Så agerar ni lokalt för att påverka ledningen globalt

Top view of group of four young people discuss something and gesturing while leaning to the table in office

Som en del av en stor global koncern kan det vara en utmaning att nå fram i det fackliga arbetet. Var tydligt med hur brister kan påverka affärerna, beskriv hur lagar och regelverk fungerar i Sverige och se till att etablera en öppen och respektfull kommunikation, är några tips.

Att påverka beslut från en lokal nivå kan vara knepigt, speciellt om chefer och beslutsfattare sitter i andra länder. Är den svenska verksamheten liten i förhållande till den globala koncernen kan det också vara svårt att få gehör uppåt för sina synpunkter, både för facket och för den lokala föreningen.

Carl Johan Sandelin

– Ett problem kan vara att de man förhandlar med lokalt måste föra frågan vidare uppåt i organisationen, men det kan även finnas en okunskap högre upp om hur de svenska regelverken fungerar, säger Carl Johan Sandelin.

Saknar kunskap om svensk kultur

Carl Johan Sandelin är numera pensionär men har lång erfarenhet av frågan som fackordförande på bland annat Alstom och GE. Under ett webbinarium för lokalfackligt engagerade i Sveriges Ingenjörer delade han med sig av sina strategier och bästa tips för att få till fungerande MBL-förhandlingar i en global verksamhet.

Det är enkelt att förstå svårigheten. När det exempelvis är neddragningar på gång som riskerar att drabba den svenska verksamheten, om det finns brister i arbetsmiljön eller när det planeras för omorganisationer kan besluten i en global koncern fattas långt ifrån den lokala verkligheten. De man förhandlar med lokalt kanske inte ens har mandat att fatta beslut. Okunskap om den svenska kulturen kan också vara ett hinder.

– Tystnaden kan vara ett problem. I andra länder går man ut och strejkar och protesterar när det är förändringar på gång som drabbar verksamheten, men i Sverige är det ofta tyst och vi strejkar inte. Därför förstår inte den globala ledningen allvaret i situationen, förklarar Carl Johan Sandelin.

Ta initiativet till möten

Vad man då göra för att nå fram? Carl Johan Sandelins tips är att hitta en strategi för att påverka i olika steg där man successivt eskalerar sina krav. Det första steget kan vara informella möten mellan fack och ledning, exempelvis vid samverkansmöten.

Nästa steg kan vara att kalla till en MBL-förhandling.

– Observera att även facket kan kalla till en MBL-förhandling. Det är en möjlighet som du som fackligt förtroendevald har om du känner att ni inte når fram med era synpunkter. Den part som kallar till en MBL har initiativet vilket kan vara en fördel. Se till att ha förberett ett bra underlag inför MBL-förhandlingen som ni kan presentera och att tydliga protokoll förs.

– Ta gärna initiativet till att själva skriva protokollet, men det ska vara tydligt, rättvist och korrekt. Ta med arbetsgivarens synpunkter, fackens synpunkter och beslut.

Peka på affärsriskerna

I underlaget till förhandlingen kan man ta med en historik som beskriver den situation som uppstått, men också vilka lagar och föreskrifter företaget inte uppfyller och vilka konsekvenser det kan få. Det kan exempelvis vara paragrafer i arbetsmiljölagen, föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö eller andra styrdokument, exempelvis ISO 9001.

– Ta även med hur förändringarna kan påverka kunderna och affärerna, det är ofta något som ledningen lyssnar på, poängterar Carl Johan Sandelin.

Det sista steget, om det blir nödvändigt, är att ställa krav på åtgärder, och om det inte uppfylls, hota med att exempelvis anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket. Då bör även skyddsombuden vara engagerade.

– Förbered till exempel en pressrelease och tala om för ledningen att ni har för avsikt att offentliggöra situationen om ingenting händer. Det kan få företaget att agera och då behöver ni inte heller skicka ut den, säger han.

Det är dock viktigt att vara noggrann med vad man skriver och beakta eventuell tystnadsplikt.

Bygg goda relationer

Men den bästa vägen är att tidigt bygga goda relationer och se till att företaget ser och uppskattar det engagemang ni har för verksamheten. Tänk igenom och planera ert relationsbyggande – vad vill ni uppnå, var fattas besluten, hur når vi beslutsfattarna och varför ska de vilja tala med er?

Carl Johan Sandelin har fyra nyckelord som han har burit med sig genom sin tid som fackligt engagerad:

  1. Respekt. Agera korrekt och behandla arbetsgivaren med respekt. Då får du också respekt tillbaka.
  2. Transparens. Var öppen med vad ni avser att göra, undvik knivhugg i ryggen.
  3. Kunskap. Hjälp arbetsgivaren med kunskap om bland annat lagar, regelverk och kollektivavtal och hur förhållandet mellan fack och arbetsgivare fungerar i Sverige.
  4. Kommunikation. Med bra underlag kan ni hjälpa de ni förhandlar med att kommunicera till de faktiska beslutsfattarna. MBL blir meningslöst om man förhandlar med representanter som inte för informationen vidare till beslutsfattarna.

Ta hjälp av experterna

Som lokalfacklig representant kan det kännas svårt att veta hur man ska agera i den globala kontexten. Carl Johan Sandelin konstaterar att det också kan vara svårt att ha koll på de lagar och regler som gäller och hur man ska formulera sig för att det ska bli rätt.

– Ta gärna hjälp och råd av Sveriges Ingenjörer, de har bra verktyg och dokument på engelska som kan vara ett stöd för lokala klubbar. Men framför allt har de erfarenhet och det kan kännas tryggt att ha någon att bolla sina funderingar med, säger Carl Johan Sandelin.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.