Hela avdelningen blev varslad om uppsägning – då startade de eget

Ett varsel om uppsägning ledde till att kollegorna startade företaget Xense Vision tillsammans. På bilden ser vi Göran Boström, Björn Crona, Simon Börjesson, Ibraheem Al-Nuaimi, Andreas Ternstedt, Claes Markström och Christian Karlström.

Ett varsel om uppsägning behöver inte innebära en katastrof. Tvärtom. ”För mig blev det den där knuffen jag behövde för att ta steget till något nytt”, berättar Christian Karlström, numera vd för Xense Vision.

I augusti förra året startade Christian Karlström och Björn Crona företaget Xense Vision tillsammans med fem tidigare kollegor från trafikföretaget Kapsch i Jönköping. Allt började med ett varsel om uppsägning.

Det var på ett personalmöte för ganska precis ett år sedan som chockbeskedet kom. Kapsch skulle lägga ned hela utvecklingsavdelningen i Jönköping för att istället bygga upp den kompetensen i Österrike. Av 105 anställda skulle 95 få gå.

All utveckling skulle läggas ned

Björn Crona

Björn Crona

– Vi gick till mötet och trodde att det skulle handla om organisationsförändringar och möttes av ett uppsägningsbesked. Att de skulle lägga ned all utveckling i Sverige hade vi aldrig kunnat ana, berättar Björn Crona.

När den första chocken lagt sig började tanken om att gå ihop och göra något nytt tillsammans att gro bland kollegorna. Många av dem hade jobbat länge tillsammans och såg att de med sin unika kompetens skulle kunna göra något spännande ihop.

Samtidigt satt flera av dem fast i långa uppsägningstider, eftersom Kapsch var beroende av deras kompetens i uppbyggnaden av verksamheten i Österrike.

Lösning som gynnade alla

Snart inleddes diskussioner med Kapsch om en lösning som skulle gynna båda parter.

– Vi hade en dialog med Kapsch där vi erbjöd oss att stötta dem i kunskapsöverföringen till verksamheten i Österrike. De skulle anlita oss som konsulter, medan vi kunde bygga upp en egen verksamhet och utveckla en egen produkt i ett närbesläktat område, berättar Christian Karlström.

Kapsch gick med på den lösningen under förbehåll att de inte fick starta en verksamhet som konkurrerar på samma områden.

Christian Karlström

– Det kändes jättekul. Kapsch är ju en stor och känd arbetsplats i Jönköping och det är många som tycker att det är kul att vi nu gör en spin off på den kunskap och kompetens som finns här, säger Christian Karlström.

Idé för smarta trafiklösningar

Affärsidén som Xense Vision jobbar med handlar om att utveckla produkter som kan användas för att minska köer och öka säkerheten i trafiken. Tekniken bygger på en avancerad typ av kamerateknik där man kombinerar information från flera kameror för att skapa en detaljerad modell av trafiksituationen på exempelvis en väg eller korsning. Med hjälp av AI kan man förutsäga hur fordon rör sig.

Björn Crona förklarar att tekniken kan användas för att ge en trafikplanerare bättre insikt i var faror kan uppstå och hur man bättre optimerar trafikflödet. I framtiden skulle tekniken kunna användas i självkörande fordon.

– Just nu jobbar vi med att bygga prototyper och testa lösningarna i mindre skala, men målet är att utveckla verksamheten på en global marknad, berättar Björn Crona.

En chans i livet

Både Björn Crona och Christian Karlström är nöjda med lösningen och konstaterar att det som började med ett tråkigt besked slutade i något spännande som de kanske inte hade vågat satsa på annars. Att ha konsultuppdraget i botten innebär att de har en trygghet att bygga upp sin nya verksamhet utan att behöva oroa sig för ekonomin.

– Detta var en möjlighet man bara får en gång i livet. För mig blev det den där knuffen jag behövde för att ta steget till något nytt, berättar Christian Karlström.

Björn Crona håller med. Att drabbas av ett varsel är förstås tufft precis när det händer. Men samtidigt öppnas dörren för något nytt. Många av deras andra kollegor har också gått vidare till nya spännande jobb.

– Ett varsel behöver inte vara negativt. Ta chansen och satsa på det som du drömt om, men inte vågat göra tidigare.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.