Ingenjörerna på Northvolt: ”Försvinner produktionen i Skellefteå så försvinner allt”

Teodor Mellström

Ingenjören Teodor Mellström är ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt, som nu förhandlar om neddragningar. (Till höger: Northvolt Ett i Skellefteå, juni 2022, pressbild Northvolt)

I måndags gick Northvolt ut med att de lägger ner en del av fabriken i Skellefteå. Och i tisdags startade förhandlingarna mellan företaget och facken. ”Det går en oro genom företaget. Jag skulle ljuga om jag sa något annat”, säger ingenjören Teodor Mellström.

Han är ordförande för Akademikerföreningen på Northvolt och medlem i Sveriges Ingenjörer. När Ingenjören pratar med honom har den första dagen av förhandlingar just avslutats.

– Än så länge har vi inte de svar som medlemmarna vill ha. Vi kommer inte att ha dem förrän senare i veckan. Nu behöver vi reda ut hur situationen är, säger han.

Perspektiv från alla orter

Alla fackklubbar på Northvolt är med i förhandlingarna. För Akademikerföreningen är Teodor Mellström med, tillsammans med föreningens vice ordförande och en ombudsman för Sveriges Ingenjörer.

Dessutom tar man hjälp av övriga i styrelsen för Akademikerföreningen. Där finns representanter för alla orter där Northvolt finns i Sverige: Västerås, Stockholm och Skellefteå.

– Det gör att kunskapsbasen finns. Vi får med perspektiv från alla. Så vi har bra förutsättningar för att kämpa på det bästa sätt vi kan. Vi har bra resurser och rätt information.

”Många smarta individer”

Av vad som är känt hittills är det en del av fabriken i Skellefteå som läggs ner. Det gör att det eventuellt inte är ingenjörer som kommer att varslas i första hand. Men vad som händer är fortfarande svårt att säga.

– Konsekvenserna kan göra att det också går mer åt akademikerna. Vi kämpar för att det blir så små konsekvenser som möjligt av varslet. Vi vill se vad som är realistiskt möjligt för att omplacera till andra tjänster. Det finns många smarta individer som är multidisciplinerade, oavsett vilken roll de har i dag.

”Skellefteå måste komma dit det är tänkt”

Så vad ser Teodor Mellström som orsak till att Northvolt hamnat i det här läget?

– Det är mycket extern påverkan. Många av våra största kunder har problem och mycket har hänt fort. Men på vissa sätt kan man undra: Har företaget spritt sig för mycket? Vi har alltid varit beroende av batteritillverkningen i Skellefteå, att den drar in pengarna. Och det har inte fungerat.

Teodor Mellström menar att Northvolt har satsat på många projekt och att det tar resurser.

– Sammanfattningsvis måste Skellefteå komma dit det är tänkt, det är grundpelaren. Försvinner den så försvinner allt. Hur ska vi få Skellefteå till den plats vi vill?     

7 kommentarer

  • Patrik

    Kejsarens nya kläder! Det kanske är dags att öppna ögonen nu?

    14 september 2024
  • Darek

    Lägg ner fabrikerna i Gdansk, där sitter massor med anställda som inte har något o göra o ledningen blundar för det!

    14 september 2024
  • Anders Strandberg

    Ca 1700 Metall-anslutna. Meeeeen….Metall har inte varit särskilt behjälpliga, snarare motarbetat! , att komma igång med att starta upp en lokal fackklubb. För mig ter det sig OERHÖRT märkligt att en arbetsplats med 1700 anslutna personer inte har en egen klubb med egen styrelse som tillvaratar sina egna intressen!

    13 september 2024
  • Anders Bergmark

    Jag tror att hade Nortwolt satsat på Skellefteå med alla pengar och inte börjat planera andra fabriker så hade pengar funnits.

    13 september 2024
    • Thomas Langborg

      Yes, Northvolts VD och Styrelse har överskridit alla gränser vad ett företag kan klara av både tekniskt, organisatoriskt och ekonomiskt..det är bättre med smalare fokus samt flit och sparsamhet ..

      14 september 2024
  • Helena

    Hur stor del av de anställda är organiserade fackligt? Jag tänker det är många med utländsk härkomst och som saknar facklig tradition som jobbar på Northvolt.

    12 september 2024
    • Daniel

      Vad jag har hört så har IF Metall varit grymt duktiga på rekryteringen av dom utländska arbetarna

      13 september 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Ingenjörer rapporterar inte all sin tid

Övertid som göms undan i flextiden och övertidsavlösta som inte har koll på hur mycket de jobbar. Det blir många timmar som arbetsgivaren inte ser. ”Våra medlemmar är ibland för lojala” säger en förtroendevald som Ingenjören pratat med.
Fler artiklar