Ingenjörens tips: Så minns du bättre

Idriz Zogaj är grundare och ordförande för Svenska Minnesförbundet. Här som silvermedaljör i Minnes-SM 2021.

Tycker du att det är svårt att komma ihåg abstrakta formler, ekvationer och siffror? Glider kunskapen snabbt bort när du avslutat en kurs och börjat på nästa? Då kan minnestekniker vara lösningen. Här är minnesmästarens bästa knep för att träna upp minnet.

På Minnes-VM i Lund sattes ett nytt världsrekord när VM-vinnaren Enrico Marraffa memorerade 711 bilder i rätt ordning – på endast fem minuter. Tekniken han och andra minnesmästare använder för att minnas är något som även studenter kan ha stor nytta av när man exempelvis pluggar inför en tenta. 

– Det blir lättare att lära sig om man har en teknik för att memorera. Det gör att du kan plugga smartare. Ju mer du använder dig av minnesteknik när du studerar desto längre och säkrare sitter dessutom kunskapen, konstaterar Idriz Zogaj, grundare och ordförande för Svenska Minnesförbundet. 

Här är hans bästa tips för den som vill vässa sin studieteknik. 

1. Skapa bilder och historier

Nyckeln till att träna upp sitt minne är att göra om informationen till bilder och berättelser. Det är helt enkelt lättare för hjärnan att komma ihåg sådant som skapar känslor och sticker ut på något sätt.

– Använd din kreativitet, ta hjälp av färger, former och känslor för att göra det abstrakta mer konkret. Använd de associationer som först dyker upp även om de kan vara långsökta – då ökar chansen att du tänker likadant nästa gång, förklarar Idriz Zogaj. 

2. Se till att hjärnan har roligt

Hjärnan vill dessutom ha roligt – roliga, udda och absurda saker som sticker ut från det vanliga är helt enkelt lättare att komma ihåg. Det är något du kan dra nytta av när du skapar bilder och historier. 

3. Levandegör det abstrakta

Det är inte bara ord och begrepp som går att göra om till bilder, metoden funkar även utmärkt på ekvationer, siffror och formler. För att memorera långa sifferkombinationer finns det till och med etablerade system där man byter ut siffror till bokstäver. En talserie bildar på så vis ord som är lättare att memorera.

På samma sätt kan även abstrakta formler och ekvationer göras om till bilder. I kraftekvationen F=mg, kan man föreställa sig att F är Fantomen och mg är hans mage, alltså att Fantomen står och håller sig om magen.

Så här kan man exempelvis göra en berättelse av räta linjens ekvation y=kx+m:

– Jag tänker mig att m är en mus och y är en yxa som jagar musen. Där yxan träffar musen är linjens skärningspunkt, alltså den plats där linjen skär x-axeln. På samma sätt kan man skapa bilder för andra typer av ekvationer, förklarar Idriz Zogaj.

4. Ta hjälp av varandra

Det bästa är att använda sig av sina egna associationer och bilder, men ett tips är att även ta hjälp av varandra i en studiegrupp och skapa bilder tillsammans – då blir det både mer givande och lättare att ta till sig informationen.

5. Bygg upp en bildbank

Tänk på att du kan återanvända samma bilder. Om F, som står för kraft, blir en bild på fantomen, så kan du använda fantomen överallt där F dyker upp. 

– Tänk också på att hjärnan är bra på att fylla ut. När du pluggar en sida med text behöver du alltså inte memorera allt, det räcker med att du skapar bilder för nyckelorden. När du ser ordet kommer hjärnan att fylla på med resten av historien, säger Idriz Zogaj.

Hur håller man isär liknande begrepp eller termer som hör ihop?

– Knepet är att skapa olika minnesbilder och hantera varje del som en egen enhet. I mitt jobb mäter jag ofta temperatur med temperaturtråd som är grön och vit, den gröna är plus och den vita är minus. Det är ett typiskt exempel där man lätt kan blanda ihop – vilken var vilken? Här skapar jag olika minnesbilder för de olika kontakterna. Den vita associerar jag med snö och kyla – minus, den gröna med gräs och sommar blir då plus. Det gör att jag inte behöver tveka på vilken som är vilken.

6. Möblera ditt minnespalats

Inför en tenta kan det vara mycket som behöver pluggas in. Ett knep är att använda sig av ett så kallat minnespalats, även kallad loci-metoden. Metoden går ut på att skapa en mental plats där man placerar ut den information man vill komma ihåg. Palatset kan vara ett hus med många olika rum, eller en gata som man känner väl till.

– Tekniken är den mest kraftfulla som alla minnesatleter använder när de lär sig löjliga mängder information, som exempelvis 29 kortlekar i rätt ordning på en timme som under VM, berättar Idriz Zogaj.

Placera ut de bilder du skapat i minnespalatset genom att exempelvis placera musen i hallen och Fantomen i köket. När du repeterar inför en tenta går du helt enkelt igenom ditt minnespalats, rum för rum, och repeterar den information du placerat ut.

– Fördelen jämfört med att läsa igenom anteckningar eller repetera med boken är att du blir tryggare i vad du behöver kunna. Du vet när du är klar med repetitionen och du behöver inte heller känna någon stress eller osäkerhet för om du har koll på allt du behöver. 

7. Skapa flera palats

Idriz Zogaj tipsar om att skapa flera olika minnespalats. Det kan vara ett för kemi, ett annat för bevis du behöver lära dig, en tredje för matematik och så vidare. Fördelen är att du håller reda på de olika ämnena. Du kan också bygga på med mer kunskap senare, som hör ihop med det du lärt dig tidigare, genom att lägga fler bilder på samma platser.

8. Repetera, repetera, repetera

Växla mellan att studera och repetera. Spaced repetition är en beprövad metod för att hålla saker i minnet under en längre tid. Den innebär att du repeterar med allt längre intervaller. 

– Dela upp tiden och studera inte längre än 15 minuter utan att repetera. Efter en timme, repetera allt du lärt dig den timmen. Repetera allt igen nästa dag och sedan mer och mer sällan, fram till tentan, tipsar Idriz Zogaj. 

När du repeterar ska du repetera ur minnet, exempelvis genom att berätta för en studiekamrat – och utan att titta på anteckningarna. Det kallas för retrieval practice och är den bevisat bästa metoden att repetera för ett långsiktigt lärande enligt Idriz Zogaj. 

Ett vanligt problem är att man pluggar hårt och lär sig mycket för en tenta – och sedan glömmer allt när nästa kurs tar vid. Idriz Zogaj tipsar om att fortsätta repetera även efter det att tentan är avklarad.

– Gå igenom tentan när du får tillbaka den och trigga igång associationerna igen. Ta med dig tentorna hem på jullovet och repetera kunskapen igen. Då kommer du att lära för livet på ett helt annat sätt, poängterar han.

9. Studera fokuserat

När du studerar ska du se till att vara närvarande och koncentrerad. Ta bort allt som kan störa din koncentration. Var uppmärksam och ansträng dig för att göra informationen intressant för hjärnan. Tänk på att det är svårt att hålla koncentrationen uppe under lång tid. Ett tips är att jobba fokuserat i 10-15 minuter i taget och vila kort däremellan.

10. Slarva inte med sömnen

Studera är som att träna. För att bygga muskler – eller nya nervbanor i hjärnan – behöver vi återhämtning. Se därför till att du får den sömn du behöver. Tänk också på att ju fler nätter du får sova på din nyförvärvade kunskap, desto större är chansen att kunskapen fastnar och sitter för livet. 

11. Börja i tid

Att skapa bilder, historier och bygga minnespalats tar tid – och kräver också tid för repetition. Skjut därför inte upp pluggandet till sista veckan.

– Verklig inlärning tar tid och kräver energi. Ett tips är att börja jobba med ditt minnespalats redan innan kursen börjar. Förbered dig genom att läsa igenom vad kursen ska handla om, det gör att du känner igen dig och lättare kan ta till dig kunskapen och bygga på ditt minnespalats under kursens gång, tipsar Idriz Zogaj.

Vilka är dina bästa råd till den som vill lära sig mer om minnestekniker?

– Investera tid i att lära dig grunderna, det kommer att löna sig. Det finns många bra böcker i ämnet, och även kurser. 

– Börja i liten skala, prova dig fram och utforska området. Och ha tålamod. Det tar tid att lära sig teknikerna, det är som att lära sig ett helt nytt språk. Men ju mer man tränar och lär sig, desto lättare blir det, säger  Idriz Zogaj.

Nyfiken på mer?

Tips på böcker: 

Minnets ABC – en grundbok i minnesträning av Iriz Zogaj

Så får du ett superminne av Jonas von Essen

Gå kursen: How to Become a Memory Master with Idriz Zogaj

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Vidareutbildning som du klarar på en halvdag i veckan

Att läsa kurser vid sidan av jobbet är ofta tufft. Sedan några år finns satsningen Ingenjör4.0 som är utformad för att ingenjörer ska kunna studera parallellt med jobbet. Det är 39 korta webbaserade kurser inom industrins framtidsområden.   
Fler artiklar