Sex råd – så gör du när jobbet inte känns roligt längre

Kvinna som är uttråkad på jobbet

Foto: Antonio Guillem/Thinkstockphotos

Blir det inte bättre än så här? Är det här vad jag ska jobba med resten av livet? På just den här arbetsplatsen? Om de tankarna dyker upp: här är bra råd att ta till.

Att komma tillbaka till jobbet efter semestern kan kännas som att gå i kvicksand. Från att ha kunnat styra tillvaron på egen hand och ägna sig åt roliga saker är det dags att inordna sig igen. Psykologen Oskar Henrikson ger i en intervju i Sveriges Radio P1 rådet att ge dig själv tid när du börjar jobba efter semestern. Det tar åtminstone några dagar att komma in i jobbtempot. Första dagen kanske du ska vara nöjd med att du tagit dig till jobbet (eller hemmakontoret) och orkar säga hej till kollegorna. Om du trots allt måste upp i tempo direkt: kosta i alla fall på dig många pauser.

Men om jobbtröttheten ligger djupare – att det inte bara handlar om att det är jobbigt att vänja sig efter semestern – har Harvard Business Review sammanställt sex råd från Gianpiero Petriglieri, biträdande professor i organisationspsykologi på Insead, och ledarskapscoachen och författaren Whitney Johnson.

De menar att det är naturligt och normalt att ha en ”mitt i karriären”-kris, att uppleva ”professionell rastlöshet”. Men att man ska ta känslan på allvar och agera för att ta reda på vad man bör göra.

Här är deras råd:

1. Tänk efter – och se vad du har för möjligheter

När man känner sig missnöjd med jobbet är det lätt att tänka att det är fel på allt. Men fundera: Vad är du faktiskt trött på? Är det jobbet? Är det organisationen? Målet är att byta bort det du ogillar och behålla det du gillar.

Fastna inte i en känsla att du inte har några möjligheter. ”Jag kan inte byta jobb för jag kan inte flytta/måste klara att betala lånen/måste kunna hämta i förskolan.” Tänk på att oändliga valmöjligheter gör valet ganska svårt, så uppskatta fördelarna med begränsningarna. De kan göra valen enklare.

2. Gör små förändringar

Är arbetsplatsen vettig men arbetsuppgifterna tråkiga? Se över vad det finns för öppningar internt: Projekt, arbetsgrupper, andra arbetstider, ett annat kontor…

Att skaka om i vardagen och få en nystart kan påverka hur du känner för jobbet. Nyckeln är att göra medvetna val – av vad du vill göra, var du vill jobba och med vem.

3. Lär nytt

En av de största orsakerna bakom en ”mitt i karriären”-kris är att man blivit uttråkad. Man har jobbat ett tag med det man gör, kan jobbet utan och innan – och även om det är bra så är risken stor att det inte är så spännande längre.

Då behöver du nya utmaningar – oavsett om det handlar om att klättra i karriären eller flytta dig i sidled, att få nya arbetsuppgifter utan att ta på dig nya ansvarsområden.

Om det inte finns några alternativ: Tänk på att du inte måste vänta på att det kommer en öppning, utan du kan komma på den själv. Var kreativ. Finns det något som företaget eller organisationen skulle behöva? Vad har kollegorna för utmaningar? Vad gör kunderna frustrerade? Vad är du själv bra på? Vad tycker du är lätt som andra tycker är svårt? Och för sedan fram dina idéer.

4. Sök efter meningen med jobbet

Att inte känna att jobbet är meningsfullt är en annan källa till att vantrivas. Men ”meningen med jobbet” knackar inte alltid på dörren och visar upp sig, menar experterna. Som med kärlek behöver den underhållas.

Försök få kontakt med dem som har nytta av det jobb du gör: kunder eller kollegor. Hör efter vad ditt jobb gör för skillnad för dem.

5. Byt jobb

Om råd 1–4 inte hjälper så kan det vara ett tecken på att det behövs något mer drastiskt, som att byta jobb, eller till och med yrke.

Känns det som en jobbig tanke? Fundera över vad du ser för hinder. Många drar sig för att prova något nytt för att de tänker att de tappar status – att bytet blir till något mindre kvalificerat eller för att man blir nybörjare på ett nytt jobb. Var ärlig mot dig själv och fundera på om du ändå vågar testa. Och glöm inte all kunskap och erfarenhet du bär med dig.

Fundera över vad du vill – kanske tillsammans med en karriärcoach.

6. Livet är mer än jobb

Sist men inte minst: Jobbtristess kan framkallas av överdrivet fokus på jobbet, av en tro att jobb och karriär är det viktigaste i livet. Ambitiösa och framgångsrika människor förväntas tänka att det är så. Och med den inställningen måste jobbet vara så himla fantastiskt för att du ska känna dig nöjd.

Men du kanske kan distansera dig från den inställningen. Då kan lösningen i stället vara att fokusera mer på familj, vänner, intressen, friskvård… Och att omge dig med människor som inte sätter likhetstecken mellan dig och din karriär.

Det här är en modifierad version av en tidigare artikel i Ingenjören.

2 kommentarer

  • Johan

    ”Älskar man sitt arbete behöver man inte jobba en enda dag!” Jag bytte karriär enl punkt 5, och ångrar inte en sekund.

    20 augusti 2024
  • Gita

    Artiklen är bra och sannolikt. Man kan lägga till mer punkter. Nummer 7. När finns positiv diskrimation på jobbet blir det värre arbetsmiljö. Nummer 8. Som invandrare tycker jag finnas inte jämlighet, man får inte säga att man är trött, man behöver något annat. Man måste hela tiden jobba vad arbetsgivare vill. Nummer 9. Ålder, När man vill byta jobb är åldern hindrande sak för att vara lycklig därför skulle man jobba med mindre lön om man kan hitta jobb.

    17 augusti 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar