Så undviker du den vanligaste semesterfällan

Foto: Getty Images

Blir du alltid sjuk när semestern äntligen infinner sig? Då beror det förmodligen på att du maxat arbetet in i det sista. Så här kan du tänka för att ge dig själv en bättre start på semestern.

Sista veckorna innan semestern brukar vara hektiska. Förutom allt jobb som ska vara klart innan ledigheten startar fylls även kvällar och helger av vårfester, avslutningar och mycket annat. 

När semestern väl startar är det därför inte konstigt att kroppen reagerar. 

Immunförsvaret tar också semester

I tidningen Chef konstaterar ledarskapscoachen Maria Gerlofson att immunförsvaret måste vara på topp när allt ska hinnas med, men när ledigheten väl infinner sig kopplar även immunförsvaret av – och du blir sjuk. 

Ett bra knep för att undvika att bli sjuk första semesterveckan är därför att se till att komma ned i tempo redan innan semestern startar. 

Varva ned i tid

Här är Maria Gerlofsons sju bästa tips i tidningen Chef för att starta semestern på topp.

1. Titta över din planering på jobbet. Stryk det som inte är nödvändigt, flytta saker till efter ledigheten när du har ny energi och kraft.

2. Ta korta pauser på jobbet, var närvarande och kom ihåg att andas. Gå ut på lunchen, njut av sol och växtlighet.

3. Svara på mejl direkt när du läst det, även om du bara skriver ”Vi får höras efter ledigheten”. Inkorgar med mängder av obesvarade mejl skapar stress.

4. Sänk kraven på dig själv, även privat. Gör det enkelt om du ska ha en fest eller middag.

5. Lägg in några lediga lugna dagar i början av semestern. Se till att du hinner landa hemma innan du åker iväg eller sätter igång med olika aktiviteter.

6. Fyll semestern med återhämtning. Undvik stressfyllt umgänge, tidspressat flackande och mängder av krav och måsten.

7. Njut av sommaren och allt den för med sig! Ju mer vi njuter, desto större positivt avtryck får det i hjärnan. När du är uppmärksam på de goda stunderna, minns du dem lättare, konstaterar Maria Gerlofson.

Källa: Chef

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.
Så  här mycket kostar det att vara sjuk

Så här mycket kostar det att vara sjuk

Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
Fler artiklar