Medlemstidning för Sveriges Ingenjörer
HemArbetslivDet här är det bästa med att vara högskoleingenjör

Det här är det bästa med att vara högskoleingenjör

Att läsa till högskoleingenjör ger en snabbare väg ut i arbetslivet. Men hur ser det ut när det gäller arbete, karriär och utvecklingsmöjligheter? Vi ställde frågan till sju högskoleingenjörer, både blivande och mer erfarna. Här är deras svar. 

”Det bästa med ingenjörsjobbet är att det är roligt, varierande och mångsidigt”. Som högskoleingenjör har du en kombination av teknisk bredd och praktisk branschkunskap och kan jobba med många olika typer av arbeten. Vägen ut i arbetslivet är snabbare – men även om utbildningen är kortare, så ska man inte tro att den är lättare.

Här är sju högskoleingenjörers tankar om arbetslivet, karriären och styrkan med utbildningen.

Snabb väg ut i arbetslivet

Ingenjörer är en eftertraktad yrkesgrupp och det är lätt att få jobb:

 • Kompetensen är mer aktuell än någonsin. För att vi ska klara omställningen mot ett mer hållbart samhälle behövs ingenjörer som kan analysera och lösa problem, fatta beslut utifrån en helhetssyn och realisera lösningar.
 • Det finns en bred arbetsmarknad när du kommer ut som högskoleingenjör. Det innebär också att valmöjligheterna är stora.
 • I och med att du får en kombination av teknisk bredd och praktisk branschkunskap under utbildningen kan du vara produktiv direkt när du kommer ut i arbetslivet.
 • Med en bred kunskap inom många områden kan du relativt snabbt kan sätta dig in i många olika typer av ämnen och frågeställningar och bidra med ditt kunnande.
 • Som högskoleingenjör har du en bra grund som gör det möjligt att avancera och söka tjänst efter intresse.

Stor chans till jobb

Det är stor efterfrågan på högskoleingenjör. Och därmed stor chans att få jobb:

 • Arbetsgivare drar i blivande ingenjörer. ”För mig som läser en högskoleingenjörsutbildning är det en fördel eftersom det betyder att jag kan komma ut i arbetslivet tidigare med den kompetens som efterfrågas”.
 • Valmöjligheterna är stora. Du kan söka olika typer av tjänster med varierande arbetsuppgifter.
 • Om du läst till ingenjör kan du få nästan vilken roll du vill i en organisation. Du kan arbeta som konsult, chef, projektledare  eller driva forskningsprojekt, i små eller stora uppdrag, inne på kontoret eller ute i fält.
 • Arbetsmarknaden är bred och du kan jobba inom både industri och tjänstesektorn, privat eller inom kommunal eller regional verksamhet.
 • Det är lätt att få jobb, inte minst om man man läst på en högskola med ett upplägg med Co-op där man får god kontakt med arbetsgivare.
 • Många tjänster innebär att man kan arbeta delvis på distans.

Karriärvägarna är många

Jobbmöjligheterna är många och så även karriärvägarna:

 • Du kan arbeta som generalist, men även välja att bli specialist. Vill du gå mot ledarskap och management finns ofta även den möjligheten. Du kan även arbeta som konsult om du vill det.
 • Utbildningen är bred, vilket är en stor trygghet. Den går att bygga på och man har alltid chans att ”rikta om sig” i arbetslivet om man önskar nya utmaningar.
 • Att läsa till högskoleingenjör hindrar inte heller studier på avancerad nivå. Om du saknar skolan så kan du alltid läsa vidare på avkortad civil eller master, eller välja forskarbanan och disputera.
 • Om man är intresserad är av entreprenörskap så är en ingenjörsutbildning en bra grund att stå på. ”Många kanske tänker att man då ska läsa ekonomi men ingenjörsutbildningarna öppnar dörrar till många områden där det finns stora möjligheter till innovation”.
 • Kompetensen som ingenjör är efterfrågad och det gäller även högskoleingenjörer.  “Hittills har jag inte känt mig begränsad av att ha läst högskoleingenjör istället för civilingenjör. Det har snarare varit avsaknad av längre arbetslivserfarenhet som varit begränsade vid jobbansökningar”.

Praktisk utbildning är en styrka

Utbildningen är bred, men ger även möjlighet till specialisering. En styrka är att den också är praktisk:

 • Utbildningen ger en bred grund, men ger samtidigt möjlighet att välja inriktning. ”Vi lär oss mycket nytt i snabb takt”. Även inom sitt specialområde blir man bred. ”Man får ofta kunskap om många delområden och kan på så sätt hitta det man tycker är mest intressant”.
 • Ger en kombination av teknisk bredd och praktisk branschkunskap. Många kurser ger möjlighet att konkret få prova på liknande saker du kommer att göra i arbetslivet. ”Många tror att det bara är teori men så är det verkligen inte”.
 • Utbildningen finns vid flera olika högskolor och universitet, med många olika inriktningar.
 • Det är en 3-årig utbildning som gör att du snabbt kommer ut på arbetsmarknaden med gedigna och färska tekniska kunskaper. ”För mig kändes det lagomt att studera i tre år och bli kvalificerad för en mängd olika jobb, för att sedan kunna börja jobba och lista ut vad jag mer specifikt faktiskt ville göra”.
 • Det finns möjlighet att plugga utomlands under utbildningen.

