Saknar du utbildning i AI? Då är du inte ensam

Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, satt med i regeringens AI-kommission. Här ger hon tips till ingenjörer som vill lära sig mer om AI men inte har fått möjligheten genom jobbet.
Fyra av fem ingenjörer säger att de vill ha mer AI-utbildning men få arbetsgivare erbjuder det och lärosätena satsar inte tillräckligt. Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer, har tips till ingenjörer som vill lära sig mer om AI men inte får stöd från arbetsgivaren.
Ingenjörer både påverkar och påverkas av AI-utvecklingen på många olika sätt. Det är dels ett smart verktyg för att effektivisera arbetet men AI ingår också i tjänster och produkter som ingenjörerna utvecklar.
En rapport från Sveriges Ingenjörer visar att AI har slagit igenom brett på ingenjörernas arbetsplatser. Hälften av ingenjörerna uppger att de använder AI-verktyg i sitt arbete i någon utsträckning. 40 procent svarar att AI ingår i de produkter eller tjänster som arbetsgivaren utvecklar och säljer.
Det är uppenbart att AI-kompetens kommer att bli nödvändigt och det är ingenjörerna i högsta grad medvetna om. Men det finns ett stort glapp mellan ingenjörernas behov och tillgång till utbildning i AI.
Rapporten från Sveriges Ingenjörer visar överraskande nog att de flesta ingenjörer saknar utbildning i AI. Sju av tio har inte gått någon utbildning för att lära sig använda AI.
Fyra av fem vill gå en AI-utbildning, drygt hälften vill helst gå en utbildning internt på arbetsplatsen och drygt en femtedel vill göra det på ett universitet eller en yrkeshögskola. Nära åtta av tio har inte blivit erbjudna en AI-utbildning på jobbet.
”Högskolorna behöver öronmärkta pengar”
I dag finns det omkring 240 000 ingenjörer i Sverige. Om de som har svarat på Sveriges Ingenjörers enkätundersökning är representativa innebär det att 125 000 ingenjörer vill gå en AI-utbildning på sin arbetsplats och omkring en av fem vill läsa AI-kurser på en högskola eller yrkeshögskola.
Även om fler universitet och högskolor gör satsningar på vidareutbildningar för yrkesverksamma räcker utbudet av AI-kurser inte för att möta en så stor efterfrågan.
Ulrika Lindstrand, ordförande för Sveriges Ingenjörer menar att finansieringsmodellen för lärosätena inte gynnar satsningar på fort- och vidareutbildning för yrkesverksamma. Och det är ett problem som måste lösas.
– Det är mer lönsamt att satsa på programutbildningar och forskning än att vidareutbilda yrkesverksamma. Därför tror vi att lärosätena behöver öronmärkta pengar för vidareutbildningar. Annars riskerar det att bli kanibalisering med risk för sämre kvalitet på programnivå.
Svårt att hitta utbildningar
Mer resurser till lärosätena skulle öka utbudet av kurser för yrkesverksamma ingenjörer men Ulrika Lindstrand påpekar också att även arbetsgivarna och ingenjörerna har ett ansvar.
– En del arbetsgivare är jätteduktiga. De har ett stort utbud av kurser och ger anställda möjlighet att kompetensutveckla sig på arbetstid. Men så är det tyvärr inte överallt.
Ofta behöver ingenjörerna själva ta reda på vilka utbildningar som finns och någon sammanställning av AI-kurser på lärosäten, yrkeshögskolor och privata utbildare finns inte idag.
Ulrika Lindstrand satt också i den AI-kommission som regeringen tillsatte i slutet av 2023. I slutet av förra året lämnade kommissionen sina förslag på åtgärder som ska stärka utveckling och användning av AI i Sverige.
– Behovet av en sammanställning av utbildningar lyfte vi i slutrapporten. Det behövs för att lättare att hitta den AI-utbildning som matchar var och ens behov.
Några tips på utbildare som ger AI-kurser för ingenjörer
Tips om du söker omställningsstudiestöd
Med omställningsstudiestödet är det också möjligt att studera med bidrag och lån för att vidareutveckla sig inom sitt område eller för att byta spår. Men intresset för att studera med omställningsstudiestöd har varit stort och skapat långa handläggningstider på CSN.
– Vi ser att det börja gå åt rätt håll. CSN har fått mer resurser och det har skett några förenklingar av reglerna, säger Ulrika Lindstrand.
Till den som söker omställningsstudiestöd har hon två tips.
– Ta kontakt med din omställningsorganisation innan du söker och ta reda på om du kan få omställningsstudiestöd för en utbildning du vill gå. Jobbar du i privat sektor och har kollektivavtal är det TRR du ska kontakta. Var också noga med att skicka in en komplett ansökan. Handläggningen går snabbare när du inte behöver skicka in kompletteringar.
”Ta upp frågan med din chef”
Vad är ditt råd till ingenjörer som vill ha mer AI-kompetens men arbetsgivaren erbjuder ingen utbildning och i livspusslet finns inte tid för att plugga på fritiden?
– Först och främst ska man ta upp kompetensutveckling i samtal med sin chef. Man kan inte kräva betald utbildning inom ett område som inte ligger inom företagets verksamhet. Men AI är ett verktyg som kan effektivera många arbetsuppgifter.
– Du behöver också ta reda på företagets mål på några års sikt. Hur kan AI komma att förändra arbetet och inom vilka områden kan AI få stor betydelse? Det kan ge dig viktig information för att satsa på kurser som du och företag har stor nytta av.
– Det finns också andra sätt än kurser att lära sig AI. I arbetsgruppen kan ni lära av varandra, hitta en modell för kunskapsöverföring. Här vilar också ett stort ansvar på cheferna för att alla i gruppen har den bästa kompetensen.