Så kan ingenjörer förbereda sig för AI-revolutionen

Ingenjörer bör fokusera på problem där AI skapar verklig nytta menar en expert. Foto: Getty Images.

AI omvandlar ingenjörsrollen i snabb takt och öppnar upp nya möjligheter – men för att hänga med krävs spetskompetens och nyfikenhet. Frågan är: hur förbereder sig dagens ingenjörer för AI-revolutionen och framtidens arbetsuppgifter?

IT-arkitekten Christoffer Brax på Combitech stirrade på den 60-sidiga rapporten från ett forskningsinstitut. För bara några år sedan hade detta inneburit timmar av noggrann genomgång och analys. Men istället för att själv plocka ut de viktigaste delarna lät han en AI läsa rapporten, sammanfatta de mest centrala punkterna och generera en presentation med 15 slides, komplett med illustrationer.

– Jag granskade presentationen och gjorde några mindre justeringar. På så sätt kunde jag snabbt fokusera på det som verkligen spelade roll istället för att fastna i detaljerna, berättar han.

Christoffer Brax exemplifierar en utveckling som blir allt vanligare i ingenjörsyrken – AI och automation effektiviserar arbetsflöden och förändrar hur ingenjörer närmar sig sina uppgifter.

En annan uppgift som tidigare skulle ha tagit åratal att utföra, men som nu kan lösas på några dagar med AI, var att analysera flygbilder över Sverige för att hitta träd angripna av skadeinsekter.

– Vi tränade en AI som kunde analysera tusentals bilder på kort tid. Det var ett arbete som annars skulle vara omöjligt att genomföra manuellt.

”AI är brett så det gäller att hitta rätt nivå”

Det råder ingen tvekan om att AI förändrar ingenjörens roll, men hur ska ingenjörer förbereda sig för att möta dessa nya krav? Enligt Johan Stahre, professor vid Chalmers och en av Sveriges ledande experter på industriell automation, är det viktigt att förstå att AI inte är en lösning för allt. Ingenjörer bör fokusera på problem där AI skapar verklig nytta.

– Det finns en tydlig övertro på AI som lösningen på alla problem. En avgörande kompetens är därför hur man implementerar och utvärderar AI-verktygen i riktiga tillämpningar. De ingenjörer och företag som fokuserar på AI för specifika och lönsamma problem har större framgång, säger han.

Enligt Johan Stahre krävs det idag en bredare uppsättning färdigheter än tidigare för att lyckas. Förutom att kunna programmera är det viktigt att förstå hur AI kan valideras och tillämpas i specifika branscher.

En av de mest efterfrågade färdigheterna bland arbetsgivare är förmågan att arbeta med data och AI-verktyg. Christoffer Brax uppmanar ingenjörer att börja med generativ AI, till exempel via chatbot-tjänster, och betonar samtidigt vikten av både utbildning och kontinuerlig vidareutbildning.

– Det finns många onlinekurser inom AI, och universitet som Chalmers erbjuder specifika moduler för yrkesverksamma ingenjörer. AI är brett, så det gäller att hitta rätt nivå och börja med grundläggande kurser i AI-algoritmer och maskininlärning.

Johan Stahre betonar också vikten av stora upskilling-program, som Ingenjör 4.0. Det är ett nationellt utbildningsinitiativ där 13 universitet och högskolor i Sverige samarbetar för att ge ingenjörer kortare, mer flexibla kurser i AI, automatisering och digitalisering.

– Det är just den typen av modulbaserade utbildningar som industrin verkar behöva. Tekniken utvecklas så snabbt att utbildningar måste kunna anpassas snabbt och uppdateras kontinuerligt.

Läs Ingenjörens artikel om högskolornas korta kurser för yrkesverksamma ingenjörer. Många kurser är inriktade på AI.

”AI kommer aldrig ersätta ingenjörsrollen”

Förutom nya färdigheter innebär AI också att ingenjörer får nya arbetsuppgifter. AI förändrar både hur ingenjörer löser problem och tar sig an projekt. Medan vissa uppgifter effektiviseras dyker det också upp nya roller, där ingenjörer behöver arbeta nära AI-verktyg för att övervaka, anpassa och utveckla system.

– I framtiden kommer vi nog att se ingenjörer som coachar och leder virtuella AI-programmerare. Agentbaserade AI-system utvecklas snabbt, och snart kan vi ha AI som själva utför kodning och problemlösning baserat på instruktioner, säger Christoffer Brax.

Johan Stahre poängterar att AI inte är en mirakellösning utan ett av många verktyg som ingenjörer använder för att lösa problem – ofta utan att ens reflektera över det.

– Tekniken bygger på att samla in tidigare data och idéer, inte hitta på nya. Därför tror jag att ingenjörsrollen blir ännu viktigare i framtiden. AI och automation kommer aldrig att ersätta ingenjörsrollen, bara förenkla arbetet och göra oss ingenjörer mer effektiva.

Så stärker du din AI-kompetens som ingenjör

Testa generativ AI – Registrera dig på en chatbot-tjänst och börja experimentera.

Gå en kort AI-kurs – Plattformar som Coursera och edX erbjuder grundläggande kurser inom AI och maskininlärning.

Programmet Ingenjör 4.0 – Ett utbildningsinitiativ där svenska universitet erbjuder korta utbildningsmoduler inom AI och digitalisering.

Kontakta närmaste universitetMånga universitet erbjuder särskilda utbildningar för yrkesverksamma inom AI och automation.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

  • Frost

    Goda helger önskar Ingenjören! Vi är tillbaka 7 januari

    Vi på Ingenjören tar helgledigt. Vi är tillbaka den 7 januari. Följ oss gärna på Facebook och LinkedIn där vi lägger ut lästips. Goda helger önskar vi alla läsare! 
  • Så  här mycket kostar det att vara sjuk

    Så här mycket kostar det att vara sjuk

    Om du har en månadslön på 50 000 kronor kostar en sjukvecka drygt 5 000 kronor före skatt. Redan efter två sjukveckor blir lönen lägre om du inte har kollektivavtal. Här kan du se vad korta och längre sjukperioder kostar dig.
  • Ingenjör tar silver i minnes-VM

    Ingenjör tar silver i minnes-VM

    När Minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.
  • Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    Ingenjörsinriktningarna som ger högst lön

    11 300 respektive 6 900 kronor skiljer det i månaden mellan de som gått det civilingenjörs- eller högskoleingenjörsprogram som ger högst respektive lägst lön.
  • SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    SLU startar helt nytt civilingenjörsprogram  

    Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, kommer starta sitt första civilingenjörsprogram, troligen hösten 2026.  Programmet blir unikt i sitt slag och satsningen ska snabba på omställningen till ett mer hållbart och teknologiskt avancerat jord- och skogsbruk.