455 miljarder färre utskrifter under pandemin

Skrivare
Foto: Getty images

Hemarbetet har lett till många förändringar. En är att vi inte skriver ut lika mycket som på kontoret. Och det gjorde att antalet utskrivna sidor minskade rejält under 2020, visar en undersökning från IDC.  

Före pandemin minskade antalet utskrivna sidor lite varje år. Men 2020 tog de ett rejält skutt neråt och minskade med 14 procent globalt sett – vilket motsvarar 455 miljarder utskrifter. Enligt undersökningen från analysföretaget IDC, ett dotterbolag till IDG, betyder det att det gjordes 2 800 miljarder utskrifter på kontor och i hem under 2020.

Minskningen fortsätter

I år, 2021, räknar IDC med att antalet utskrifter stiger lite igen, närmare bestämt med 2 procent. Men under de kommande åren väntas minskningen fortsätta och i en högre takt än före pandemin.

Att det kommer att gå snabbare beror på att många väntas fortsätta att jobba hemifrån helt eller delvis och fortsätta att skriva ut i mindre omfattning.

År 2025 beräknar IDC att det kommer att skrivas ut runt 2 300 miljarder sidor i världen – ungefär 4,4 miljoner per minut.

Från laser till bläck

Att vi skriver ut hemma i stället för på kontoret gör också att bläckstråleskrivare används mer och laserskrivare mindre. Utskrifterna från laserskrivare, som ju är vanligare på kontoren, minskade med 16 procent under 2020, medan utskrifterna från bläckstråleskrivare ökade med 4 procent.

Hälften av utskrifterna i hemmen, för dem som jobbar hemifrån, är nu jobbutskrifter. Övriga utskrifter är för skolan eller privat bruk.

Se IDC:s pressmeddelande här.

1 kommentar

  • Lars Rudin

    Intressant, vad har detta för inverkan på miljön? I form av minskad pappersåtergång. Energi minskning både i tillverkning av papper men även i för själva utskriften i sig. Transporter och dess användning av fossila bränslen. Ett A4 väger 5 g och räknat 455 miljarder A4-utskrifter blir 2,275 miljarder ton papper och räknat på hur många A4 ark som ett normal stort träd(tall/gran) kan generera vilket motsvara 31250 sidor så bör detta innebära att 145,6 miljoner träd har kunna stått kvar i naturen.

    02 september 2021

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar