Nyheter i korthet – bonus, mutbrott, X och omställningsstudiestöd
Nyheter från högskolor, fackförbund och medier.
Här skriver Ingenjören kort om nyheter i andra medier och i pressmeddelanden
Skrolla ner eller klicka i listan på den nyhet du vill läsa.
- Fack inom industrin: Kan tänka sig längre avtal om lönerna är de rätta
- Högre bonus än maxtaket för Scanias anställda
- Nästan alla svenska högskolor har lämnat X
- Nya regler hos CSN: Nu slipper man söka omställningsstudiestöd på natten
- Så mycket vill regeringen höja kunskaperna i matte och antalet ingenjörsstudenter
- Förundersökning nerlagd mot mutmisstänkt teknisk chef
Vi fyller kontinuerligt på med fler nyheter under en 14-dagarsperiod.
Tidigare Nyheter i korthet hittar du här.
Fack inom industrin: Kan tänka sig längre avtal om lönerna är de rätta
10 mars. Avtalsrörelsen för industrin är inne på slutspurten. Den 31 mars går nuvarande kollektivavtal ut. Inför det har de så kallade opartiska ordförandena (Opo) lämnat över ett förslag till fack och arbetsgivare. Förslaget innebär ett avtal på tre år, med löneökningar tre gånger, den 1 april 2025, 2026 och 2027.
Nu har Sveriges Ingenjörer tillsammans med de andra facken inom industrin (IF Metall, Unionen, GS samt Livs) svarat på förslaget.
– Vi är beredda att träffa ett längre avtal än ett år förutsatt att lönenivåerna är de rätta. Sveriges Ingenjörer förutsätter att ett avtal innehåller ytterligare avsättningar till arbetstidsförkortning. Även införandet av system för arbetstidsförkortning på varje område där sådana ännu inte finns på plats och avsättning till dessa är en förutsättning för ett avtal, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef Sveriges Ingenjörer.
Facken inom industrin konstaterar att arbetsgivarna på ett antal avtalsområden vidhåller långtgående krav på försämringar av gällande avtal. En förutsättning för ett avtal, oavsett avtalsperiodens längd, är att dessa förslag inte finns med i en kommande hemställan.
Teknikföretagen skriver i ett pressmeddelande att de är tveksamma till ett långt avtal, med tanke på osäkerheterna i världsekonomin. Men om det blir ett långt avtal så vill de att det ska ligga fast och enbart ska kunna sägas upp vid grundläggande förändringar av de ekonomiska förutsättningarna.
Läs mer. Här finns pressmeddelandet från Facken inom industrin.
Högre bonus än maxtaket för Scanias anställda
10 mars. Bonusen för anställda på Scania skulle som mest kunna bli 56 082 kronor för 2024. Men efter ett starkt resultat har facken och företagsledningen nu enats om att den blir 62 500 kronor.
Dagens form av resultatbonus på företaget, baserad på nettovinsten, förhandlades fram 2015. Sedan dess har bonusen ökat de flesta år, från en nivå på 28 052 kronor 2016. (se diagram nedan)
Lägst var bonusen 2021, 18 427 kronor, efter att företaget hade det tufft under det första pandemiåret, 2020.
Bonusen sätts in i en fond och kan tas ut tidigast fyra år efter insättning.
För kommande år höjs taket för bonusen till 66 000 kronor, rapporterar Länstidningen Södertälje.
Nästan alla svenska högskolor har lämnat X
6 mars. Nästan alla svenska högskolor och universitet har lämnat X, före detta Twitter. Motiveringarna är oftast att antalet följare och interaktioner har blivit allt färre samt att plattformen utvecklats mot alltmer desinformation, hot och hat, skriver tidningen Universitetsläraren.
Tidningen har gjort en mejlenkät som 23 svenska lärosäten har svarat på. Av dem har 20 lämnat X eller låter kontot vara inaktivt.
De som har kvar X är Lunds universitet som har ett engelskspråkigt konto kvar och KTH. Båda ska utvärdera närvaron de närmaste veckorna. Högskolan Dalarna är kvar på X men har planer på att lämna.
Så här svarar övriga högskolor:
Lämnade X för minst ett år sedan:
Chalmers tekniska högskola
Karlstads universitet
Luleå tekniska universitet
Mälardalens universitet
Sveriges lantbruksuniversitet
Södertörns högskola
Örebro universitet
Lämnade X nyligen eller vid ospecificerad tidpunkt:
Blekinge tekniska högskola
Göteborgs universitet
Högskolan i Borås
Högskolan i Gävle
Högskolan i Halmstad
Högskolan i Jönköping
Högskolan i Skövde
Högskolan Väst
Karolinska institutet
Malmö universitet
Stockholms universitet
Umeå universitet
Uppsala universitet
Även bland fackförbund är det flera som lämnat X eller är inaktiva. Några vi känner till som gjort det är Akademikerförbundet SSR, Unionen, Saco, Forena, ST, Scen och film, GS-facket samt Vision.
Sveriges Ingenjörer har valt att starta konton på Blyesky och Threads, som startats som alternativ till X.
Läs mer: I artikeln i Universitetsläraren och i TCOs tidning Arbetsvärlden.
Här finns Sveriges Ingenjörers konto på Bluesky. Här finns kontot på Threads.
Nya regler hos CSN: Nu slipper man söka omställningsstudiestöd på natten
26 februari. För yrkesverksamma som vill studera med omställningsstudiestöd ökar chansen att få stödet om man ansöker så fort som ansökningsperioden öppnar.
Hittills har det inneburit att man fått ansöka vid midnatt, klockan 00.00 natten till 1 april (för studier på höstterminen) respektive 1 oktober (för studier på vårterminen).
Men nu har regeringen ändrat reglerna och från och med 1 april öppnar ansökningsperioden klockan 20 den 1 april respektive 1 oktober.
CSN, som handlägger stödet, meddelar nu också att tempot i handläggningen ökat. Det beror på att man har fler handläggare och ett mer utvecklat handläggningssystem.
– Och vi tror på en snabbare takt framåt även om det finns osäkerheter, säger Annika Fahlander på CSN. Hon säger att hur snabbt det går beror på hur många som söker och hur snabbt man får uppgifter från till exempel Försäkringskassan om årlig inkomst.
Anslaget för omställningsstudiestödet är 4,88 miljarder kronor för 2025 och beräknas räcka till 30 000 personer. Under 2024 fick cirka 12 500 personer omställningsstudiestöd.
Läs mer: Läs mer i CSNs pressmeddelande
Så mycket vill regeringen höja kunskaperna i matte och antalet ingenjörsstudenter
24 februari. Regeringen har presenterat sin STEM-strategi (STEM = science, technology, engineering, mathematics) för att stärka Sveriges position som tekniknation.
Strategin omfattar hela utbildningskedjan från förskola till forskarutbildning.
Målen är att:
- Minst 15 procent av alla svenska elever ska vara högpresterande i matematik i PISA 2033. I den senaste Pisa-mätningen, 2022, var det 10 procent, jämfört med 13 procent 2018.
- Andelen gymnasieelever som läser natur och teknik ska öka till 25 procent till 2035. I dag är det 21 procent.
- Antalet studenter på högskolan inom naturvetenskap och teknik ska öka till 90 000 till 2035. I dag är det 83 000 studenter.
För att konkretisera strategin har regeringen tillsatt en STEM-delegation, ledd av Teknikföretagens vd Pia Sandvik. Bland ledamöterna finns bland andra Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand.
Sveriges Ingenjörer välkomnar satsningen, men menar att den måste följas av ekonomiska satsningar.
– Vi behöver konkreta ekonomiska satsningar för att stärka ingenjörsutbildningarnas kvalitet, erbjuda gymnasiets teknikprogram för fler och inleda ett lärarlyft inom natur, teknik och matematik, säger Ulrika Lindstrand.
Läs mer: Här finns regeringens presentation av STEM-strategin. Och här finns Sveriges Ingenjörers pressmeddelande.
Förundersökning nerlagd mot mutmisstänkt teknisk chef
22 februari. En chef på tekniska förvaltningen i Kristianstad sparkades i november 2024, misstänkt för mutbrott. Men nu har förundersökningen om brott lagts ner, skriver Kristianstadsbladet. Kommunen står dock fast vid att chefens agerande varit ”ytterst allvarligt och förtroendeskadligt”, medan Sveriges Ingenjörer är av en annan åsikt.
Mutmisstankarna gäller köpet av en lastbil. Ledningen för tekniska förvaltningen anser att chefen hade accepterat ett erbjudande om att åka till Stockholmstrakten, där lastbilen tillverkas. Att få ”resa inklusive mat, logi och besök på fabrik/museum för tre personer” bekostat av leverantören.
Enligt kommunen hade chefen ”aldrig för avsikt att be sin chef om lov att få åka på resan och ta med sig två ytterligare medarbetare”. Han ska ha berättat om resan veckan innan den skulle bli av.
Mannens chef ska då ha meddelat att han omedelbart måste avboka resan om avsikten var att leverantören skulle betala. Därefter ställde chefen in resan.
– Det var den fjärde liknande upphandlingen vi hade gjort på fyra år. Då har vi haft byggmöte på plats hos de olika påbyggarna och återförsäljarna av lastbilen. Så hur man kan då få det till att det skulle vara en muta helt plötsligt här det vet jag inte, säger chefen nu till Kristianstadsbladet.
Oscar Edvardsson, kammaråklagare på riksenheten mot mutbrott, har beslutat att lägga ner förundersökningen om mutbrott. Han menar att det inte gick att ”visa de förutsättningar som krävs, att någon har godtagit ett löfte om en otillbörlig förmån”.
Den sparkade chefen och hans fackförbund Sveriges Ingenjörer anser att avskedandet skett utan saklig grund och har begärt central tvisteförhandling. Sveriges ingenjörer kräver ekonomiskt och allmänt skadestånd samt att avskedandet ska ogiltigförklaras.
Läs mer: Artikel i Kristanstadsbladet (bakom betalvägg)