Prisas för forskning på elmotorer i tunga fordon

Wimanska priset går i år till Jessica Lindström från högskoleingenjörsutbildningen i Elektroteknik vid KTH.

Lagerströmmar kan ge upphov till kostsamma problem i elmotorer. Årets Wimanska pris går till ett examensarbete för arbetet med att identifiera mönster och hitta de samband som orsakar lagerströmmar.

Våren 2023 genomförde Jessica Lindström sitt examensarbete på Scania CV i Södertälje där hon tog fram och utvärderade en algoritm för lagerströmmar i elmotorer. 

Urladdningar i motorerna

Ett vanligt problem med elmotorer är att lagerströmmar, det vill säga oönskade elektriska urladdningar, orsakar skador på kullagren i motorerna. Förutom kostsamma reparationer och att effekten på motorerna blir sämre med tiden kan de i värsta fall leda till ett motorhaveri.

Dessutom kan problemen få konsekvenser för kundernas förtroende för produkterna.

– Det här är ett stort problem som är viktigt att lösa för att kunna bygga elmotorer som är så hållbara som möjligt, berättar Jessica Lindström.

Letade mönster och samband

Jessica Lindströms exjobb handlade därför om att hitta mönster och samband som kan förutsäga när lagerströmmarna, eller blixthändelserna som hon väljer att kalla dem, uppstår. I sitt exjobb utgick hon från befintlig mätdata från laboratoriet där Scania testar elmotorer för tunga fordon. 

En typ av skada som kan uppstå kallas fluting, även kallad lagerräfflor eller tvättbrädemönster. Skadan syns genom de små ovala räfflorna på lagret.

En del av exjobbet handlade om att ta fram en algoritm som hon använde för att filtrera ut blixthändelserna från mätdatan. Därefter sökte hon samband för att identifiera vilka parametrar som kan ha betydelse för blixthändelserna – vilken påverkan hade exempelvis varvtal och motoroljetemperatur?

I sitt examensarbete konstaterar Jessica Lindström att algoritmen fungerar, men att den kräver mer utveckling för att upptäcka fler värdefulla mönster.

– Exjobbet var både kul och lärorikt. Jag hade väldigt bra kollegor som också uppskattade mitt arbete. Det roligaste var nog att få vara delaktig i hela processen, att leda projektet från idé till slutsats, säger hon.

Arbetet har kommit till nytta

Efter examen fick Jessica Lindström jobb på Scania, men på en annan avdelning. Idag arbetar hon som utvecklingsingenjör och Scrum Master, ett arbete som hon tycker ger henne en bra grundförståelse för Scania och det ingenjörsmässiga hantverket.

– Men jag har fått höra att mitt program och min metod finjusterats och har kommit till användning i det fortsatta arbetet med lagerströmmar. Det är verkligen roligt att exjobbet har kommit till nytta, poängterar hon.

Nyheten om att hon utsetts till vinnare av Wimanska priset för bästa examensarbete kom som en stor överraskning. Jessica Lindström berättar att hon blev både förvånad och chockad av samtalet, men att det också är en ära att få den här utmärkelsen. 

I motiveringen till priset skriver juryn:

”I sitt arbete har Jessica på ett föredömligt sätt kombinerat såväl teori, modellering och praktiska experiment. Hon har därtill använt kunskaper från olika ingenjörsdiscipliner och kombinerat dem på ett ingenjörsmässigt exemplariskt sätt. Rapporten är välskriven och mycket pedagogisk”.

Viktigt att vara begriplig

För andra studenter som nu står inför att göra sina exjobb har hon två konkreta råd att ge:

– Börja skriva direkt och gör som när man lägger ett pussel, börja med ramen. Då blir det också lättare att fylla i resten. Ett exjobb är väldigt avgränsat, därför kan det vara bra att vara tydlig med var gränserna går så tidigt som möjligt.

– Var inte rädd för att låta andra läsa dina tidiga utkast och be om både positiv och konstruktiv feedback. Jag bad många, med olika bakgrund och intresse för ämnet, att läsa och ge feedback – både de som kunde området och andra som inte var så insatta. Hänger man med i resonemangen? För mig var det viktigt att vara så inkluderande och begriplig som möjligt och det tror jag också är en del i att jag nu fått utmärkelsen, säger Jessica Lindström.

Wimanska priset

Är Sveriges Ingenjörers årliga pris för bästa examensarbete på högskoleingenjörsutbildning. Priset delades ut första gången år 2000 och är uppkallat efter Ernst August Wiman, en av Svenska Teknologföreningens stiftare och dess förste ordförande. Prissumman är på 50 000 kronor.

Årets vinnare Jessica Lindström utförde examensarbetet Identifiering av lagerströmmar i elmotorer för framdrivning av tunga fordon på högskoleingenjörsutbildningen i Elektroteknik vid KTH, Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa i Huddinge, i samarbete med Scania CV i Södertälje.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar