Studenternas app kan rädda skog från granbarkborre

Fem civilingenjörsstudenter från Lunds Tekniska Högskola vann finalen i Hack för Sweden 365 men en app som kan rädda granskog från massdöd på grund av granbarkborren. Foto på granbarkborren: Mats Carlén.

Kan fem civilingenjörsstudenter bidra till att rädda granskog från massdöd orsakad av granbarkborre? Ja, troligen. Nyligen avgjordes årets Hack for Sweden 365 och vinnarlaget tog fram en smart app i kampen mot den fruktade skalbaggen.

Skalbaggen granbarkborre orsakar enorma skogsskador. Enligt den senaste inventeringen som gjordes av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) på uppdrag av Skogsstyrelsen, har nästan 8 miljoner kubikmeter gran angripits av granbarkborre under 2020.

Utmaningen för de tävlande lagen i höstens Hack för Sweden 365 var att hitta lösningar som räddar granskog från massdöd på grund av granbarkborren. Rymdstyrelsen, Skogsstyrelsen, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och andra myndigheter har tillhandahållit satellitbilder, geodata, statistik och analysfunktioner för de tävlande lagen. I deltävlingen den 21-22 november deltog åtta lag och tre av dem gick vidare till finalen som avgjordes den första helgen i december.

Vinnarna från LTH

Lag Mellerud PK, från vänster: Jonas Berg, Marcus Patricks, Edward Sjöblom, Mattis Hallén och Johan Sundström.

Finalen vanns av laget Mellerud PK och Ingenjören har pratat med Mattis Hallén i laget.

Vilka är ni i Melleruds PK?

– Vi är fem studenter från Lund Tekniska Högskola. Fyra av oss, Jonas Berg, Marcus Patricks, Johan Sundström och jag själv, läser sista året på civilingenjörsprogrammet teknisk fysik. Vi går ett masterprogram med kurser i bland annat maskininlärning, bildanalys och artificiell intelligens. Edward Sjöblom läser tredje året på civilingenjörsprogrammet informations- och kommunikationsteknik. Melleruds PK står för Melleruds Programmeringsklubb. Den har inte funnits tidigare, man kan säga att vi har grundat den nu.

Vad visste du om granbarkborre innan tävlingen?

– Inte jättemycket. Jag är uppvuxen i Värmland och har hört lite om problemet från min far och läst om det i tidningar. Jag kände till att många skogsägare förlorar stora arealer skog på kort tid. Det var bra att Hack for Sweden 365 startade med en grundlig introduktion där experter berättade mer om problemet och visade vilka verktyg som finns i dag.

Vinnarna har utvecklat en app som ska underlätta för skogsägare att inventera skadorna av granbarkborre i skogen. Det har varit viktigt att appen ska vara lätt att använda.

Berätta om den lösning som ni vann med?

– Vi har utvecklat en app som gör det enklare för skogsägarna att inventera skadorna av granbarkborre. Det har varit extremt viktigt för oss att appen ska vara användarvänlig eftersom de verktyg som finns i dag är väldigt svåra.
Appen utgår från satellitdata och gör, bland annat med hjälp av algoritmer, en avancerad analys som identifierar potentiella angrepp.

Men hur kan appen göra att skadorna på skogen minskar?

– Appen gör en analys av skadorna och blir ett bra underlag för att ta beslut om hur problemen ska lösas. Besluten måste skogsägarens ta själva men det finns också experter att konsultera. Lösningen beror på problembilden och den framstår tydligare med hjälp av appen.

Hur många timmar har ni lagt ner?

– Det är svårt att säga men det är nog många. Under deltävlingen jobbade vi nästan ett dygn i sträck och under de två veckorna fram till finalen jobbade vi på kvällar och helger. Då ringde vi runt till skogsägare som gav sin bild av problemet med granbarkborre och vilken typ av lösning de skulle vilja se. Det var viktigt för oss att får deras input eftersom de kommer att vara användarna. Appen måste svara på deras behov och inte på något annat.

Vad har varit svårast?

– Att vara självkritiska. Efter samtalen med skogsägarna fick vi tänka om kring vissa delar för att kunna leverera en app som löser de problem som skogsägarna har, inte problem som vi tror att de har. Sedan är det alltid svårt att avgränsa, att göra något enkelt kan ibland vara det svåraste.

Vad har ni lärt er?

– Väldigt mycket och det har varit jättekul att ta sig an riktiga problem. Uppgifterna på högskolan är sällan formulerade som öppna problem och det finns alltid ramar för lösningen. I den här utmaningen var lösningen inte självklar. Här fick vi använda oss av skolans verktyg och applicera dem på verkliga problem. Framför allt har vi lärt oss att det finns många dimensioner av problemen och det har varit lärorikt.

Vad händer härnäst?

– Vi äger idén till appen och har ett bra stöd från DIGG – Myndigheten för digital förvaltning som var arrangörer. De kommer att hjälpa oss med värdefulla kontakter för att fortsätta utvecklingen av appen. Vi har bra bakgrund men inte erfarenheten av att driva ett sådant projekt och det är skönt att ha stödet från flera myndigheter. Det var inte bara en rolig tävling, planen är att appen ska förverkligas.

Hackaton kan lösa samhällsproblem

Therése Boija, uppdragsledare på DIGG – Myndigheten för digital förvaltning, som ansvarar för Hack för Sweden 365, tror att hackaton är en bra metod för att öka innovationsförmågan i offentlig förvaltning. Men ett bra hackaton kräver noggranna förberedelser.

Therése Boija, uppdragsledare på DIGG – Myndigheten för digital förvaltning.

– För att få fram användbara lösningar är det viktigt att ringa in behovet för de som ska hacka. Myndigheterna som är uppdragsgivare behöver bidra med öppen data och en vilja att realisera bra lösningar. Det har fungerat fantastiskt bra den här gången.

Hack for Sweden är ett uppdrag från regeringen att utveckla hackatons som årliga event för att främja öppen och datadriven innovation i offentlig verksamhet. Under hösten 2020 genomfördes ett pilothackaton för att testa en verksamhet som pågår året runt. Det har fått namnet Hack for Sweden 365.

2 kommentarer

  • Anders Sköllermo

    Instämmer! Prata mycket snällt och många gånger med de som skall använda programvara. (Min egen erfarenhet av LÅNG erfarenhet inom IT).
    Testa – när ni är trötta, bakis, sura, när det regnat, när det är för varmt, etc.
    SNYGGT JOBBAT!

    18 december 2020
  • Nils-Erik Boberg

    Helt rätt inställning:
    Prata med slutanvändare och se vad som behövs för en användarvänlig produkt!

    Heder åt Er i Mellerud PK!!

    Önskedrömmen är att ALLA som utvecklar någon produkt ALLTID tar med slutanvändare tidigt i ett projekt, men det ser man alltför sällan -O

    18 december 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Högskolorna bör erbjuda  praktik på ingenjörsutbildningar”

”Högskolorna bör erbjuda praktik på ingenjörsutbildningar”

Högre studiebidrag för ingenjörsstudenter och möjligheten att kunna göra praktik under utbildningen var två förslag från teknologerna till årets Ingenjörsfullmäktige. En av deras fem motioner fick stöd.
Fler artiklar