för effektivt lärande

  1. Ta tag i ditt egna livslånga lärande. Inse att du har ett eget ansvar att innovera ditt sätt att ta till dig ny kunskap.
  2. Gör en behovsanalys. Fundera över frågorna: Varför du ska lära dig nytt, hur du kan göra det och vad behöver du lära dig? Ta hjälp av din närmaste chef som bollplank.
  3. Öppna ögonen för vardagslärandet. Tänk omvärldsbevakning, sök kunskap om det som är viktigt för dig i din yrkesroll. Dra nytta av dina egna favoritsätt att lära dig nya saker.
  4. Utbilda dig. Se till att även fördjupa dina kunskaper. Gå kurser, delta i mentorprogram och dra nytta av onlineutbildningar via exempelvis Mooc.

Frågan om kompetensutveckling och livslångt lärande ligger högt på agendan i samhällsdebatten, men Pär Lager tycker ofta att det blir lite luddigt. Han använder därför hellre begreppen upskill och reskill. Upskill betyder att jobbet finns kvar, men att det kräver mer av dig, arbetet förändras och blir mer komplext. Därför behöver du bygga på och utveckla den utbildning du har så att du blir skickligare på det du gör. Reskill handlar om att jobbet försvinner och att du under ditt arbetsliv kan behöva lära dig ett helt nytt yrke.

– Kunskap har en halveringstid på fem år idag. Det innebär att hälften av det vi lär oss idag är passé om fem år. Hälften av alla jobb som finns idag kommer att försvinna. Fundera över hur det kommer att påverka dig, i din yrkesroll och på din arbetsplats, och vilka krav det i sin tur ställer på din kompetens, säger Pär Lager.

Blir ofta tomt prat

Även om det är mycket fokus på behovet av kompetensutveckling på både regeringsnivå och inom företag så blir det ofta bara tomt prat, tycker Pär Lager. Enligt Sveriges Ingenjörers egen undersökning som gjordes i somras saknar 70 procent av medarbetarna inom teknik och fordonsindustrin en kompetensplan.

– När jag ställer frågan om vad som är problemet så får jag oftast samma svar. Man har inte tid, man vet inte vad man ska lära sig, man vet inte hur man ska få kompetensutveckling och det saknas budget för det.

Men Pär Lager menar att det tvärtom går att jobba både effektivt och billigt om man jobbar utifrån begreppen upskill och reskill. Första steget är dock att inse att detta är en överlevnadsfråga.

– För att få till en kultur som präglas av ett ständigt lärande behöver man först av allt jobba med sitt mindset. Prata om detta med chefer, kollegor och ledare i företaget, hur ska vi hänga med, vilka områden är viktiga för oss att lära oss? Ställ krav på att den frågan ska prioriteras, uppmanar Pär Lager.

Utbudet är oändligt

Därefter kan man börja jobba med att utveckla sina arbetssätt så att man får in ett naturligt lärande i arbetsvardagen, skapa en struktur och ett fokus för vardagslärande samt ta fram en strategi för utbildning och träning.

– Det roliga är att det aldrig har varit lättare att utbilda sig än det är idag. Om man är kreativ och har koll på hur man kan jobba smart med kompetensutveckling kan man göra det oerhört effektivt. Men man måste prioritera frågan.

En smart och effektiv väg till lärande som Pär Lager gärna tipsar om är Mooc, Massive open online courses. Det är en onlineutbildning som många de främsta universiteten är med och bidrar till där du kan ta del av de hetaste utbildningarna på exempelvis Harvard eller Stanford, helt gratis.

– Här kan du handplocka de allra bästa kurserna. Gå gärna en utbildning tillsammans med en kollega, så att ni tillsammans kan reflektera och diskutera det ni lär er. Det blir effektfullt.

Ta makten över ditt lärande

Vetskapen om förändringstempot och behovet av att ständigt lära sig nytt och utveckla sin kompetens kan skapa en viss stress. Men att ta makten över sin egen utveckling är ett effektivt botemedel mot den stressen, menar Pär Lager. Kompetensutveckling är roligt. Att vara nyfiken, fortsätta utvecklas och växa i sin yrkesroll gör att vi utvecklas som människor, det ökar vårt självförtroende och vår arbetsglädje.

– Vi har aldrig haft större utmaningar när det gäller kompetensutveckling, men det positiva är att vi även har större möjligheter än någonsin tidigare. Börja redan idag. Vilken Mooc-utbildning, på vilket universitet ska du gå 2021?

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Arbetsgivarna som yngre ingenjörer rankar högst

Polestar, Volvo Cars och Google är de populäraste arbetsgivarna bland civilingenjörer som är i början av karriären. Sweco Skanska och Afry är högskoleingenjörernas favoriter. Se vilka som har klättrat eller rasat i populäritet.
Fler artiklar