Fem platser i styrelsen uppe för omval – nu vill valberedningen få förslag

Sveriges Ingenjörers styrelse 2020-2021
De ledamöter i Sveriges Ingenjörers styrelse vars platser är uppe för omval är markerade med gul ram. Alla ledamöter, översta raden: Joachim Pettersson, Helene Åhsberg, Peter Tönnäng, Frida Krantz Röhne, Philip Stankovski. Mellanraden: Arezou Taghizadeh, Tobias Åresten (teknologrepresentant), Philip Engström, Kristin Andersen, Per Norlander. Nedre raden: Fares Abugharbia (teknologrepresentant), Ulrika Lindstrand, Marcus Suurküla, Sara Anvarsson, Therese Koggdal.

Vid Ingenjörsfullmäktige i höst är fem av platserna i Sveriges Ingenjörers förbundsstyrelse uppe för omval. Nu vill valberedningen få förslag på personer som vill vara med och se till att förbundet är relevant.

Det är omöjligt för valberedningen att känna till alla duktiga personer i förbundet, konstaterar Maria Guttman som är vice ordförande för Sveriges Ingenjörers valberedning. Därför vill man nu få in förslag på kandidater.

– Om man vill att vi ska vara det bästa förbundet så ska man nominera lämpliga personer som kan bidra till att styra förbundet på ett bra sätt, säger hon.

Liksom andra år poängterar valberedningen att det är viktigt för dem som ska sitta i styrelsen att kunna tänka strategiskt. Förutom att förbundet har över 150 000 medlemmar har man också drygt 150 anställda. Så att sitta i styrelsen är som att vara med och styra ett medelstort svenskt företag.

Vill byta några ledamöter per år

Än så länge vet valberedningen inte hur många som i dag sitter i styrelsen som är intresserade av att fortsätta. Men de tycker att det är viktigt att byta ut någon eller några av ledamöterna varje år för att få en kontinuerlig förändring.

– Om vi byter en ledamot per år sitter de i snitt 13 år, säger Per Tore Eidsvik, sammankallande i valberedningen.

Om man i stället gör små förändringar hela tiden tappar man inte styrfart i styrelsen, men undviker ändå risken att en dag behöva byta ut stora delar av styrelsen samtidigt, menar valberedningen. De vill också se mer rörelse mellan presidiet och ledamotsplatserna. Att fler ska få prova på att vara vice ordförande någon period.

Pusslar kompetenser och grupper

Valberedning beskriver sitt arbete som ett pussel. Varje år försöker de se vilka kompetenser styrelsen behöver och hur man bäst får ihop en mix som täcker olika sektorer, inriktningar, branscher, kön, ålder, geografi och mycket annat.

Nominera

Läs mer om uppdraget och nominera på Sveriges Ingenjörers hemsida. Nomineringstiden pågår till den 12 maj.

Både till Ingenjören och till valberedningen kommer frågor om hur man tänker om att få en blandning av svensk och utländsk bakgrund och det finns också med i valberedningens pussel.

– Det är klart att det är med i det vi tittar på, även om vi inte kan ge hela bilden av hur vi arbetar, säger Per Tore Eidsvik.

Så om man vill nominera någon, vad ska man tänka på?

– Var så specifik som möjligt. “Jag tror att den här personen skulle vara bra för att”, berätta hur personen kan bidra till Sveriges Ingenjörer som fackförbund. Få till en krispig motivering. Skriv inte att “det är en bra kille” eller “för att det är min kompis”, säger Maria Guttman.

De ledamöter vars platser är uppe för omval hösten 2021:

Therese Koggdal, AB Volvo, 2016
Arezou Taghizadeh, PTK, 2018
Philip Stankovski, Auranest Holding, 2017
Helene Åhsberg, SKB, Svensk kärnbränslehantering, 2017
Philip Engström, Nationellt forensiskt centrum, nyval, 2019

Resten av styrelsen, valda till hösten 2022:

Ulrika Lindstrand, ordförande, McNiel AB, i styrelsen sedan 2010
Per Norlander, förste vice ordförande, Ericsson AB, i styrelsen sedan 2016
Sara Anvarsson, andre vice ordförande, LegiLexi stiftelse, i styrelsen sedan 2017
Joachim Pettersson, Boliden minerals, i styrelsen sedan 2011
Marcus Suurküla, FMV, 2016
Peter Tönnäng, Advectas, 2018
Frida Krantz Röhne, Afry, 2020
Kristin Andersen, WSP Sverige AB, 2020

Teknologer (nomineras av Teknologrådet):

Fares Abugharbia, Blekinge Tekniska Högskola, vald till 2022
Tobias Åresten, Linköpings universitet, vald till 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar