Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemFackligtSå agerar ni lokalt för att påverka ledningen globalt

Så agerar ni lokalt för att påverka ledningen globalt

Som en del av en stor global koncern kan det vara en utmaning att nå fram i det fackliga arbetet. Var tydligt med hur brister kan påverka affärerna, beskriv hur lagar och regelverk fungerar i Sverige och se till att etablera en öppen och respektfull kommunikation, är några tips.

Att påverka beslut från en lokal nivå kan vara knepigt, speciellt om chefer och beslutsfattare sitter i andra länder. Är den svenska verksamheten liten i förhållande till den globala koncernen kan det också vara svårt att få gehör uppåt för sina synpunkter, både för facket och för den lokala föreningen.

Carl Johan Sandelin

– Ett problem kan vara att de man förhandlar med lokalt måste föra frågan vidare uppåt i organisationen, men det kan även finnas en okunskap högre upp om hur de svenska regelverken fungerar, säger Carl Johan Sandelin.

Saknar kunskap om svensk kultur

Carl Johan Sandelin är numera pensionär men har lång erfarenhet av frågan som fackordförande på bland annat Alstom och GE. Under ett webbinarium för lokalfackligt engagerade i Sveriges Ingenjörer delade han med sig av sina strategier och bästa tips för att få till fungerande MBL-förhandlingar i en global verksamhet.

Det är enkelt att förstå svårigheten. När det exempelvis är neddragningar på gång som riskerar att drabba den svenska verksamheten, om det finns brister i arbetsmiljön eller när det planeras för omorganisationer kan besluten i en global koncern fattas långt ifrån den lokala verkligheten. De man förhandlar med lokalt kanske inte ens har mandat att fatta beslut. Okunskap om den svenska kulturen kan också vara ett hinder.

– Tystnaden kan vara ett problem. I andra länder går man ut och strejkar och protesterar när det är förändringar på gång som drabbar verksamheten, men i Sverige är det ofta tyst och vi strejkar inte. Därför förstår inte den globala ledningen allvaret i situationen, förklarar Carl Johan Sandelin.

Ta initiativet till möten

Vad man då göra för att nå fram? Carl Johan Sandelins tips är att hitta en strategi för att påverka i olika steg där man successivt eskalerar sina krav. Det första steget kan vara informella möten mellan fack och ledning, exempelvis vid samverkansmöten.

Nästa steg kan vara att kalla till en MBL-förhandling.

– Observera att även facket kan kalla till en MBL-förhandling. Det är en möjlighet som du som fackligt förtroendevald har om du känner att ni inte når fram med era synpunkter. Den part som kallar till en MBL har initiativet vilket kan vara en fördel. Se till att ha förberett ett bra underlag inför MBL-förhandlingen som ni kan presentera och att tydliga protokoll förs.

– Ta gärna initiativet till att själva skriva protokollet, men det ska vara tydligt, rättvist och korrekt. Ta med arbetsgivarens synpunkter, fackens synpunkter och beslut.

Peka på affärsriskerna

I underlaget till förhandlingen kan man ta med en historik som beskriver den situation som uppstått, men också vilka lagar och föreskrifter företaget inte uppfyller och vilka konsekvenser det kan få. Det kan exempelvis vara paragrafer i arbetsmiljölagen, föreskrifterna om organisatorisk och social arbetsmiljö eller andra styrdokument, exempelvis ISO 9001.

– Ta även med hur förändringarna kan påverka kunderna och affärerna, det är ofta något som ledningen lyssnar på, poängterar Carl Johan Sandelin.

Det sista steget, om det blir nödvändigt, är att ställa krav på åtgärder, och om det inte uppfylls, hota med att exempelvis anmäla bristerna till Arbetsmiljöverket. Då bör även skyddsombuden vara engagerade.

– Förbered till exempel en pressrelease och tala om för ledningen att ni har för avsikt att offentliggöra situationen om ingenting händer. Det kan få företaget att agera och då behöver ni inte heller skicka ut den, säger han.

Det är dock viktigt att vara noggrann med vad man skriver och beakta eventuell tystnadsplikt.

Bygg goda relationer

Men den bästa vägen är att tidigt bygga goda relationer och se till att företaget ser och uppskattar det engagemang ni har för verksamheten. Tänk igenom och planera ert relationsbyggande – vad vill ni uppnå, var fattas besluten, hur når vi beslutsfattarna och varför ska de vilja tala med er?

Carl Johan Sandelin har fyra nyckelord som han har burit med sig genom sin tid som fackligt engagerad:

  1. Respekt. Agera korrekt och behandla arbetsgivaren med respekt. Då får du också respekt tillbaka.
  2. Transparens. Var öppen med vad ni avser att göra, undvik knivhugg i ryggen.
  3. Kunskap. Hjälp arbetsgivaren med kunskap om bland annat lagar, regelverk och kollektivavtal och hur förhållandet mellan fack och arbetsgivare fungerar i Sverige.
  4. Kommunikation. Med bra underlag kan ni hjälpa de ni förhandlar med att kommunicera till de faktiska beslutsfattarna. MBL blir meningslöst om man förhandlar med representanter som inte för informationen vidare till beslutsfattarna.

Ta hjälp av experterna

Som lokalfacklig representant kan det kännas svårt att veta hur man ska agera i den globala kontexten. Carl Johan Sandelin konstaterar att det också kan vara svårt att ha koll på de lagar och regler som gäller och hur man ska formulera sig för att det ska bli rätt.

– Ta gärna hjälp och råd av Sveriges Ingenjörer, de har bra verktyg och dokument på engelska som kan vara ett stöd för lokala klubbar. Men framför allt har de erfarenhet och det kan kännas tryggt att ha någon att bolla sina funderingar med, säger Carl Johan Sandelin.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Förstärkt lönesamtal kan lösa konflikter kring lön

0
Ibland slutar lönesamtalet med att man känner sig orättvist bedömd. Inom industrin finns då möjligheten till ett förstärkt lönesamtal med lokala facket som stöd.

Global portal öppnar nya vägar till utlandsjobben

0
Sugen på ett nytt jobb, men vill inte flytta? Nu startar Remote en jobbförmedling för distansjobb, med hela världen som arbetsplats.

Hon läste teknisk fysik och blev börs-vd

0
Charlotte Eriksson är civilingenjör i teknisk fysik och vd på Softronic. Här berättar hon om en omtumlande händelse på jobbet för ett år sedan och varför hon la ner sin sångkarriär.

Alkohol på julfesten? Så hittar du balansen mellan fest och fylla

0
Att jobbet bjuder på alkohol i samband julfiranden är idag närmast självklart – och är oftast inget problem. Men det kan ändå vara bra att tänka till. Här är sex tips inför julens firanden.
Elin Petersson och Patrik Milton i talarstolen

Mycket debatt om skatt, 5G och infrastruktur på Ingenjörsfullmäktige

0
Antog program om löner och industripolitik. Och höjde inte medlemsavgiften.
Elias Bernmalm, Carolina Gómez Lagerlöf och David Lindgren

Viktiga framtidsfrågor på årets Ingenjörsfullmäktige

0
Vilka samhällsförändringar kan komma att påverka arbetsmarknaden – och Sveriges Ingenjörer – i framtiden? På årets Ingenjörsfullmäktige ägnades en workshop åt framtidsspaning.

Måste man vara med på sociala aktiviteter på jobbet?

8
Bowlingkväll, fredagsquiz eller after work med jobbet. Hur gör man om man bara vill utföra sitt arbete och inte har lust att socialisera med kollegorna efter jobbet?   

Verktyg i kampen mot Alzheimers vinner Lilla Polhemspriset

0
I sitt examensarbete har Jonathan Södergren utforskat nya sätt att använda bananflugor i kampen mot Alzheimers. För det har han nu tilldelats Lilla Polhemspriset 2023. 
Martin Bretz

”Svartnade när jag dök, vaknade med huvudet ner i vattnet”

0
Ett dyk från en bastuflotte gjorde Martin Bretz förlamad. Trots det kunde han plugga till civilingenjör och jobbar nu heltid.

Mattias på FMV hjälper polisen som fjällräddare

0
Vissa dagar lämnar Mattias Söderin med kort varsel jobbet som systemingenjör på FMV för att hjälpa polisen med fjällräddning vid branta stup och klippor.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Ska jag tacka ja till ett jobb fast jag hoppas på ett annat?

0
Vad gör jag om jag får ett jobberbjudande men hoppas på ett annat där beskedet dröjer? Ingenjören bad May Molin, rekryteringskonsult på Qrios Engineering, om råd.