Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemIngenjörenSå mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Så mycket får nyblivna pensionärer ut i förhållande till slutlönen

Att gå i pension innebär också att inkomsten minskar. Men hur mycket mindre blir det i plånboken? Det har Pensionsmyndigheten tittat närmare på i en ny rapport.

I samband med utformningen av det nya pensionssystemet tog Pensionsmyndigheten fram en teoretisk modell för att beräkna hur mycket kompensationsgraden blir för olika inkomstgrupper – alltså hur mycket olika typer av inkomstgrupper får ut i pension i förhållande till den inkomst de hade innan pensioneringen.

I en ny rapport har Pensionsmyndigheten nu tittat närmare på det verkliga utfallet. Den visar att de som gick i pension under 2020 fick ut mellan 75 och 86 procent av sin slutlön som nybliven pensionär. 2014 var motsvarande kompensationsgrad i genomsnitt mellan 72 och 81 procent.

Faktisk kompensationsgrad för födda 1955 som tog ut hel allmän pension 2020:

Inkomstgrupp Allmän pension, procent Allmän pension + tjänstepension, procent
Låg inkomst kvinna 68 86
Låg inkomst man 70 82
Medelinkomst kvinna 53 79
Medelinkomst man 58 84
Hög inkomst kvinna 40 75
Hög inkomst man 41 84

Mer i verkligheten än i teorin

Resultaten av de faktiska utfallen visar dessutom att kompensationsgraden i vissa fall är betydligt högre än vad de teoretiska modellerna visat.

– I förhållande till Pensionsmyndighetens standardtypfall, som ofta används i debatten om pensionsnivåerna, ser vi höga kompensationsgrader i verkligheten, säger Kristin Kirs som är analytiker på Pensionsmyndigheten.

Framför allt gäller det inkomsterna för medel- och höginkomsttagare. Där är den faktiska kompensationsgraden högre än den teoretiska kompensationsgraden för samtliga år för både män och kvinnor. För 2020 är den mellan 8 till 13 procentenheter högre än vad de teoretiska kompensationsgraderna visar.

Tar ut större del av tjänstepensionen

Det finns flera saker som kan förklara att kompensationsgraden är högre i verkligheten än i teorin. En förklaring är att inkomstutvecklingen inför pensionen av olika orsaker inte hänger med i den genomsnittliga inkomstutvecklingen som den teoretiska modellen bygger på. Rapporten konstaterar att samtliga grupper går ner i medianinkomst åren före pensionering och att minskningen av inkomsten är absolut störst i gruppen med hög inkomst.

En annan förklaring kan vara att fler väljer att ta ut tjänstepensionen tidsbegränsat och på så vis får en högre pension i början av sin pensionärstillvaro. Den teoretiska modellen bygger på ett livslångt uttag av tjänstepensionen.

Allmänna pensionen har ett tak

Om man tittar enbart på den allmänna pensionen så utgör den en mindre del av pensionen för personer med hög inkomst. Förklaringen är att den allmänna pensionen har ett maxtak, vilket gör att det bara är inkomster upp till motsvarande 532 500 kronor per år som försäkras.

– De högre inkomsterna är istället försäkrade genom tjänstepensionsavtal som bedöms omfatta drygt nio av tio löntagare, säger Kristin Kirs.

Anna Nyström

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Så höjer du en låg ingångslön

0
Fick du inte den ingångslön som du hade hoppats på? Nytt år och äntligen dags för ditt första lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips på hur du förbereder dig för att kunna lyfta en låg ingångslön.
Andreas Anderljung och Anna Othén Martinell

Vart tog dina kursare vägen? Här är svaret

0
Vad jobbar ingenjörer med efter studierna? Finns de inom typiska ingenjörsyrken eller jobbar de med något helt annat? Vi bad SCB ta fram vad ingenjörer som gick ut 2009/2010 jobbade med tio år senare. Här är svaret.

Därför måste en bra chef vara modig

0
Har du en chef som letar fel och kan bli aggressiv eller en som har svårt att ta beslut, är otydlig och gärna gömmer sig? Förklaringen kan vara rädsla.  

Trivector är Sveriges mest cykelvänliga arbetsplats

0
Trivector i Lund har utsetts till landets mest cykelvänliga arbetsplats. Civilingenjören Pernilla Hyllenius Mattisson är en av eldsjälarna bakom företagets cykelsatsning.

Sju år som servicetekniker – sedan sökte Jonas till KTH

1
Jonas Tiger-Wedin var skoltrött redan i högstadiet och ville snabbt ut i arbetslivet. Men efter sju år väcktes längtan efter något annat.

Över 30 procent högre pension om du jobbar till 70

5
Vill du höja din pension med mer än 30 procent på bara fyra år? Då ska du gå i pension vid 70 i stället för vid 66. Det visar nya siffror från Pensionsmyndigheten.

Fyra dagars arbetsvecka är en valfråga i Finland

1
Den finska statsministern Sanna Marin lovar att införa fyradagarsvecka om hon får förnyat förtroende i det kommande riksdagsvalet. Men i Sverige är frågan mer eller mindre död.

Arbetsmiljöverket backar: Skyddsombud får företräda enskilda

0
Skyddsombuden har rätt att företräda en individ. Det står nu klart efter det att Arbetsmiljöverket upphävt det beslut från 2021 som skapat en del förvirring i frågan.

Män tjänar allt mindre på en högskoleutbildning

1
Högskoleutbildning lönar sig allt mindre för män och särskilt i privat sektor. För kvinnor har lönsamheten däremot ökat de senaste 20 åren.

Bakgrundskontroller – därför kan du nekas jobbet

0
Ingenjören har intervjuat ToFindOut, ett företag som gör bakgrundskontroller. Vad letar de efter? Och vad kan var skäl till att inte få jobbet?

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Expertens tips inför löneförhandlingen: ”Var djärv och ta i”

0
Ett nytt jobb innebär även ett guldläge för en högre lön. Så här vässar du dig inför löneförhandlingen.