Tillåt AI-verktyg på tentor – och ta ställning för demonstrationer på KTH

Foto: Getty images respektive SVT

Tillåt datorer och AI på tentor, starta en förmedling av ingenjörer som kan prata i skolor – och fördöm polisens agerande vid vårens demonstrationer på KTH. Det är några av förlagen till Ingenjörsfullmäktige, där åtta motioner berör högskolan.   

”I en tid där AI kan analysera data och generera lösningar på problem, blir det allt viktigare att ingenjörer fokuserar på förståelse, problemlösning och kritiskt tänkande, snarare än på ren minneskapacitet.” Det skriver Teknologrådet i en av sina motioner till Ingenjörsfullmäktige.

Därför föreslår de att examinationer mer ska spegla hur det är i arbetslivet – att man borde ha tillgång till de verktyg man behöver under tentor – med allt från litteratur till datorer och AI-verktyg.

Inför bättre möjligheter till praktik

I tre andra motioner tar Teknologrådet upp behovet av att få relevant arbetslivserfarenhet under studietiden och att öka kontakten mellan högskolor och näringslivet:

Högre bidrag och att locka fler till teknik

En annan motion, från en ledamot i Teknologrådet, föreslår att bidragsdelen i studiemedlet ska höjas för utbildningar till yrken med kompetensbrist – bland andra ingenjör. Och att man för samma utbildningar också höjer fribeloppet – hur mycket man får tjäna utan att studiemedlet sänks. Syftet är att uppmuntra andra fackförbund att följa efter och att nå bidrag som är i nivå med de nordiska grannländernas.

Två motioner från Sveriges Ingenjörer i Väst innehåller förslag för att skapa intresse bland unga för att plugga till och bli ingenjör.

Den ena har titeln ”Hyr en ingenjör!”. Den föreslår att Sveriges Ingenjörer ska ordna en förmedlingstjänst, där grundskole- och gymnasielärare kan hitta ingenjörer som kan komma och berätta om sitt jobb för eleverna.

Den andra föreslår att Sveriges Ingenjörer ska vara sponsor för tävlingen First Lego League – och vara med vid tävlingar och visa vad det innebär att vara ingenjör.

Bekräfta studenters demonstrationsrätt

En motion berör demonstrationerna i protest mot Israels krigföring i Gaza som hållits vid ett antal lärosäten. Den 29 april upplöste polisen en sådan demonstration på KTH.

Motionen kritiserar att Sveriges ingenjörer inte reagerade på den händelsen och anser att förhållningssättet måste förändras. Att fackförbund ska stötta sina medlemmar, och agera när de behandlas fel.

Motionären vill att Sveriges Ingenjörer fördömer polisens agerande och bekräftar studenters demonstrationsrätt. Och att förbundet dessutom utökar sitt solidaritetsarbete för att stärka arbetstagares inflytande och strejkrätt.

Röstar i november

Totalt kom 42 motioner in till höstens Ingenjörsfullmäktige. De bereds nu av Sveriges Ingenjörers förbundskansli och förbundsstyrelse. Sedan är det ledamöterna i Ingenjörsfullmäktige som röstar om motionerna på fullmäktige 17–19 november. Du hittar alla motioner på Sveriges Ingenjörers webb (längst ner på den här sidan).

Sveriges Ingenjörers politiska program hittar du under rubriken ”Våra frågor” en bit ner på den här sidan (där finns Etik och AI med som ett område, men där finns inget politiskt program ännu).

Fram till Ingenjörsfullmäktige kommer vi att skriva om alla motioner och om förslagen från förbundsstyrelsen. Här hittar du alla artiklar om Ingenjörsfullmäktige 2024 som vi publicerat hittills.

Lämna en kommentar

Senaste nytt