Ingenjör tar över efter Federley i EU 

Emma Wiesner (C) under ett besök på Falu Energi och vatten under valrörelsen till Europaparlamentet 2019.
Emma Wiesner (C) under ett besök på Falu Energi och vatten under valrörelsen till Europaparlamentet 2019.

Blandade känslor, men förväntansfull och laddad. Så säger energiingenjören Emma Wiesner om att hon efter nyår tar plats som ledamot i Europaparlamentet. Nu avslutar hon jobbet på Northvolt för att driva på energipolitiken inom EU.  

Emma Wiesner, energiingenjör och centerpartist, fick över 20 000 personkryss i valet till Europaparlamentet i maj 2019. Hade hon fått 1 700 kryss till hade kommit över 5 procent av centerrösterna och då hade hon knipit partiets andra mandat redan då.  

Men nu, ett och ett halvt år senare, så får hon en plats i parlamentet, när Fredrick Federley avgår.   

– Det är jättemärkliga förutsättningar och tråkiga omständigheter. Så det är blandade känslor. Men utöver det känner jag mig  förväntansfull och laddad. Jag får chans att plocka upp det jag drev i valrörelsen, säger hon när Ingenjören får en intervju med henne efter beskedet.  

Fram till valet jobbade Emma Wiesner som energimarknadsanalytiker på Sweco, men hösten 2019 sökte hon och fick jobb på Northvolt för att jobba med bevakning av EU:s lagstiftning och specifikt den nya batterilagstiftningen 

 För mig har det blivit en grundkurs i batteriteknik och jag känner att min tekniska kunskap är en styrka att ha med in i politiken. 

Nu ska hon avsluta uppdraget på Northvolt och lämna över på ett bra sätt  

 Jag vet inte exakt tidsplanen men så snart som möjligt kommer jag att ta mig till Bryssel och bosätta mig där. Det blir nog någon gång efter jul.  

Energifrågor i industriutskottet

I parlamentet tar hon över Fredrick Federleys portföljer. Hans ordinarie plats i miljöutskottet och ersättarplats i industriutskottet passar Emma Wiesner 

– Jag kommer inte att ändra utskott med skifta fokus. Jag kommer att fokusera på energiportföljen inom industriutskottet, där det är mycket om energimarknaden, nätkoder och att bygga ihop Europas elnät. Och för någon vecka sedan presenterade EU-kommissionen strategin för mer havsbaserad vindkraft som parlamentet kommer att behandla.   

Också direktivet för förnybar energi, Red-direktivet, ska uppdateras. Men även allt inom miljö- och klimat ska omförhandlas, så det blir mycket att ta tag i.  

I valrörelsen pratade hon om “ny energi till Europa”.  

– Energisystemet är till 72 procent fortfarande fossilt. Som energiingenjör kommer jag att fokusera på det. I vätgasstrategier skiljer man inte på fossil och fossilfri vätgas. Där har parlamentet mycket att säga till om. Vi kan inte subventionera att bygga ut fossil energi. Det är en hjärtefråga för mig.  

 Karin Thorsell

2 kommentarer

  • Hans

    I Centern satsar de på de unga

    18 december 2020
  • Johan Lindhagen

    Heja!

    18 december 2020

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Frost

Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
Fler artiklar