Tillåt AI-verktyg på tentor – och ta ställning för demonstrationer på KTH

Foto: Getty images respektive SVT

Tillåt datorer och AI på tentor, starta en förmedling av ingenjörer som kan prata i skolor – och fördöm polisens agerande vid vårens demonstrationer på KTH. Det är några av förlagen till Ingenjörsfullmäktige, där åtta motioner berör högskolan.   

”I en tid där AI kan analysera data och generera lösningar på problem, blir det allt viktigare att ingenjörer fokuserar på förståelse, problemlösning och kritiskt tänkande, snarare än på ren minneskapacitet.” Det skriver Teknologrådet i en av sina motioner till Ingenjörsfullmäktige.

Därför föreslår de att examinationer mer ska spegla hur det är i arbetslivet – att man borde ha tillgång till de verktyg man behöver under tentor – med allt från litteratur till datorer och AI-verktyg.

Inför bättre möjligheter till praktik

I tre andra motioner tar Teknologrådet upp behovet av att få relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och att öka kontakten mellan högskolor och näringslivet:

Högre bidrag och att locka fler till teknik

En annan motion, från en ledamot i Teknologrådet, föreslår att bidragsdelen i studiemedlet ska höjas för utbildningar till yrken med kompetensbrist – bland andra ingenjör. Och att man för samma utbildningar också höjer fribeloppet – hur mycket man får tjäna utan att studiemedlet sänks. Syftet är att uppmuntra andra fackförbund att följa efter och att nå bidrag som är i nivå med de nordiska grannländernas.

Två motioner från Sveriges Ingenjörer i Väst innehåller förslag för att skapa intresse bland unga för att plugga till och bli ingenjör.

Den ena har titeln ”Hyr en ingenjör!”. Den föreslår att Sveriges Ingenjörer ska ordna en förmedlingstjänst, där grundskole- och gymnasielärare kan hitta ingenjörer som kan komma och berätta om sitt jobb för eleverna.

Den andra föreslår att Sveriges Ingenjörer ska vara sponsor för tävlingen First Lego League – och vara med vid tävlingar och visa vad det innebär att vara ingenjör.

Bekräfta studenters demonstrationsrätt

En motion berör demonstrationerna i protest mot Israels krigföring i Gaza som hållits vid ett antal lärosäten. Den 29 april upplöste polisen en sådan demonstration på KTH.

Motionen kritiserar att Sveriges ingenjörer inte reagerade på den händelsen och anser att förhållningssättet måste förändras. Att fackförbund ska stötta sina medlemmar, och agera när de behandlas fel.

Motionären vill att Sveriges Ingenjörer fördömer polisens agerande och bekräftar studenters demonstrationsrätt. Och att förbundet dessutom utökar sitt solidaritetsarbete för att stärka arbetstagares inflytande och strejkrätt.

Röstar i november

Totalt kom 42 motioner in till höstens Ingenjörsfullmäktige. De bereds nu av Sveriges Ingenjörers förbundskansli och förbundsstyrelse. Sedan är det ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige som röstar om motionerna på fullmäktige 17–19 november. Du hittar alla motioner på Sveriges Ingenjörers webb (längst ner på den här sidan).

Sveriges Ingenjörers politiska program hittar du under rubriken ”Våra frågor” en bit ner på den här sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Fram till Ingenjörsfullmäktige kommer vi att skriva om alla motioner och om förslagen från förbundsstyrelsen. Här hittar du alla artiklar om Ingenjörsfullmäktige 2024 som vi publicerat hittills.

13 kommentarer

  • Karl

    Håller med Anders E

    12 oktober 2024
  • Sara

    Universitet ska vara politiskt neutrala låter det. Ändå upphörde KTH kvickt sina samarbeten i Ryssland och Bellarus omgående under 2022. Men 41000+ civila, 210+ journalister, läkare som torteras till döds, det är inte tillräckligt för att ”politik hör inte hemma här”. Neutralitet verkar vara ett ställning vi tar till när det är araber som dör, så det blir inte så neutralt.

    11 oktober 2024
  • Vivien

    Jag anser att ett folkmord är inte bara en politisk fråga och om universitet samarbetar med de som ger upphov till det genom teknologi och vapenutveckling så är det universitet medskyldig. Det spelar ingen roll om konflikt/krig/etnisk rensning utspelar sig långt bort eller i Europa, är konsekvenserna samma. Jag vill också påminna alla att historiskt sätt var det ofta studenterna som stod upp för fred i världen, vilket ledde till positiva förändringar globalt.

    11 oktober 2024
  • Amanda

    Vill bara tillägga att studenterna protesterade mot att KTH har samarbeten med israeliska universitet, som är direkt inblandade i Israels krigsföring mot Gaza, Västbanken och Libanon.

    Som medlem hoppas jag verkligen att motionen går igenom. Vi måste stå upp för att ingenjörsstudenterna inte vill vara medskyldiga i detta folkmord, genom deras universitets samarbeten!

    10 oktober 2024
    • Lars

      Att ingenjörsstudenterna i Sverige skulle vara medskyldiga till vad som sker i annan del av världen bara för att ländernas universitet/högskolor sammarbetar är ju direkt falskt. Att dessutom beskriva ingenjörsstudenterna som en homogen grupp som tycker lika är ju om möjligt än mer missvisande. Det finns säkert ett flertal studenter som anser att Israel har rätt att försvara sig och till och med ge tillbaka efter vad som hände 7:e oktober för ett år sedan. Vad vet jag. Krig är på alla sätt vidrigt, med mycket lidande och sorg som resultat, men konflikten är inte KTH’s att lösa. Tvärtom skulle man ju kunna tänka sig att sammarbeten bygger broar mellan människor och länder på ett sätt som i längden förhoppningsvis gör att krig snarare kan undvikas.

      10 oktober 2024
      • Sara

        Intressant perspektiv Lars. Tolkar du det som att KTH försökte lösa kriget mellan Ukraina och Ryssland när de drog sig ur från att samarbeta med ryska universitet, och tror du att de samarbetena också hade varit viktiga att bibehålla för att bygga broar? Jag menar på att vi tar en stark politisk ställning om vi bibehåller samarbeten med förklaringen att vi värderar neutralitet i vad internationella domstolen säger är ett troligt folkmord, men är snabba på att ta en politisk ställning väldigt i ett annat krig.

        11 oktober 2024
  • Macke

    Detta argument om demonstrationsrätten är bara löjligt. Våra universitet bör vara neutrala platser för utbildning och forskning, där man är välkommen oavsett politisk ställning. Vill man uttrycka sina politiska åsikter kan man göra det någon annanstans. Som någon annan skrev här bör våra universitetet inte vara plattformar för att uttrycka ensidiga politiska åsikter. Hoppas verkligen Sveriges Ingenjörer inte agerar till förmån för detta fåneri.

    10 oktober 2024
  • Jacob

    Otrolig att det ens fick vara där…

    Är själv kth student, dom störde vår utbilding i flera veckor med demonstrationståg med megafoner och trummor mitt under tenta veckor.
    Senare valde dom att olagligt ockupera kth lokaler så man fick utrymma byggnad. Inte okej någonstans.

    Jag var även på plats gällande demostrationen som ni pratar om, jag skulle nog säga att det var andra saker som påverkade att polis bröt upp. Missförstå mig inte att jag är helt anti detta. Tyckte deras tältläger var en okej grej, dom störde inga studenter eller verksamheter då.

    Jag håller med anders E

    10 oktober 2024
  • Johan Eriksson

    Jag tycker detta är en mycket märklig inställning från Teknologrådet. Var finns yrkesstoltheten när man väljer att devalvera värdet av en ingenjörsutbildning på det här sättet ? Om man tillåter böcker, datorer ocjh AI på tentamen bör man fråga sig varför man ens ska ha tentamen ? Är syftet att validera att AI:n gör rätt ? I förlängningen bör man också då fråga sig varför man ska ha ingenjörsutbildningar. Detta är ett rejält lågvattenmärke och en besvikelse. Kan också instämma med följande talare om att om förbundet ska börja agera än mer politiskt i saker som t ex Palestinafrågan (vilken avses med demonstrationerna) så kommer jag definitivt att lämna (och säkerligen många med mig).

    10 oktober 2024
  • Pius Paul

    As an international student, I encourage Swedish engineers to continue their valuable work and to remain focused on local initiatives, rather than distant conflicts such as those occurring 4,000 miles away in Israel and Gaza. I strongly believe that universities should serve as foundations for continuous learning, growth, and rationality, rather than platforms for one-sided perspectives.

    10 oktober 2024
  • Johnny Slätt

    AI är ett utmärkt verktyg för problemlösning. Men precis som med allt behöver man en grund att stå på innan man bygger ett hus. Om man inte kan skatta att det man fått fram är rimligt så är man nog farligt ute.

    Det finns många lösningar på problemet, men den kan inte sammanfattas med bara AI.

    Koncept som kontrollräkning, fyra ögons principens osv finns av en anledning. Vill vi ha personer som tycker på en knapp och sen är det klart? Vem tar ansvar om något går fel och folk skadas eller dör?

    10 oktober 2024
  • Mike S

    Mycket intressant, tillåta A.I. OCH kurs-littteraur som tenta-support, idag handlar tentor om att komma ihåg x antal formler och kombinationer samtidigt, i en given tidsram. De lär blir en långdragen process, old school tillvägagångsättet sitter som berget.

    10 oktober 2024
  • Anders E

    Om Sveriges ingenjörer skall börja agera i fråga om politiska demonstrationer kommer i alla fall jag att lämna förbundet.

    10 oktober 2024

Lämna en kommentar

Senaste nytt