Ingenjör tar silver i minnes-VM

Sylvain Arvidieu knep ett silver när VM i minne avgjordes i Lund. Foto Emma Engkvist

När minnes-VM arrangerades tidigare i höstas fick en svensk ingenjör kliva upp på prispallen. ”Det är skönt att ha minnesteknik som ett verktyg även i vardagen. Det ger lite extra självförtroende” säger silvermedaljören Sylvain Arvidieu.

I november var det första gången som VM i minne arrangerades på svensk mark. Under en vecka i Lund samlades de mest vältränade hjärnorna från hela världen för att tävla i minne. Vann gjorde italienaren Enrico Marraffa som bland annat memorerade 711 bilder i rätt ordning på fem minuter i kategorin bilder – vilket också är ett nytt världsrekord. 

Silvermedaljen gick till Sylvain Arvidieu som bor i Katrineholm men tävlar för Frankrike.

– Det känns bra, konstaterar han. I VM 2018 kom jag trea, så det här blev lite av en revansch.

Gillar de längre grenarna bäst

Tävlingen består av tio olika grenar som genomförs under olika tidspress. De korta grenarna handlar om att minnas så mycket som möjligt så snabbt som möjligt, medan de långa distanserna pågår under en hel timme. Grenarna testar allt från att memorera kortlekar, binära tal och fiktiva datum till att kombinera rätt namn med rätt ansikten.

– Personligen gillar jag de lite längre grenarna bäst. Jag är bra på siffror och kortlekar. Binära tal är nog det jag är allra bäst på, berättar Sylvain Arvidieu.

Sylvain Arvidieu, silvermedaljör i VM i minne.

Oavsett om det handlar om att memorera siffror, bilder, ord eller kortlekar så använder Sylvain Arvidieu samma teknik i de olika grenarna. Den går ut på att skapa bilder som han placerar ut i sitt minnespalats. När det handlar om binära tal använder han sig av bilder för olika sifferkombinationer som han tränat in i förväg.

– Det är som att lära sig ett nytt språk. Att memorera ansikten och namn är svårare eftersom det inte är lika systematiskt. Då måste man använda sig mer av fantasin och hitta detaljer i namn och ansikte som man kan göra bilder av, förklarar han.

Ger extra självförtroende

Till vardags är Sylvain Arvidieu systemingenjör på Combitech där han bland annat jobbar med kamerasystem. Förmågan att memorera är inget han ser en direkt nytta av i jobbet. Däremot tycker han att det är skönt att ha det som verktyg, om han exempelvis ska hålla en presentation där han behöver ha ett antal punkter i huvudet. 

– Det ger lite extra självförtroende när jag vet att jag har kontroll över viktig information eller idéer som jag vill komma ihåg. 

Dessutom är det en bra teknik för att styra undan distraherande tankar.

– Ibland kan man bli stressad över att det är en massa andra tankar som dyker upp, ett mejl man måste skicka eller något man måste handla på vägen hem. Då kan jag lägga in de tankarna i minnespalatset så vet jag att de ligger där tryggt tills jag behöver dem. 

Vilka är dina bästa knep för att träna upp minnet?

– Det viktigaste är att vara uppmärksam, att verkligen anstränga sig för att minnas. Dessutom behöver man göra informationen intressant för hjärnan. Färgsätt, skapa bilder och använd humor så att informationen blir mer konkret – då fastnar den också bättre. Sedan måste man repetera, förklarar Sylvain Arvidieu. 

För att optimera repetitionerna tipsar han om en teknik som kallas spaced repetition. 

– Det är en metod där man upprepar det man vill lära sig med allt längre intervaller. Det passar bra när man vill hålla kvar något i minnet under en längre tid, säger han.

Hittade bok om minnestekniker

Tävlingarna i Lund arrangerades av Svenska Minnesförbundet. Grundare och ordförande för förbundet är Idriz Zogaj, även han ingenjör. Hans intresse för minnesteknik väcktes när han efter avslutade studier inom teoretisk fysik ville hitta ett sätt att hålla igång hjärnan. Han snubblade då över en bok om minnestekniker – och var snart såld på ämnet. 

Han har själv tävlat i minne sedan 2004 och som förbundskapten ledde han landslaget till VM-guld 2014. Att få arrangera ett VM i Sverige är något han drömt om länge.

– Världsrekordet av Enrico Marraffa var en av höjdpunkterna. Men jag var också imponerad av Emma Andersson som gjorde comeback och tog VM-medalj i grenen Fiktiva datum, berättar han. 

På 5 minuter lyckades hon lära sig 82 fiktiva historiska händelser och vilket år de ägde rum. Även Ewelina Preś från Polen imponerade. På en timme memorerade hon 29 blandade kortlekar.

– Det var kul att se henne tävla och vinna i en gren där män ofta brukar ta hem segern, säger  Idriz Zogaj.

Finns en kraft i minnesträning

Det är lätt att bli imponerad av minnesmästarnas förmågor, men Idriz Zogaj ser minnestekniker som mer än en kul grej. En av Svenska Minnesförbundets visioner är att minnesträning ska bli något man lär sig i skolan.

– Det finns en kraft i minnesträning. Ju mer du använder dig av minnesteknik när du studerar desto längre och säkrare sitter kunskapen. Det är en form av studieteknik som alla borde få lära sig, säger han.

Under Ingenjörsfullmäktige kom det in en motion från teknologerna som lyfte problemet med att många tentor testar förmågan att memorera fakta istället för att fokusera på problemlösning, logiskt tänkande och tillämpning av kunskap. Vad tänker du om det?

– Jag förstår hur de tänker, men det finns en poäng med att lära sig saker utantill. Vi kan ta periodiska systemet som exempel. Visst kan man tycka att det är onödigt att lära sig det utantill. Men om man kan det utantill och kan se det framför sig blir det också lättare att analysera och se samband. Man kan börja prata om kemi på ett helt annat sätt, förklarar Idriz Zogaj. 

Lättare om man har en teknik

På samma sätt kan memorerad kunskap fungera som en struktur för att bygga vidare med mer kunskap. Att exempelvis kunna kungalängder och årtal kan göra det lättare att sätta andra historiska skeenden i ett sammanhang.

Att använda sig av minnestekniker är därför ett bra sätt att förbättra sin studieteknik.

– Det blir lättare att lära sig den typen av kunskap om man har en teknik för att memorera. Det gör att du kan plugga smartare, konstaterar Idriz Zogaj.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Polhemspriset till Yubico - hackarnas värsta fiende

Jakob och Stina Ehrensvärd, grundare av it-säkerhetsföretaget Yubico, får årets Polhemspris av Sveriges Ingenjörer. Deras YubiKey för säker inloggning används av USA:s största techbolag, ”ett antal” presidenter och hjälper Ukraina att säkra livsviktig infrastruktur.
Fler artiklar