8 råd: Satsa på ditt intresse

Här är högskoleingenjörernas bästa råd till blivande högskolestudenter:

 1. Utbildningen är inte allt. Tänk på att ingenjörsarbeten är mycket mer dynamiska än den utbildning du läser.
 2. Välj utbildning efter intresse. Hitta en inriktning som du kan koppla till ett av dina starkaste intressen och kör! Då kommer du finna stark drivkraft i nyfikenheten och karriärvägen kommer att stakas ut naturligt längst med vägen!
 3. Fokusera inte på framtida yrken, lön eller prestige. Oavsett vilken inriktning du väljer så bör du ha bra karriärmöjligheter efteråt. ”Examen kommer ge dig vägar in, men det är troligtvis ditt engagemang och dina ambitioner som kommer ta dig riktigt långt och då är det en enorm fördel att ha genuint intresse för vad man sysslar med”.
 4. Om du är intresserad av forskning ta kontakt med dina lärare, brukar alltid finnas någon professor som behöver hjälp och du får i utbyte lära dig massa extra och får en fin merit.
 5. Fundera på om du är intresserad av en mer praktisk eller teoretisk utbildning. Mer praktisk, då är högskoleingenjör rätt. Fundera även på om du vill gå en kortare eller längre utbildning.
 6. Prata med studenter som läser till högskoleingenjör. Det går till exempel att skugga en student.
 7. Satsa från dag ett. Även om utbildningen inte är lika fördjupade som en civilingenjörsutbildning så är den inte lättare. ”Tvärtom, väljer du att prokrastinera saker allt för länge är det väldigt svårt att komma ikapp igen. Det krävs en hel del av dig som student för att förstå och lära dig det som lärs ut”.
 8. Kör på! Tre år går fort och du kommer lära dig väldigt mycket under tiden.

Tack till Lisa Johansson Röjsel, Irene Hedlund, Oscar Thörn, Adam Joseph, Jesper Aspelin, Christin Lindholm och Daniel Lundh som bidragit med tipsen.

LÄMNA EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

SENASTE NYTT

Stressen ökar på Chalmers: ”Det märks att vi är färre”

0
Neddragningarna på Chalmers har fått konsekvenser för medarbetarnas arbetsmiljö. Facket får nu signaler om att arbetsbelastningen ökar och stressnivån blivit högre för de anställda.

Tre ingenjörer: Så tog vi steget till eget

0
Friheten att välja uppdrag att kunna styra över sin tid är två goda skäl att bli egenkonsulter. Ingenjörerna Martin Lindahl, Tommy Oldebäck och Jerker Bergström delar med sig av sina erfarenheter.
Ingenjörsfullmäktige 2022

Lång debatt om kortad arbetstid

0
Hur radikalt ska Sveriges Ingenjörer vara i kraven på kortad arbetstid? På Ingenjörsfullmäktige blev det lång debatt om det, om lön och om matte i skolan.

More information for members in English

0
The annual congress of The Swedish Association of Graduate Engineers has decided to translate more information material for the members into English.
KTH

Färre tog ingenjörsexamen förra året

0
Nästan exakt 500 personer färre tog en ingenjörsexamen under det gångna läsåret jämfört med året före. Ändå var det många: 5 000 fler än i slutet av 1970-talet och 2 000 fler än i mitten av 1990-talet.

”Rejäla fakta när vi ska argumentera för våra löner”

0
Trovärdig statistik är ett av de viktigaste verktygen i den kommande löneförhandlingen. De två Akademikerföreningar som förra året var bäst på att skicka in sina svar var Arriver Software och Ljungby kommun.

Börsras kan påverka pensionen – här är expertens råd

0
Börsen faller, men hur påverkar det egentligen min framtida pension? Läs pensionsekonomens tips på vad du ska ta reda på och hur du bör agera.

Akademiker inom handeln ingår i stort forskningsprojekt

0
Hur är det att jobba i handeln? Det ska forskare vid Stockholms universitet ta reda på. Enkäter kommer skickas till över 20 000 anställda, bland dem medlemmar i Sveriges Ingenjörer.

CSN varnar: Se upp för dyra misstag med studielånen

0
Varje år får mer än 35 000 studerande återkrav för att de fått för mycket studiemedel. Nu varnar CSN för de vanligaste misstagen.
Malin Cronqvist

Dagbok från hållbarhetschefen på Svea Solar

1
I maj blev ingenjören Malin Cronqvist solenergibolaget Svea Solars första hållbarhetschef. Här är hennes dagbok från en vecka på jobbet.

INGENJÖRSKARRIÄR

VI REKOMMENDERAR

Kan jag bli tvingad att ta semester i jul?

1
Kan konsultföretag verkligen tvinga sina medarbetare att ta ut semester till jul? Ombudsmannen reder ut frågan.