Så påverkas ingenjörerna i Skellefteå av Northvolt

Northvolts beslut att bygga batterifabrik i Skellefteå har ökat trycket på bostäder. I slutet av året drar produktionen igång.

Mer press och stress, men också roligare på jobbet. För ingenjörerna i Skellefteå kommun har etableringen av Northvolt i allra högsta grad förändrat arbetsvardagen. Dessutom har Skellefteå blivit mer intressant för ingenjörer. 

Att Northvolt i oktober 2017 bestämde sig för att bygga Europas, och kanske till och med världens, största batterifabrik i Skellefteå var en stor nyhet för en kommun som befolkningsmässigt i princip stått stilla de senaste 50 åren.

– Det är inte någon liten sak att en stor industri bestämmer sig för att satsa så stort i en lite mindre kommun. Det skapar nya jobb, men påverkar även behovet av bostäder, infrastruktur och service, säger Patrik Larsen, som är civilingenjör inom lantmäteri och idag arbetar som mark och exploateringschef i Skellefteå kommun.

Förändringen är påtaglig

Northvolts satsning har också lett till att Skellefteå just nu befinner sig i ett extremt expansivt skede, vilket i högsta grad påverkar ingenjörerna i kommunen. Behovet av bostäder är stort, både på kort och lång sikt. Prisutvecklingen på bostäder är just nu högst i hela Sverige och kommunen har snart sålt slut på tomtmark i Skellefteå och de närliggande orterna Ursviken, Skelleftehamn och Kåge.

– Förändringen är otroligt påtaglig. Jag minns att vi sålde en enda småhustomt i Skellefteå 2011. Just nu har vi över 100 bokningar av kommunens småhustomter, berättar Patrik Larsen.

Mitt i hetluften

Therese Pettersson är civilingenjör i arkitektur och arbetar idag som utredare för plan-och bygglagsfrågor på Samhällsbyggnadsförvaltningen i Skellefteå kommun. Just nu befinner hon sig mitt i hetluften när det gäller tillfälliga bostäder.

– Bygglovsansökningarna har ökat med 100 procent och det är ett stort tryck på oss som jobbar med bygglov, berättar hon.

I första skedet har de beviljat bygglov för de som arbetar med själva bygget. Totalt handlar det om cirka 1000 tillfälliga bostäder, många i direkt anslutning till fabriken. Men i takt med att batterifabriken börjar dra igång verksamheten ökar även behovet av tillfälliga bostäder för andra yrkeskategorier.

Fokus är här och nu

Hittills har det kommit in ansökningar om bygglov för tillfälliga arbetsbostäder för cirka 900 arbetare i Skellefteå. Ungefär 200 väntar just nu på bygglov. Men även behovet av permanenta bostäder ökar.

– Förutom att antalet ärenden ökar så är även frågeställningarna mer komplexa och svåra. Det handlar både om att vi behöver samverka med många parter och att bedömningarna måste gå snabbare, förklarar hon.

Även Patrik Larsen beskriver en arbetsvardag där mycket av fokuset ligger här och nu. Både han och Therese Pettersson saknar tid för reflektion och mer långsiktigt arbete.

– Det är en känsla av att det är tidspress i allt vi gör och vi hinner inte riktigt med långsiktigheten. Till exempel skulle vi behöva planera och säkra marktillgången för tiden efter 2030, men den tiden finns inte riktigt just nu, säger Patrik Larsen.

Kommunen måste växla upp

Idag bor det cirka 73 000 invånare i Skellefteå. Innan Northvolt var målsättningen att växa till 80 000 invånare år 2030, men målbilden för invånarantalet har nu skruvats upp. Idag siktar kommunen på att vara 90 000 invånare år 2030 och 100 000 år 2040. För att klara det måste det nu byggas 1000 nya bostäder per år.

Nyligen invigdes Sara kulturhus i Skellefteå, ett 20-våningshus helt byggt i trä. Foto: Jonas Westling

Förutom nya bostäder behöver man även planera för gator, vägar, service, skolor, rekreationsområden och så vidare. Staden behöver förtätas, vilket i sin tur påverkar VA, snöröjning och trafiklösningar.

– Vi kan inte stänga av inflödet av nya invånare. För att klara detta måste kommunen växla upp och hitta sätt att skala upp arbetet i de verksamheter som berörs, förklarar Peter Larsen.

Svårt att hitta rätt kompetens

Fredrik Ekefjärd, civilingenjör inom lantmäteri, arbetar som GIS-samordnare och håller just nu i ordförandeklubban för fackklubben för Sveriges Ingenjörer i Skellefteå kommun. Han konstaterar att kommunen anställer mycket folk på samhällsbyggnad, men antalet ingenjörer ligger trots det stadigt på runt 50 medlemmar.

Förklaringen kan ligga i att det dels läggs ut mer jobb på konsulter, dels att det helt enkelt varit svårt att hitta rätt kompetens.

– Skellefteå ligger långt från andra arbetsmarknader och vi saknar också universitet och högre utbildningar. Arbetsmarknaden för ingenjörer har därför varit trög och det har varit svårt att få tag på folk, säger han.

Fler jobb för ingenjörer

Men i takt med att etableringen av Northvolt fortskrider har också arbetsmarknaden för ingenjörer förändrats. Fler företag vill satsa i Skellefteå. Till exempel har konsultbyråer som Tyréns, WSP, Afry och Sweco nu sina verksamheter i Skellefteå. Utbudet på jobb och en positivare bild av staden lockar också fler att söka sig till Skellefteå, vilket märks på antalet ansökningar till nya jobb.

– Visst märker vi att Northvolt är och rycker i folk hos oss, men det är bra att arbetsmarknaden för oss ingenjörer blir större. Med fler jobbmöjligheter blir det större rörlighet för oss som bor här och mer attraktivt att flytta hit, förklarar han.

Lönerna måste upp

Lönerna är dock en stor utmaning. Fredrik Ekefjärd konstaterar att kommunens ingenjörslöner ligger lite lågt, vilket blir knepigt när man anställer nya som kommer in med betydligt högre löneanspråk.

– Lönen är en viktig nyckel både för att attrahera och behålla personal. Att få upp den befintliga personalens löner är en viktig fråga som kommunen som arbetsgivare måste ta tag i, konstaterar Fredrik Ekefjärd.

Han tror också att kommunen behöver jobba ännu mer med att utveckla processer och arbetssätt för att klara den snabba tillväxten. Att exempelvis digitalisera mer av arbetet och bli mer av en upphandlare istället för att själv stå för allt utförande.

Jobbet har blivit roligare

Både Fredrik Ekefjärd, Patrik Larsen och Therese Pettersson hoppas att det ska bli mer tid för förbättrings- och utvecklingsarbete i takt med att allt fler anställs.

Samtidigt poängterar de alla tre att det är både roligt, spännande och inspirerande att jobba i en kommun där det händer så mycket hela tiden.

– Det är en mycket positivare stämning på arbetsplatsen och det är roligt att jobba i en verksamhet där det är ett sådant driv. Att jobba på kommunen har inte längre någon tråkstämpel, det är en spännande miljö att vara i, säger Fredrik Ekefjärd.

Lämna en kommentar

Senaste nytt