Får jag ladda upp min kurslitteratur i ChatGPT?

Att ladda upp kurslitteratur i ChatGPT för att använda AI som ett bollplank kan vara frestande. Men är det lagligt? Foto: Getty Images.
Allt fler studenter använder AI för att plugga. Men vad gäller egentligen när man laddar upp kursmaterial i ett AI-verktyg? Det juridiska läget är oklart – och gråzonerna väcker frågor.
Det låter så enkelt: ladda upp kursmaterialet i ett AI-verktyg, få hjälp att sammanfatta, förklara och strukturera — och plugga smartare.
Men bakom den pedagogiska effektiviteten lurar en juridisk gråzon där förlag, jurister och universitet tolkar lagen på olika sätt. Frågan som väcker olika tolkningar bland både jurister och lärosäten: är det verkligen okej att mata in kursboken i ChatGPT?
I början av 2024 införde Läromedelsförfattarna ett förbehåll för text- och datautvinning, ett slags juridiskt ”nej tack” till att AI-träna på deras upphovsrättsskyddade texter. De ser det som ett av få konkreta hinder mot att generativa AI-system får frossa i skyddat innehåll.
– Förbehållet är en viktig markering: författarna äger sina texter och har rätt till inflytande över alla nyttjanden. Att deras verk blir del av en AI-träning ska vara ett val, säger Läromedelsförfattarnas förbundsjurist Alice Rosenfeldt.
Stor osäkerhet kring rättsläget
Men är det verkligen så att en student som laddar upp sin kursbok för att få bättre koll på termodynamikens grunder bryter mot lagen?
Daniel Westman, oberoende IT-rättsjurist och expert på immaterialrätt, är försiktig i sin bedömning. Han menar att det råder stor osäkerhet kring rättsläget, och att det till stor del beror på hur AI-tjänsten faktiskt använder det uppladdade materialet.
– Det första som måste avgöras är vem som kopierar materialet: studenten eller AI-leverantören. Det beror på hur tjänsten fungerar. I många fall anses det vara användaren som kopierar verket, säger han.
Enligt Daniel Westman kan vissa inskränkningar i upphovsrätten, till exempel rätten till privat bruk, ibland ge studenten rätt att ladda upp delar av materialet — men inte hela böcker. Dessutom är undantaget för text- och datautvinning ett möjligt men osäkert spår.
– Om en upphovsman har gjort ett förbehåll, som Läromedelsförfattarna har gjort, gäller inte rätten till text- och datautvinning. Men det finns fortfarande oklarheter kring hur ett sådant förbehåll ska göras för att bli juridiskt bindande, särskilt i förhållande till enskilda användare som studenter.
KTH ska lansera riktlinjer
På Kungliga Tekniska Högskolan, där AI blivit ett naturligt inslag både i undervisningen och i studenternas vardag, arbetar man just nu med att ta fram riktlinjer. Arnold Pears, professor i teknikvetenskapens lärande på KTH och tidigare professor i datavetenskapens didaktik vid Uppsala universitet, säger att det inte finns någon enkel mall.
– Vi håller på att lansera riktlinjer som integreras i kursplattformen Canvas. Men det är mycket svårt att ta fram generella regler som funkar över hela organisationen.
Han varnar också för en övertro på AI som studiehjälp. Att optimera sitt lärande med AI är inte alltid en vinst.
– AI innebär ofta en kognitiv avlastning som hämmar lärandet. Det är viktigt att fråga sig: hjälper AI mig att uppnå kursmålen, eller riskerar jag att missa själva processen som är avgörande för att jag ska lära mig något?
När det gäller upphovsrättsfrågan är han tydlig: studenter ska följa lagen, men han ser också att det behövs bättre verktyg som möjliggör AI-användning utan att hota författares rättigheter.
– Det finns redan AI-verktyg utvecklade av förlag som skulle kunna vara en lösning framöver, säger han.
Alice Rosenfeldt på Läromedelsförfattarna menar samtidigt att frågan är större än enstaka uppladdningar – och att ansvaret inte enbart ligger på studenterna. Hon pekar på lärosätenas roll i att informera om vad som gäller.
– Vi har skickat vårt förbehåll till merparten av Sveriges universitet och högskolor. Vi utgår från att de är medvetna om det. Men vi kan inte säga hur väl de informerar sina studenter.
”Ladda upp hela kursboken är sannolikt inte tillåtet”
Arnold Pears på KTH bekräftar att det fortfarande finns mycket att göra när det gäller studenternas AI-användning.
– Det är tydligt att många studenter använder AI-verktyg utan att alltid reflektera över vad de stoppar in i dem. Vi behöver skapa en kultur där man inte bara fokuserar på vad som är tekniskt möjligt, utan också vad som är pedagogiskt och juridiskt ansvarsfullt, säger han.
Så vad får man egentligen göra? Att ladda upp hela kursboken i ett AI-verktyg är sannolikt inte tillåtet, särskilt om boken omfattas av ett uttryckligt förbehåll. Att dela kursplaner, egna anteckningar eller sammanfattningar är däremot tillåtet – och ofta lika effektivt.
Fram tills juridiken blir tydligare gäller den gamla regeln: när något låter för bra för att vara sant – dubbelkolla om det är lagligt.