Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Att gå i pension innebär också att inkomsten minskar. Men hur mycket mindre blir det i plånboken? Det har Pensionsmyndigheten tittat närmare på i en ny rapport.

I samband med utformningen av det nya pensionssystemet tog Pensionsmyndigheten fram en teoretisk modell för att beräkna hur mycket kompensationsgraden blir för olika inkomstgrupper – alltså hur mycket olika typer av inkomstgrupper får ut i pension i förhållande till den inkomst de hade innan pensioneringen.

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten nu tittat närmare på det verkliga utfallet. Den visar att de som gick i pension under 2020 fick ut mellan 75 och 86 procent av sin slutlön som nybliven pensionär. 2014 var motsvarande kompensationsgrad i genomsnitt mellan 72 och 81 procent.

Faktisk kompensationsgrad för födda 1955 som tog ut hel allmän pension 2020:

Inkomstgrupp Allmän pension, procent Allmän pension + tjänstepension, procent
Låg inkomst kvinna 68 86
Låg inkomst man 70 82
Medelinkomst kvinna 53 79
Medelinkomst man 58 84
Hög inkomst kvinna 40 75
Hög inkomst man 41 84

Mer i verkligheten än i teorin

Resultaten av de faktiska utfallen visar dessutom att kompensationsgraden i vissa fall är betydligt högre än vad de teoretiska modellerna visat.

– I förhållande till Pensionsmyndighetens standardtypfall, som ofta används i debatten om pensionsnivåerna, ser vi höga kompensationsgrader i verkligheten, säger Kristin Kirs som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Framför allt gäller det inkomsterna för medel- och höginkomsttagare. Där är den faktiska kompensationsgraden högre än den teoretiska kompensationsgraden för samtliga år för både män och kvinnor. För 2020 är den mellan 8 till 13 procentenheter högre än vad de teoretiska kompensationsgraderna visar.

Tar ut större del av tjänstepensionen

Det finns flera saker som kan förklara att kompensationsgraden är högre i verkligheten än i teorin. En förklaring är att inkomstutvecklingen inför pensionen av olika orsaker inte hänger med i den genomsnittliga inkomstutvecklingen som den teoretiska modellen bygger på. Rapporten konstaterar att samtliga grupper går ner i medianinkomst åren före pensionering och att minskningen av inkomsten är absolut störst i gruppen med hög inkomst.

En annan förklaring kan vara att fler väljer att ta ut tjänstepensionen tidsbegränsat och på så vis får en högre pension i början av sin pensionärstillvaro. Den teoretiska modellen bygger på ett livslångt uttag av tjänstepensionen.

Allmänna pensionen har ett tak

Om man tittar enbart på den allmänna pensionen så utgör den en mindre del av pensionen för personer med hög inkomst. Förklaringen är att den allmänna pensionen har ett maxtak, vilket gör att det bara är inkomster upp till motsvarande 532 500 kronor per år som försäkras.

– De högre inkomsterna är istället försäkrade genom tjänstepensionsavtal som bedöms omfatta drygt nio av tio löntagare, säger Kristin Kirs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Chalmers kårhus

Sämre resultat och fler avhopp när undervisningen är på engelska

0
Att ha kurser och kurslitteratur på engelska har till stor del setts som något naturligt och oproblematiskt i Sverige. Men nu visar en ny studie från KTH och Chalmers att undervisning på engelska gör att studenterna lär sig klart mindre.

Dina dokument är inte dina dokument

0
Att radera dokument från din arbetsdator eller mobil kan vara riskabelt, även om du gör det i all välmening. Och det du uppfattar som privat kan i själva verket vara din arbetsgivares egendom.

Fackordföranden på Cementa: ”Vill poängtera att det är jättekul att jobba fackligt”

0
När mark- och miljööverdomstolen avvisade dåvarande Cementas (i dag Heidelberg Materials) ansökan för fortsatt kalkbrytning på Gotland hamnade det fackliga arbetet i hetluften. Idag har det lugnat ner sig, konstaterar Akademikerföreningens ordförande.
designingenjör

Så här tycker doktorander om stress, handledare och att fortsätta forska

0
Att vara doktorand kan vara stressigt, krävande – och alldeles, alldeles underbart. Eller?

Så mycket tjänar myndighetscheferna

0
Vet du vilken myndighetschef som tjänar mest? Ingenjören har sammanställt löner och löneökningar för 40 myndighetschefer och 17 rektorer vid lärosäten som utbildar ingenjörer.

Ingenjörers löner i kommuner: Påverka redan i budgeten

0
Om ingenjörers löner ska höjas i kommunerna behöver facket ta mer plats när budgeten sätts. Detta är något som många föreningar nu börjat jobba med.

Så äter du rätt för att orka studierna och vara skärpt på tentorna

0
Studietiden innebär för många sämre matvanor. Slarv och snabba lösningar kan sumpa chansen att nå bra studieresultat. Kostforskaren ger dig smarta tips.
Farid Bonawiede utanför Södra Cell

Tekniska fysikerns dagbok: ”Varierat, utmanande och tekniskt på ett liknande sätt som utbildningen”

0
Farid Bonaweide har inte ett jobb utan (minst) tre: Vd för ett mjukvarubolag, it-chef på en startup och frilans i riskberäkning och analys.
Ångströmlaboratoriet, Uppsala universitet

377 miljoner extra till utbildning av ingenjörer 2024 – ”30-årig trend bruten”

3
Fler utbildningsplatser, mer forskning, mer till kompetensutveckling. Och efter 30 års minskning: mer per student.
Python website

Nu startar antagningen till universitets-kurser i Python för yrkesverksamma

0
Ska gå att läsa parallellt med jobbet. Och den här typen av kurser ökar nu.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Varsel på arbetsplatsen? Så funkar det

0
Vad händer när arbetsgivaren lägger ett varsel? Och vad bör jag som anställd tänka på för att undvika de vanligaste misstagen? Chefsjuristen på Sveriges Ingenjörer delar med sig av sina bästa råd.