Student: Osäker inför mastervalet? Tänk på det här

Inför valet av inriktning tycker Kajsa Bengtsson, studie- och karriärvägledare på Chalmers. att man ska fundera på vad som har varit roligt och lustfyllt under utbildningen.

Att välja inriktning på sin ingenjörsutbildning kan kännas svårt. Många känner en oro för att stänga vissa dörrar och försämra jobbmöjligheterna. Ingenjören har pratat med två experter som ger sina bästa råd – och svaren är lugnande för den som stressar upp sig.

Att fatta beslut som påverkar framtiden kan upplevas som påfrestande, inte minst om man oroar sig för att “välja fel”. Kanske färgas tankegångarna inför valet av vad äldre kursare har läst och sedan tagit vägen i karriären eller av uppfattningar om att “väljer man den inriktningen kan man främst jobba inom det området”.

– För vissa känns det som ett väldigt stort beslut medan andra tar lättare på det, säger Kajsa Bengtsson, studie- och karriärvägledare på Chalmers.

Glömmer bort lusten

Hon berättar att studenternas frågor inför valet av masterinriktning är ofta kopplade till själva kursinnehållet och vad som är skillnaden mellan olika inriktningar. När studenter frågar henne mer generellt hur de ska tänka lyfter hon vikten av självkännedom.

– Det handlar om att försöka få studenterna att identifiera vad som har varit roligt och lustfyllt under de första tre åren och vilka inslag som fått dem att känna att de har kommit till sin rätt, säger hon och fortsätter:

– Utifrån egen erfarenhet skulle jag säga att studenterna har lättare att glömma bort självkännedomsbiten och fokusera mer på omvärlden, arbetsmarknadsläget och vad företagen efterfrågar i valet av masterinriktning.

Fokus på förmågor

Kajsa Bengtsson lyfter även att många företag idag använder sig av kompetensbaserad rekrytering.

– Det är inte säkert att man står och faller med vilken specifik masterinriktning man har valt så länge man kan motivera hur man har tränat de olika förmågor som efterfrågas i arbetsbeskrivningen. Det kan vara engagemang i olika typer av projekt eller examensarbete.

Hon slår även ett slag för att prata med företagsrepresentanter på arbetsmarknadsmässor för att ta reda på vilken typ av kompetens som olika branscher efterfrågar, men betonar än en gång vikten av att gå tillbaka till sig själv och identifiera vad som känns lustfyllt.

Experten: ”Välj efter hjärtat snarare än taktiskt”

Men hur stor roll spelar egentligen valet när det sedan blir dags att ta steget in i arbetslivet? Pär Johansson är regionchef och produktägare för TNG Tech.

– Det är inte jätteviktigt tycker jag, men eftersom man ska läsa inriktningens kurser i två år är det lika bra att välja med hjärtat snarare än att välja taktiskt, säger han.

Han lyfter att de som söker jobb efter examen ofta inte hamnar exakt där de trodde att de skulle hamna när de gick tredje året på utbildningen.

– Om man tittar generellt så jobbar många ofta med något annat än vad deras masterinriktning var inriktad mot.

Pär Johansson, regionchef och produktägare för TNG Tech.

Inte fast i sin inriktning

Och de studenter som oroar sig för att bli “fast“ i en bana beroende på vilken inriktning de väljer kommer han med lugnande besked.

– Det är inte avgörande för ens karriär, man är inte fast i sin inriktning sen. Som ingenjör har man så pass mycket grundläggande kompetens att det går att styra om mot olika inriktningar. Sedan finns det såklart alltid undantag där vissa bolag kräver en viss inriktning, men överlag är det tillfälligheter, nyfikenhet och förmågor som gör att man hamnar där man hamnar.

Pär Johansson säger att just nyfikenhet är en viktig parameter när man väl kommer ut i arbetslivet.

– Vi har en omvärld som ändras frekvens med ny teknik. De senaste åren har det varit mycket AI-fokus. Är man nyfiken och vågar testa nya verktyg har man kommit långt.

Det går även att styra sin framtida karriärbana genom att komplettera med någon kurs. Tidigare i höstas skrev Ingenjören om de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer.

– Man kan vara civilingenjör och sedan spetsa till med exempelvis en AI-kurs. Det är inte år av studier men kan räcka gott, säger Pär Johansson.

Experternas tips inför valet av inriktning

  • Identifiera vad som har varit roligt och lustfyllt hittills under utbildningen.
  • Välj en inriktning som känns motiverande – det underlättar de fortsatta studierna
  • Valet är inte avgörande för den framtida karriären.
  • Förmågor är ofta det väsentliga i det kommande arbetslivet.
  • Prata med företagsrepresentanter på arbetsmarknadsmässor.
  • Genom nyfikenhet och kompetensutveckling kan du påverka din karriär efter examen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar