Konsult- och forskningsföretaget testar kortare arbetstid

Lova Brodin, civilingenjör i teknisk matematik och vd på företaget Miljömatematik. Astrid Stenholm, civilingenjör i teknisk fysik tycker att hon jobbar mer fokuserat när arbetstiden är kortare.

Lova Brodin, civilingenjör i teknisk matematik är vd på Miljömatematik. Astrid Stenholm, civilingenjör i teknisk fysik säger att hon jobbar mer fokuserat när arbetstiden är kortare.

Går det att vara lika produktiv på 80 procent som på heltid – och samtidigt känna sig mindre stressad? Miljömatematik i Malmö AB deltar i vår i en forskningsstudie där den frågan ska få ett svar.

Forskning gjord av den globala organisationen 4DW (4 Day Week) pekar på att 80 procents arbetstid kan förenas med full produktivitet och heltidslön. I ett projekt som drivs av forskare vid Karlstad universitet undersöks nu om även stressnivåerna kan minska. Tio svenska företag och organisationer deltar i studien.

Konsult- och forskningsföretaget Miljömatematik i Malmö AB, där fem av de 14 anställda är ingenjörer, hade redan tidigare testat att gå ner på 35-timmarsvecka.

– Vi har tänkt ganska mycket på hur man kan jobba effektivt, inte mer och hårdare, utan hur man jobbar smartare, säger Lova Brodin, civilingenjör i teknisk matematik och vd på företaget.

Hon menar att det knappast är optimalt att sitta åtta timmar i sträck vid datorn med ”klassiskt ingenjörsarbete” – tänka och skriva mycket, programmera och göra koncentrationskrävande uppgifter.

– När projektet dök upp såg vi det som en chans att få input på var forskningen står, vad som funkat för andra och hur det går för oss, säger Lova Brodin.

Lova Brodin, vd på Miljömatematik i Malmö AB.

Under projektperioden, från augusti ifjol till april i år, har alla anställda 35-timmarsvecka, med 3,5 timmar friskvård och utvecklingstid inkluderad. De som nyttjar friskvårds/utvecklingstimmarna har 31,5 timmar effektiv arbetstid i veckan. De allra flesta har valt att jobba kortare dagar, måndag till fredag.

Ryktet har lett till fler spontanansökningar

Hittills tycker Lova Brodin att de anställda är piggare, gladare och bra på att hitta smarta effektiviseringar. Ryktet om företagskulturen gör dessutom att spontanansökningarna trillar in.

Samtidigt är många andra arbetsgivare, inte minst teknikföretag, skeptiska till förkortad arbetstid och menar att det är svårt att genomföra.

– Ja, det är väldigt olika vad man tycker. Men av vad vi kunnat se tror jag att de flesta arbetsplatser kan ha nytta av en personal som mår bättre, tränar lite mer och inte är för uttröttad. Då blir arbetet mer effektivt, det har många studier visat.

Obligatorisk tid för friskvård och utveckling

Friskvård och fysisk aktivitet på arbetstid är en viktig strategi för företaget.

– Om man går ut en sväng på lunchen vet vi evidensbaserat att man känner sig piggare, orkar mer, blir klarare i huvudet under eftermiddagen och kan arbeta effektivare.

Friskvårds- och utvecklingstiden är obligatorisk, men upp till var och en att planera in. Som friskvård räknas allt från promenader och cykling till yoga och bad. En rekommendation är att använda ungefär halva tiden till utvecklingstid, som kan vara att gå en kurs, nätverka eller gå på externa events.

Enligt Lova Brodin försöker de flesta använda sin friskvårdstid, men när det är mycket på göra-listan kan den få stryka på foten.

– Det är synd, eftersom den då behövs extra mycket.

Friskvårds- och utvecklingstid infördes redan innan 4DW-projektet. Utvärderingar då visade att några medarbetare inte använt så mycket av tiden.

– Därför är det en sak vi trycker på nu under forskningsprojektet, så att vi kan utvärdera skillnaden före och efter och fånga upp hur vi ska göra det lättare att använda denna tid, säger Lova Brodin.

”Inte försöka trycka in mer på kortare tid”

Men går det att vara lika produktiv på färre timmar och samtidigt känna sig mindre stressad? Astrid Stenholm, civilingenjör i teknisk fysik och ansvarig för den tekniska plattformen, tycker att hon jobbar mer fokuserat nu, med mindre korridorsnack och ”ströpauser”.

På sitt förra 40-timmarsjobb hade hon alltid en stor ”backlog” med saker som måste göras. Den finns nu också, men eftersom de schemalagda timmarna är färre känner hon sig mindre exponerad för jobbstressen.

– Nu har jag flera timmar utanför jobbet där det är lugnare, säger Astrid Stenholm.

Astrid Stenholm, civilingenjör på Miljömatematik i Malmö AB.

Lova Brodin tror att både produktivitet och kvalitet i arbetet kan bibehållas – eller förbättras – när arbetstiden kortas. Om stressnivån under arbetstid faktiskt går ner får forskningen utvisa.

– Det krävs mycket av ledningen. Friheten och flexibiliteten kräver prioriteringar och en struktur där det är tydligt vad som ska göras och inte.

Möten och möteslängder är en sak man tittar på. Hur många behöver vara med? Vilka förberedelser behövs för att alla ska få en effektiv mötestid?

– Vi kan nog hitta effektiviseringar som gör att man känner sig mindre stressad. Det får inte bli att man försöker trycka in mer på kortare tid, säger Lova Brodin.

4DW-projektet ska utvärderas senare i vår.

4 kommentarer

  • Peter

    Toppen! Det är inte första studie som göra inom ämnet. Hoppaa att det fungera. Många skylle må bra av jobba kortare veckoarbetstid.

    Det var 1973 som 40 timmarsvecka implemeteras. Den ungre generatuonen skylle vilja ha kortarw vecioarbetstid och bättre balans i livet.

    Jag tänker här även på Gwnry Ford som införe 40-timmarsvecka redan under 20-taler.

    13 februari 2025
  • Nala

    Kul artikel!
    ”Obligatorisk tid för friskvård och utveckling” har jag undrat över då och då, om det vore en bra strategi att implementera. Det ska bli jättespännande att få ta del av utvärderingen.

    13 februari 2025
  • Berra

    Wow, detta kräver både nytänkande och mod av ledningen!
    Något jag tror kan vara en bristvara, särskilt i större ”traditionella” företag…

    13 februari 2025
  • Erik

    Fantastiskt!

    13 februari 2025

Lämna en kommentar

Senaste nytt