Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivStora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Stora skillnader mellan ingenjörers löneökningar 2021

Förra året ökade medellönen för privatanställda civilingenjörer med 4,1 procent. Inom några områden är efterfrågan på ingenjörer särskilt stor och där ökade lönerna också mer. Den lägsta löneutvecklingen fick civilingenjörer i statlig sektor.

Nu är lönedatabasen Saco lönesök uppdaterad med de löner som Sveriges Ingenjörers medlemmar har rapporterat in för 2021.

Här kan du som är medlem i Sveriges Ingenjörer söka i statistiken.

Lönestatistiken visar relativt stora skillnader mellan sektorer men också mellan branscher.

Inom privat sektor ökade medellönen för civilingenjörer med 4,1 procent och 3,8 procent för högskoleingenjörer. En jämförelse av löneökningarna inom industrin visar att skillnaden är mindre. Där ökade högskoleingenjörernas löner med 3,6 procent och civilingenjörernas löner med 3,5 procent.

Camilla Frankelius
Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

– Vi ser att högskoleingenjörerna är eftertraktade. Den stora efterfrågan på civilingenjörer, bland annat inom industrin, gynnar säkert också högskoleingenjörerna. Ibland kan en högskoleingenjör vara ett alternativ till en civilingenjör, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Inom den offentliga sektorn blev löneökningarna mer beskedliga. Civilingenjörer som är statligt anställda fick förra året löneökningar på 2,2 procent. För civilingenjörer i kommuner och regioner ökade lönerna med 2,5 procent.

Försenade lönerevisioner 2020

Inom alla sektorer blev löneökningarna under 2021 högre än under 2020 och en förklaring är pandemin. Avtalsrörelsen 2020 flyttades fram ett halvår och de centrala löneavtalen slöts först under hösten. Därför var det få arbetsgivare som hann genomföra en lönerevision före årsskiftet.

Om lönestatistiken

Lönestatistiken grundar sig på den årliga löneenkäten bland Sveriges Ingenjörers yrkesverksamma medlemmar. I siffrorna ingår även chefslöner. Svarsfrekvensen var 61 procent.

– 2020 blev ett förlorat år men det kompenserades under 2021 av löneökningar som blev högre än avtalen. Lönerna har också stigit i takt med att arbetsmarknaden återhämtade sig och efterfrågan på ingenjörer ökade under förra året, säger Camilla Frankelius.

Löneökningar på 6 procent

Efterfrågan på ingenjörer är hög och arbetslösheten bland Sveriges Ingenjörers medlemmar har efter en uppgång under pandemin till 1,7 procent sjunkit till omkring 1 procent – den näst lägsta nivån på tio år.

Inom flera områden är efterfrågan särskilt stor och det har påverkat löneutvecklingen. Ett exempel är it-sektorn där lönerna förra året ökade med 6 procent för civilingenjörer. Även inom kemiindustrin ökade lönerna under 2021 mer än genomsnittet: 4,4 procent för civilingenjörer.

Nära 60 000 kronor i privat sektor

Medellönen för civilingenjörer i privat sektor var förra året 58 900 kronor. Det är 8 500 kronor mer än för civilingenjörer i kommuner och regioner. Medellönen för högskoleingenjörer i privat sektor var 49 800, 6 300 kronor mer än för högskoleingenjörer i kommuner och regioner.

”Våga kräv en bra lön”

Många ingenjörer förbereder sig just nu för årets lönesamtal och Camilla Frankelius vill att fler ska se sitt eget värde.

– Visa under lönesamtalet vad du har bidragit med under året och våga kräv en bra lön. Den som inte är nöjd med lönen ska säga det för att skicka en viktig signal till arbetsgivaren.

Enligt en färsk medlemsundersökning av Sveriges Ingenjörer svarade mer än var fjärde ingenjör att man planerar att begära över fyra procent vid årets lönesamtal. 15 procent kommer att begära en löneökning på över fem procent vid årets lönerevision.

– Vi har en bra arbetsmarknad och det ger goda möjligheter att byta jobb. Det ska man överväga om man inte blir nöjd med sin lön. Genom att distansarbeta kan man också söka jobb som ligger längre bort, säger Camilla Frankelius.

Karin Virgin

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Fyra ingenjörer: ”Vi startade företag direkt efter examen”

0
Finns det fördelar med att börja sin ingenjörskarriär som företagare? Ingenjören har intervjuat fyra unga ingenjörer som tog klivet direkt från studentlivet till egen startup.

Smit inte ut bakvägen – fast du helst inte vill bli avtackad

0
Vad gör du om du inte har trivts och en avtackningsfika med kollegor och chefen mest känns som ett plågsamt skådespel? Kan man man tacka nej till att bli avtackad?

Social kompetens – ett ”luddigt” uttryck och maktmedel

0
Arbetsgivare ställer ofta krav på social kompetens. Men var menas med det? Uttrycket är otydligt och det tycker Ann J Sandén, som nyligen doktorerat i ämnet, är problematiskt.

Ny chans till omställningsstudiestöd – men väntetiden hos CSN är lång

0
Den 1 oktober öppnar CSN möjligheten att ansöka om omställningsstudiestöd för vårterminen 2024 Men var beredd på att beskedet från CSN kan dröja.
Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
En ny studie från KTH och Chalmers visar att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

3
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Vad är min övertid värd?

0
Vad bör jag ha koll på när jag avtalar bort bort min övertid? Och hur mycket är den övertiden värd? Christoffer Sörman, ombudsman på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.