Vad gör jag om arbetsgivaren inte betalar min lön och går i konkurs?

Konkurs! Vad händer nu? Vad behöver jag göra? Här får du alla svar.

Har arbetsgivaren inte betalat ut din lön? Lyssna inte på löften att pengarna snart kommer. Förbundsjuristen Annika Ewerblad på Sveriges Ingenjörer förklarar varför det är viktigt att snabbt kontakta facket och vad som händer efter en konkurs.

Vad ska jag göra om arbetsgivaren inte betalar ut min lön?

– Kontakta direkt rådgivningen på Sveriges Ingenjörer. Om den uteblivna lönen beror på att arbetsgivaren inte kan betala är det bråttom. Lönegarantin ersätter inte löner längre tillbaka än tre månader bakåt från den dag konkursansökan lämnades in till tingsrätten. Om du får lön i efterskott har en månad redan passerat när första lönen uteblir.

Vad gör Sveriges Ingenjörer när jag har tagit kontakt?

– Förbundet ber dig skicka in ditt anställningsavtal och lönespecifikationer. Sedan överlämnar förbundet en betalningsuppmaning till arbetsgivaren som har sju dagar på sig att betala. Betalningsuppmaningen måste delges arbetsgivaren och om företaget försöker förhala kan det ta extra tid. Om arbetsgivaren sedan inte betalar lönen inom sju dagar skickar Sveriges Ingenjörer in en konkursansökan till tingsrätten och företaget begärs i konkurs.

När kontaktar jag Sveriges Ingenjörer och när kontaktar jag konkursförvaltaren?

Sveriges Ingenjörer är ditt ombud fram till konkursen, därefter är det konkursförvaltaren som driver dina fodringar mot arbetsgivaren. Om du inte vet vem som är konkursförvaltare kan du fråga din arbetsgivare eller kontakta Kronofogdens kundservice för att få ett namn på konkursförvaltaren.

Vad behöver jag göra när företaget har gått i konkurs?

– Vid en konkurs kan du få ut statlig lönegaranti vilket innebär att staten betalar ut lönen om arbetsgivaren inte kan göra det. När företaget har försatts i konkurs måste lönefordringarna anmälas till konkursförvaltaren. Vår rekommendation är att du också anmäler dig till Arbetsförmedlingen direkt när arbetsgivaren har försatts i konkurs.   

Är jag skyldig att fortsätta arbeta?

– Formellt har anställda som inte får ut sin lön ingen skyldighet att arbeta, men vår rekommendation är att fortsätta ditt arbete tills du blir kontaktad av konkursförvaltaren. Normalt säger konkursförvaltaren upp de anställda på grund av arbetsbrist och det är inte ovanligt att anställda bli arbetsbefriade. Du har rätt till lönegaranti även under uppsägningstiden.

Hur mycket kan jag få ut från den statliga lönegarantin?

–  Lönegarantin är begränsad i både tid och belopp. Den gäller för lönefordringar som du tjänat in tre månader innan konkursansökan lämnades in till tingsrätten. Den ska också täcka din lön under uppsägningstiden. Problemet för ingenjörer och andra med högre löner är att det finns ett tak. Du kan maximalt få ut fyra prisbasbelopp (2024 är ett prisbasbelopp 57 300 kr), det vill säga 229 200 kronor. Om du har en lön på 75 000 kronor räcker lönegarantin alltså knappt tre månader.

Vad händer med årets intjänade semester och sparad semester från tidigare år?

–  Lönegarantin ska också täcka semester och andra fordringar, exempelvis traktamenten. I första hand är det semester som du tjänat in under året som omfattas av lönegarantin. Du kan också få semesterlön och semesterdagar från tidigare år om dessa dagar tjänats in senare än två år innan konkursansökan kom till tingsrätten. Det innebär enligt semesterlagens bestämmelser att om ett företag går i konkurs den 1 oktober 2024, kan arbetstagaren enligt lönegarantin få ut semesterersättning för innevarande intjänande år, det vill säga 1 april 2024 – 31 mars 2025 samt för året innan, det vill säga 1 april 2023 – 31 mars 2024 samt för 5 sparade dagar för året dessförinnan. Och din totala ersättning kan inte bli högre än 229 200 kronor.

 Hur länge behöver jag vänta på lönegarantin?

– Det kan ta några månader men det beror på hur villig arbetsgivaren är att samarbeta. Lagen föreskriver att arbetsgivaren ska samarbeta men alla gör inte det. Om det saknas underlag för de anställdas löner brukar det ta lite tid.

När kan jag få a-kassa och inkomstförsäkring?

– Om du är arbetslös när lönegarantin tar slut kan du ansöka om ersättning från a-kassan och Sveriges Ingenjörers inkomstförsäkring, om du är medlem i förbundet och a-kassan. Läs mer om inkomstförsäkringen och a-kassan här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt