Så undviker du den vanligaste semesterfällan

Foto: Getty Images

Blir du alltid sjuk när semestern äntligen infinner sig? Då beror det förmodligen på att du maxat arbetet in i det sista. Så här kan du tänka för att ge dig själv en bättre start på semestern.

Sista veckorna innan semestern brukar vara hektiska. Förutom allt jobb som ska vara klart innan ledigheten startar fylls även kvällar och helger av vårfester, avslutningar och mycket annat. 

När semestern väl startar är det därför inte konstigt att kroppen reagerar. 

Immunförsvaret tar också semester

I tidningen Chef konstaterar ledarskapscoachen Maria Gerlofson att immunförsvaret måste vara på topp när allt ska hinnas med, men när ledigheten väl infinner sig kopplar även immunförsvaret av – och du blir sjuk. 

Ett bra knep för att undvika att bli sjuk första semesterveckan är därför att se till att komma ned i tempo redan innan semestern startar. 

Varva ned i tid

Här är Maria Gerlofsons sju bästa tips i tidningen Chef för att starta semestern på topp.

1. Titta över din planering på jobbet. Stryk det som inte är nödvändigt, flytta saker till efter ledigheten när du har ny energi och kraft.

2. Ta korta pauser på jobbet, var närvarande och kom ihåg att andas. Gå ut på lunchen, njut av sol och växtlighet.

3. Svara på mejl direkt när du läst det, även om du bara skriver ”Vi får höras efter ledigheten”. Inkorgar med mängder av obesvarade mejl skapar stress.

4. Sänk kraven på dig själv, även privat. Gör det enkelt om du ska ha en fest eller middag.

5. Lägg in några lediga lugna dagar i början av semestern. Se till att du hinner landa hemma innan du åker iväg eller sätter igång med olika aktiviteter.

6. Fyll semestern med återhämtning. Undvik stressfyllt umgänge, tidspressat flackande och mängder av krav och måsten.

7. Njut av sommaren och allt den för med sig! Ju mer vi njuter, desto större positivt avtryck får det i hjärnan. När du är uppmärksam på de goda stunderna, minns du dem lättare, konstaterar Maria Gerlofson.

Källa: Chef

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

”Vår roll är att vara jobbiga när det behövs”

Fackföreningar på arbetsplatser, vad gör de egentligen? Kan de stoppa förslag som arbetsgivaren vill genomföra? Och hur kan de hjälpa medlemmarna? Ingenjören har träffat Akademikerföreningen på Cytiva i Uppsala.   
Fler artiklar