Mycket debatt om arbetstid, jämställdhet och ordförandelön
Medlemsavgiften höjs som planerat. Ordföranden blir på heltid. Och motionen om högre ingångslöner för kvinnor gick igenom – men med en ändring. Så här gick det på Sveriges Ingenjörers fullmäktige.
Medlemsavgiften till Sveriges Ingenjörer höjs med 25 kronor per månad från 1 januari 2025. Det har Ingenjörsfullmäktige nu beslutat. För teknologer blir det ingen höjning och för andra grupper blir det en höjning med 2–23 kronor per månad. (se tabellen)
– Nu är det av vikt att medlemmar informeras om varför avgiften höjs och vilka faktiska förmåner som ingår i medlemskapet, sa Per Beremark, Sveriges Ingenjörer Syd.
Högre ingångslön för kvinnor
En fråga som det blev debatt om var motionen från Sveriges Ingenjörer Syd, Sveriges Ingenjörer AB Volvo, Klöver Dam, Mera Pang för Pengarna/Volvo Cars, Chefer & Ledarskap samt Ericssonlistan, om att nyexaminerade kvinnors löner ska vara 15 procent högre än mäns.
– Vi tycker alla liknande i sak om det här, att vi inte vill att kvinnor ska tjäna mindre. Och vi ska inte vara så ängsliga för hur vi rubriksätter åsikter för att belysa en viktig fråga. Ingångslönerna var jämställda men har gått tillbaka de senaste åren, konstaterade Philip Stankovski, Sveriges Ingenjörer Syd från talarstolen.
Mikael Goldberg från Ericssonlistan pekade på att förslag behöver sticka ut för att synas, men att det också finns sakliga skäl bakom – att kvinnliga ingenjörsstudenter på populationsnivå har bättre betyg under utbildningen och tar examen snabbare.
– Jag tror att vi ska gå ut och säga att tjejerna är bättre och ska ha bättre betalt.
Frans Frejdestedt från Ericssonlistan var av en lite annan åsikt:
– Jag tycker att kreativa förslag är roliga, men de förslagen bör stanna i Ingenjörsfullmäktige.
Ett förslag lades fram att stryka procentsatsen och därefter röstades förslaget igenom. Ingenjörsfullmäktige ställde sig alltså bakom att ”nyexaminerade kvinnors ingångslöner ska vara högre än mäns på populationsnivå”.
Förbundsordförande Ulrika Lindstrand var nöjd med att förslaget gick igenom utan en fast procentsats.
– Det här förtjänar att lyftas upp. Trots att kvinnor resultatmässigt är bättre får de lägre lön, och det följer inte löneprinciperna.
Hon ser det inte som troligt att det här kommer att ge olika rekommendationer om ingångslön för män respektive kvinnor, men att förbundet kommer att se hur man kan jobba ännu mer med frågan.
Kortare arbetstid och möjlighet till deltid
Hur Sveriges Ingenjörer ska jobba för kortare arbetstid var också ett hett ämne på Ingenjörsfullmäktige. Mest debatt blev det om förslaget att bara driva frågan genom kollektivavtal, inte genom lagstiftning.
– Vår allmänna hållning är att arbetstiden ska förkortas. Då borde vi inte begränsa oss i hur det ska uppnås. Vi vill påverka politiker i så mycket annat. Varför inte i det här? Vi bör fortsätta hålla dörren öppen för båda sätten, sa Magnus Landgren från listan Ingenjörer i Staten.
Mari Larsson, Sveriges Ingenjörer AB Volvo, var av en annan uppfattning.
– Om vi tror på den svenska modellen, att vi hanterar frågor som berör oss i samtal med arbetsgivaren, då ska vi inte driva frågan genom lagstiftning, menade hon.
Ingenjörsfullmäktige beslutade till slut att skriva in att frågan drivs genom kollektivavtal.
Dessutom röstade fullmäktige för att förbundet ska verka för möjligheten att gå ner i arbetstid under perioder av arbetslivet, på samma sätt som under småbarnsåren och vid delpension. Ytterligare några förslag om arbetstid röstades igenom. Se listan längst ner.
Nej till AI på tentor
En rad förslag om ingenjörsutbildningen debatterades. Bland annat möjligheten att använda olika hjälpmedel på tentorna – från litteratur till AI.
– Det handlar inte om att vi är lata, och det är inte så att vi aldrig ska komma ihåg något. Men vi måste utforma examinationen så att man examinerar kunskap och inte minnesförmåga, sa Albin Zymberi från Teknologerna.
Ingenjörsfullmäktige sa ändå nej till motionen, men sa däremot ja till teknologernas förslag att ingenjörsutbildningar på högskolenivå bör erbjuda studenter en valfri praktikkurs inom ramen för utbildningen.
Ordförande på heltid
Ingenjörsfullmäktige beslutade också att uppdraget som Sveriges Ingenjörers förbundsordförande ska (kunna) vara på heltid.
Det blev lång debatt om vilken lön och vilka villkor som ska gälla för ordföranden. Valberedningens hade förslagit en lön på 100 000 kronor per månad, men under fullmäktige kom förslag på både högre och lägre lön än så.
Till slut landade man i att lönen ska förhandlas av en grupp och inte av fullmäktige.
Fler debatter
Det blev också debatt om en rad förslag, men som sedan röstades ner. En var hur Ingenjörsfullmäktige kan involveras mer i Sveriges Ingenjörers lönesatsning och lönestrategi.
En annan lång debatt handlade om att starta en fackföreningsägd bank, där det både fanns starka röster för och emot förslaget.
Tre nya, plus en teknolog, i förbundsstyrelsen
Ingenjörsfullmäktige gick på valberedningens förslag till ny förbundsstyrelse. Ordförande, de två vice ordförandena och tre ledamöter valdes om, och tre nya ledamöter valdes in: Helene Åhsberg, Carl-Fredrik Lindberg och Zack Holmgren.
Dessutom valdes Zaid Al Obidi till teknologrepresentant i förbundsstyrelsen. Han valdes också till vice ordförande i Teknologrådet. (Se hela styrelsen längre ner)
Här är besluten som fattades på Ingenjörsfullmäktige:
Utbildning
- Ingenjörsutbildningar på högskolenivå bör erbjuda studenter en valfri praktikkurs inom ramen för utbildningen.
Arbetstid
- Att säkerställa att den som avtalar bort sin övertidsersättning ändå har ett skydd genom kollektivavtalen.
- Att frågan om sänkt normalarbetstid ska drivas genom kollektivavtal.
- Att det ska vara möjligt under hela arbetslivet att under perioder gå ner till deltid. Och att Sveriges Ingenjörer tydligare informerar om möjligheten att få förhandlingshjälp om man får nej på sin begäran.
- Att förbundsstyrelsen tittar vidare på förslaget om progressiv övertidsersättning – att ersättningen ska bli högre ju mer övertid en person jobbar.
Ekonomi, arvoden och lön
- Att nyexaminerade kvinnors ingångslöner ska vara högre än mäns på populationsnivå.
- Att påföljderna skärps mot företag som i lönekartläggningar upptäcker osakliga löneskillnader som kan bero på kön, men inte rättar till det. Diskrimineringslagens regler om aktiva åtgärder bör bli semi-dispositiva så att parterna kan föra in sanktioner och andra påtryckningsmedel i kollektivavtalen.
- Att beloppen för förbundsstyrelsens samt förbundsdirektörens fasta arvoden från externa uppdrag knutna till uppdraget redovisas i årsredovisningen.
- Sveriges Ingenjörers förbundsordförandes uppdrag medges vara på heltid. Att en grupp förhandlar om lön för uppdraget och att om ordföranden inte blir återvald så utgår ordinarie ersättning tills nytt arbete erhållits, dock längst 12 månader efter avslutad mandatperiod.
Diverse
- Att i verksamheten bättre stödja chefer, kollegor och förtroendevalda som möter medarbetare som har egenskaper som ligger utanför normalspektrat i ett NPF-perspektiv, och att förbundet ska lyfta dessa frågor i förhandlingsrum och samverkansforum. Att underlätta att hitta information om stöd och att stärka utbildningen för förtroendevalda.
- Att förbundsstyrelsen tar med sig frågan om att skydda svenska kartdata till de forum som kan vara lämpliga.
- Att genom information stimulera medlemmar att sprida information om ingenjörsyrket i skolorna, samt informera om olika vägar för att göra detta.
Förbundet internt
- Uppdra åt förbundsstyrelsen att arbeta för ökat stöd till förtroendevalda kring arbetet med den personliga integriteten vid bakgrundskontroller.
- En Högsta beredskapsstadga antogs, för hur Sveriges Ingenjörer ska styras i händelse av krig.
- Att förbundsstyrelsen senast till Ingenjörsfullmäktige 2026 presenterar en utredning kring hur förbundet kan adressera politiska frågor som rör privat respektive offentlig tjänstesektor.
- Att utveckla Sveriges Ingenjörers politik rörande AI och lämna över frågan till förbundsstyrelsen för hantering.
- Stadgarna ändras till ”Distrikt är en sammanslutning av medlemmar inom ett geografiskt område utan arbetsrättsliga förhandlingsmandat eller befogenheter”.
- Förbundsstyrelsen fick också i uppdrag att rapportera distriktsutredningen senast till Ingenjörsfullmäktige 2025.
- Att förkorta Våra utgångspunkter i det miljö- och klimatpolitiska programmet, så att det ryms på en sida, i likhet med övriga program.
Valda till förbundsstyrelsen
Förbundsordförande Ulrika Lindstrand, McNeil, omval
1:e vice förbundsordförande Per Norlander, Ericsson, omval
2:e vice förbundsordförande Sara Anvarsson, LegiLexi, omval
Fares Abugharbia, Volvo CE, omval
Bettina Kylefors, Scania, omval
Helene Åhsberg, Svensk Kärnbränslehantering AB, nyval
Carl-Fredrik Lindberg, ABB AB, nyval
Zack Holmgren, Arrowhead, nyval
Zaid Al Obidi, teknologrepresentant, nyval
Ledamöter valda till 2025:
Therese Koggdal, AB Volvo
Arezou Taghizadeh, Minpension.se
Philip Engström, DIGG
Ulf Nordberg, Rise
Per Arne Lundberg, Postnord
Josefin Rojas Vazquez, teknologrepresentant