Ericsson-ingenjörerna: ”Omsvängning eller spel inför presidenten?”

Har Ericsson en större tanke bakom att stryka mångfald ur årsredovisningen, undrar Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson. Illustration: Igor Sapozhkov/ Mostphotos Foto Ericsson: Jari Juntunen/ Mostphotos

Ericsson har rensat bort hela avsnitt om mångfald och inkludering ur årsredovisningen. Men är det en eftergift för Donald Trumps krav? Nej, säger företaget. Men Ericsson-ingenjörerna är inte övertygade.

I slutet av mars uppmanades stora europeiska företag av amerikanska ambassader att följa ett dekret från USA:s president Donald Trump som förbjuder företag att ha riktlinjer kopplade till mångfald, jämställdhet och inkludering om man vill göra affärer med USA.

Nu har Ericsson rensat bort alla sådana formuleringar ur sin årsredovisning, rapporterar Dagens Industri.

2023 tillägnade Ericsson ett helt eget avsnitt för arbetet att främja mångfald och inkludering, där man skriver att Ericsson har ”ett särskilt fokus på att uppnå en jämn balans mellan könen” och strävar efter ”en ökad representation av grupper som för närvarande är underrepresenterade”.

Mål om 50-50 är borta

Från att ha varit ”en viktig del av bolagets värderingar” är arbetet för ”mångfald och inkludering” utraderat i 2024 års årsredovisning. 2023 nämndes det 12 gånger, men nu inte alls.

Beskrivningen av en målsättning att nå 50 procentig könsfördelning bland nyanställda som är tidigt i karriären är också borta.

Men Ralf Bagner, presschef på Ericsson uppger för Di att Ericsson inte har förändrat arbetssätt vad gäller mångfald och inkludering. I stället menar han att man sett över språket i årsredovisningen ”för att säkerställa tydlighet och konsekvens”.

”Vi tillåter inte diskriminering och fattar beslut som rör våra anställda utifrån kompetens och meriter i enlighet med tillämplig lagstiftning.”

”Diskuteras bland medlemmarna”

Men Per Norlander, koncernförhandlare för Sveriges Ingenjörer på Ericsson, är inte nöjd med det svaret.

– Få av oss vet vad som är i görningen, alltså om det är en reell omsvängning eller om det är ett spel inför den amerikanska presidenten. Oavsett vilket är det ett ämne som diskuteras bland våra medlemmar, inte minst de med icke-svensk bakgrund eller andra skäl att kännas sig hotade.

Han säger att man från Sveriges Ingenjörer på Ericsson inte kan ge lugnande besked baserat på kunskap, men hoppas att det inte är så illa som man kan tro.

Räcker att polera språket?

Per Norlander tycker att det finns ett inslag av naivitet i företagsledningen.

– Om företaget tänker att det räcker att polera språket i årsrapporten för att blidka presidenten så har de totalt underskattat perceptionen internt bland anställda.

Nu menar han att man behöver ta reda på om det finns en större tanke bakom förändringarna.

– Ska till exempel ordet ”mångfald” bannlysas även internt ”för att säkerställa tydlighet och konsekvens”? Är mångfald numera ett förlegat begrepp att kasta i papperskorgen?

Lämna en kommentar

Senaste nytt